Üniversite tercihleri hayat memat meselesidir. Çok dikkatli davranmak gerekir. Sonuçta puanınızla gidebileceğiniz bir yere yanlış tercih yaparak gidememek büyük sıkıntılar oluşturacaktır. Bu yüzden tercih döneminde özellikle uzmanlarda yeterli bilgi almaya bakın.
- İki yıllık programları tercih ederken yerleştirme öncelikleri kısmında eğer herhangi bir şey yazmıyorsa demek ki orayı geçen sene en son sırada genel lise mezunu biri kazanmıştır. Bu da eğer genel lise mezunu iseniz sizin de orayı kazanma ihtimaliniz var demektir.
- İki yıllık programları seçerken yerleştirme öncelikleri kısmında eğer 11,3,İ,93 gibi bir değer varsa orayı geçen sene en son sırada meslek liseli biri kazanmıştır. Meslek liseli iseniz tercih edebileceğiniz yerdir.
- Tablo 3A ‘ya bakarken şuna da dikkat edin en küçük puan sütununda yer alan sayı iki anlam taşır ya en son yerleşenin ygs puanıdır ya da orta öğretim başarı (OBP) puanıdır. Bunu ayırt etmenin yolu da yerleştirme öncelikleri kısmında bir şeylerin yazılıp yazılmadığına bakmaktır. Yazılıyorsa OBP puanıdır. Yazılmıyorsa YGS puanıdır.
- Meslekli iseniz ve YGS’ ye girmiş iseniz ösym sizin hem YGS puanınıza hem OBP ‘nıza bakacaktır. Bölüm seçerken sizin alanınızda olup olmadığına dikkat edin. Kendi alanınızda tercih yaparken OBP’niz kullanılacaktır. Alan dışı tercih yapacaksanız o zaman da YGS puanınıza bakılacaktır.
- Tablo 4 ‘ten tercih yapacaksanız tercih listenizi geniş tutun. Düşük bir puanla beklemediğiniz bir bölüme yerleşme ihtimaliniz var. Yalnız garanti olacak yerleri muhakkak yazınız. Bu sene hem kontenjanların artması hem puanlamanın değişmesi ile sürpriz sonuçlar ortaya çıkacaktır.
- Tablo 4’ten tercih yapacak mutlaka yerleştirme sıralarına göre tercih yapsınlar. Puanlar değişir ama o puanların getirdiği sıralar değişmez. Sıralamalara bölümleri bizim verdiğimiz excell dosyasında bulabilirsiniz.
- Parası için değil hayalinizi gerçekleştirmek için tercih yapın. Ben işini sevmeyen bir doktorun beni muayene etmesini istemem.
çok güzel bir şekilde sıralamışsınız elinize sağlık