Karşı Gelme Bozukluğu (KGB) Nedir?

rehpedia

Karşı gelme bozukluğu

Karşı gelme bozukluğu bazı araştırmacılar tarafından dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna bağlı ortaya çıkan duygusal veya davranışsal bir bozukluk türü olarak değerlendiriliyor. Başka araştırmacılara göre ise bunu ayrı bir bozukluk olarak tarif ediyorlar.

Karşı gelme bozukluğu olan bir öğrencide aşağıdaki özellikler gözükür.

  1. Sıkça hiddetlenme
  2. Otoriteye karşı gelme
  3. Büyüklerle sürekli tartışmalar
  4. Yetişkinlerin kurallarına uymama
  5. Bilerek karşısındaki kızdırmaya yönelik davranışlar gösterme
  6. Başkalarınca kolayca sinirlendirilecek birey olma
  7. Genelde sinirli ve gücenmiş olma
  8. Kendi hataları için diğerlerini suçlama
  9. Kindar ve intikam peşinden koşma

Karşı gelme bozukluğunun tanımını yaptıktan sonra  söz konusu bozukluğun nedenlerini ele alacağız.

Karşı gelme bozukluğunu araştıran bir çok inceleme sonucunda bu davranışların nedeni olarak  ilgisiz ve tutarsız anne-baba tutumu, etkisiz anne-babalık beceleri, ölçülü olmayan cezalandırma, katı ve istikrarsız disiplin yöntemleri olduğu görülmektedir.

Davranış bozukluğu yaşayan öğrenciler öğretmenleri en fazla yıpratan öğrenci grubu olarak bilinmektedir. Karşı gelme bozukluğu öğretmenler tarafından neden ortaya çıktığı bilinmediği zaman hem öğrenci hem de öğretmen için sıkıntılı günler devam eder. Karşı gelme bozukluğu yaşayan öğrenciler evde yaşadıkları gerilimi sınıfta boşaltma eğilimidedirler.

Eğer KGB’nin altında yatan etmenleri iyi anlayabilirsek kendimizi dışlanmış, sömürülmüş, kullanılmış ve öfkeli hissetmekten vazgeçeriz ve kendimizi yanlış anlaşılmış, çevreye yanlış tanıtılmış bir çocuğun hayatında fark yaratacak eşsiz bir konumda görmeye başlarız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.