Edebiyata Nasıl Çalışalım?

Genel Ygs-Lys

Edebiyat sınavı TM ve TS grubunda sınava gireceklerin çözmesi gereken sorulardan oluşan bir sınavdır. LYS’  ye hazırlık yapan öğrencilerin zorlandıkları konulardan biride edebiyat dersine nasıl çalışılacağıdır. Bu yazıda edebiyat dersine çalışma ile ilgili bazı ipuçları vermeye çalışacağım.

Edebiyat dersi sözel olduğu için öğrencilerin özellikle bazı konuları ezberlemeleri gereken bir derstir.

Yalnız ezber bir bilginin de insanı ne zaman yolda bırakacağı da belli değildir. Bu yüzden ezber bilgiye güvenmemek gerekir. Ezberlemek yerine daha sağlam bir stratejiyi kullanmak gerekir. Sözelden hazırlanan öğrenciler için son birkaç ayda edebiyatı ezberlemekle geçirmek yeterli olur zannediliyor.

Edebiyat konularını ezberlemek yerine onları zihinde tutacak daha sağlam yollar denenmelidir. Edebiyat konularını yazarak çalışmak gerekir. Edebiyat konularını öğrenci yazdığında daha fazla duyu organları çalışacak ve bilgiler daha uzun süre zihinde kalacaktır. Bir bilgiyi öğrenirken ne kadar fazla duyu organımızı kullanırsak o kadar fazla öğrenme olur.

Edebiyat konuları çalışılırken sanki merakla okunan bir polisiye roman okunuyormuş gibi okunmalı. Böylece konular arasında bağlantılar kurulabilir. Konuları akılda tutmak için kavram haritalarından yararlanılabilir. Kavram haritaları için bakınız.

İnsan zihni birbiri ile bağlantılı snapslardan oluşmaktadır. Snapslar arasındaki bağlantı ne kadar güçlü ise bilgi zihinde o kadar canlıdır ve hatırlanması o kadar kolaydır.

Edebiyat konuları da çalışılırken konuları ne kadar birbiri ile bağlayabilirsek hatırlamamız o kadar kolay olur. Örneğin Fecr-i Ati edebiyatından bir yazarı öğrenmeye çalışıyorsak buradaki yazarın bir özelliğini başka bir konudaki farklı bir yazarla ilişkilendirmeye çalışmalıyız. Bir edebiyat akımın başka bir edebiyat akımı ile ortak ve farklı özelliklerini şemalarla gösterirsek daha verimli çalışma yapmış oluruz.

Hepinize sınavlarda başarılar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.