Beyin üzerinde yapılan çalışmalar, beynin işlevlerini öğrenmek yanında beyne yapılacak müdahelerle ne tür sonuçların alınabileceğine yöneliktir. Beynimiz üzerinde yaratıcılıkla alakalı bölgeler bulunmaktadır. Yaratıcılıkla alakalı olan bölümler uyarıldıklarında, bölgenin etkinliği daha da artıyor.
Bilim adamlarının yaptığı çalışmalardan öğrendiğimiz kadarı ile bilime sahip olanlar doğrudan beyni manipüle edebiliyorlar. Beyne gönderilen çok küçük şiddetteki akımlar beyindeki ilgili bölüm faaliyetinin durdurulmasını veya daha fazla çalışmasını sağlayabiliyor. Örneğin solaklar üzerinde yapılan bir çalışmada, solakların sol el kullanma ile ilgili beyin bölümü faaliyetleri durduruluyor, böyle onların sağ eli kullanmaları sağlanıyor.
Dışarıya sızan bilgilerden öğrendiğimiz kadarı ile bilim insanları beyin stimülasyonuyla rüyaları bile etkileyebiliyorlar. Georgetown Üniversitesi’nde yapılan bilimsel araştırmalara göre beyne gönderilen akımlarla bireylerinin yaratıcılıklarının geliştirilebileceği keşfedildi.
Beynin dokulara, sinirlere olan etkilerinin taklit edilmesi, özellikle yapay kol, bacak ve diğer organların çalışması anlamında çok faydalı olduğu ortaya çıkmıştı. Ancak bu çalışma insanı korkutan gelişmeleri beraberinde getiriyor. Bilim insanları artık insanlarının yaratıcılıklarını etkileyebilecekler. Yine ilerideki çalışmalarla insanların beyinlerle flash belleğe bilgi yükler gibi bilgilerin, olayların eklenebileceği anlamını da çıkartabiliriz.
Tüm bunlar bir tarafından insanın gelişmesi anlamında heyecanlandırırken, diğer taraftan da insanı gelecek hakkında endişelendiriyor.