2015 YGS-LYS Tercih Süprizleri

Ygs-Lys

En doğru üniversite tercihi yapmak için ince eleyen sık dokuyan öğrencilere bu yazımızda, 2015 tercihlerinde dikkat edecekleri bir kaç hususu paylaşmak istiyorum.

Tercihlerde her kafadan bir ses çıkmakta, herkes kendi bildiğine göre öğrencileri yönlendirmektedir. Özel üniversitelerin tanıtım faaliyetleri ise adayların kafalarını biraz daha karıştırmaktadır.

Kendi başınıza tercih yapmak isteyen adaylar için ÖSYM’nin 2015 kılavuzunu excell üzerinden düzenledim. Bu excell dosyası ile kılavuzun içinde kaybolmadan rahatlıkla istediğiniz bölümleri seçebileceksiniz.

EXCELL HALİNDEKİ KILAVUZU İNDİR.

ÖSYM tercihleri sınavsız geçiş ve YGS-LYS yerleştirme puanları ile iki şekilde değerlendirecektir. Sınavsız geçiş işlemlerinin nasıl yapıldığını daha önce burada açıklamıştık.

YGS-LYS puan üstünlüğüne göre yerleştirme işlemleri yapılırken öğrencilerin tercih sırasına ve yerleştirme puanlarının yüksekliğine bakılmaktadır.

Tercih yapmak için iki yıllıklarda en 140 dört yıllıklarda ise en az 180 ham puan almış olmak gerekiyor.

İki yıllık programları tercih ederken Tablo-3’te iki tür kontenjan var. Bunlardan biri (SGK) Sınavsız geçiş kontenjanıdır. Sınavsız geçiş kontenjanına meslek liseli öğrenciler sınavsız geçiş üstünlüklerine göre yerleştirilecekler. Diğer kontenjan türü ise (YGSK) YGS puanı ile öğrenci alan kontenjanıdır. YGSK kontenjanından bölüme girebilmek için ise o puan türünde en az 140 puan almış olmak gerekiyor.

Bu yıllın en büyük sürprizi ise iki yıllık programlarda yaşanacak. Tablo-3’te yer alan ve çok talep edilen programlara sınavsız geçişle öğrenciler yerleşildiği için çok yüksek YGS puanlı öğrenciler giremiyordu. Bu yıl ise iki kontenjan türü olduğu için YGS puanı ile çok sayıda öğrenci iki yıllık programlara yerleşeceği için puanlara ciddi oynamalar olacaktır. 

Sağlıkla ilgili iki yıllık programlara YGS puanı yüksek olan öğrenciler tercihte bulunacağı için MF puan türü ile öğrenci alan programların da puanları düşecektir. 

YGS puanı olan öğrenciler sınavsız geçiş kontenjanlarına yerleşemeyecekler. Sınavsız geçiş hakkı olanlar ise SGK kontenjanlarına yerleşmediği takdirde varsa YGS puanları ile YGSK kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre yerleşebilecekler.

Tercih yapan her adaya başarılar diliyorum.

 

2 thoughts on “2015 YGS-LYS Tercih Süprizleri

  1. Meslek cıkıslıyım 2 yıllik aof kayit olmak istiyorum sinavsiz gecis olarak hangi bolumleri yazabilirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.