YGS Yol Haritası

Haber Ygs-Lys

Eylül ayı  öğrenciler için bir eğitim-öğretim yılının bütçe (yol haritasının) çalışmalarının yapıldığı aydır. Öğrenciler bu ayda üniversite sınavlarına çalışmak için en uygun yolu bulmaya çalışırlar.

Her öğrenci üniversitede okumak ister. Bu ayda öğrencilerin motivasyonları en üst düzeydedir. Her öğrenci üniversiteye yerleşebileceğini düşünür. Ancak bir iki ay geçtikten, iş ciddiye bindikten sonra yavaş yavaş elemeler başlar. Kimi öğrenciler bu yarışta devam edemeyeceklerini düşünmeye başlarlar. Bazıları erken YGS yolundan vazgeçerken, bazıları biraz daha devam etmeye çalışır.

Peki iyi bir başlangıç yapmak, istenilen bölümü kazanmak için bugünden itibaren ne yapmak gerekir? Hangi çalışma planı ile yola çıkılmalıdır? YGS-LYS ders çalışma yöntemleri nasıl olmalıdır? Her konu öğrenilmeli midir?

Yıllarca üniversite sınava hazırlanan öğrencilere yardımcı olan biri olarak aşağıdaki önerilerimi sıralayacağım. Her bölüme öğrenci gönderen biri olarak ve öğrencilerin bu süreçte yaşadıkları sorunları birebir gören biri olarak yazdım.  Gelelim YGS yol haritasını belirlemeye:

Öncelikle bir hedefiniz olmalıdır. Hedefe neden, nasıl, nezaman ve ne kadar çalışmanız gerektiği hakkında size bilgi verecektir. Hedefe göre hangi derse ne kadar önem vereceğinizi belirleyebilirsiniz.

YGS-LYS sınavları hedeflerin belirlenmesi ve uygulanması için öğrencilere müthiş fırsat sunuyor. Sonuçta kaç puanla nereye gideceğiniz bellidir. Yani 480 puanınız varsa seçeceğiniz bölüm bellidir. Veya Ankara Üniversitesi PDR bölümüne kaç puanla gideceğiniz üç aşağı beş yukarı bellidir.

Hangi bölüme ve hangi üniversiteye gideceğinizi belirlemişseniz sonrasında yapmanız gereken oraya nasıl gideceğiniz. A üniversitesi B bölümüne gitmeyi düşünüyorsanız, B bölümünün taban puanını öğrendikten sonra gerekli puanı hesaplamalısınız.

Her bölümün bir puanı var. O puanı elde etmek için hangi dersten kaç net yapmanız gerektiğini hesapladıktan sonra hedefiniz ve bütçeniz (istediğiniz bölümün puanı) belli olur. Sıra gelir, bunları gerçekleştirmeye.

YGS-LYS’de çıkan konular bellidir. Hangi konudan kaç soru çıktığı da az çok bilinir.  Sizin de bir deneme sınavı ile hangi konudan kaç net yaptığınız da belli olur. İstediğiniz bölümün puanı ve sizin de deneme sınavında kaç yaptığınız belli olduğuna göre arada bir fark oluşur. Bundan sonra aradaki farkı kapatmak için kaç puan almanız gerektiği ortaya çıkar.

Daha sonra eksik olduğunuz ve tam olduğunuz konuların-derslerin listesini çıkarmak kalır. Böylece işiniz gittikçe somutlaşır. Somutlaşan hedeflere ise ulaşmak daha kolaydır.

YGS-LYS’de tüm konulara çalışmak gerekiyor. Konuları tam öğrendikten sonra onlarla ilgili soru çözmelisiniz.  Bir konuyu tam olarak öğrenmenin göstergesi ise onunla ilgili her soruyu çözebilmektir.

Önünüzde uzun bir süre var. Bu süreyi günlere böldüğünüzde ve günlere göre konu dağılımını gerçekleştirdiğinizde bir ay sonra nereye varacağınız belli olur. Bir ay sonra matematik dersinden x konusuna gelip gelmediğinize göre uzun vadeli hedefinizi gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğiniz ortaya çıkar.

Tabii ki istemediğiniz, düşünmediğiniz durumlarla karşılabilirsiniz. Bazı konular sizi daha fazla yorabilir. Ancak pes etmediğinizde istediğiniz yere ulaşacaksınız. Motivasyonunuzun düşeceği zamanlar olacaktır. Hesapta olmayan engeller oluşabilir. Bunlar hayatın her alanında olur. Bu engellere değil, hedefinize odaklanırsanız başarılı olmanız kaçınılmazdır. Yola çıkan engeller dikkatiniz dağıtacaktır. Böyle sıkıntılı durumlar ortaya çıktığında ilk günkü heyecan, istek ve motivasyonunuzu aklınıza getirmelisiniz. O anları tekrar yaşamalısınız.

Çok çalışan değil, verimli çalışan başarılı olur. Verimli ders çalışma yolları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Sadece ders çalışmak verimli olmayı sağlamaz, bazen de kendinizi dinlendirmelisiniz.

Çalıştığınız saat en verimli olduğunuz, konuyu öğrenirken dikkatinizi en yoğun verdiğiniz saat olmalıdır. Kimisi sabahları kimisi ise gece geç saatlerde çok öğrenir. Hangisi size uygun ise onu seçmeli ve hep öyle devam etmelisiniz. Bence en verimli vakit, sabah erken saatleridir.

Üniversiteniz zorlu çalışma yollarında olan tüm adaylara başarılar diliyorum.

Rehber Erdal

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.