Sınavsız Geçiş Hakkında En çok Sorulan Sorular

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş hakkı uygulaması 1999 yılından beri uygulanmaktadır. Meslek lisesinde okuyan öğrencilerin kendi alanları ile ilgili bir meslek yüksekokulu bölümüne sınavsız geçmeyi sağlayan bir sistemdir. 4702 sayılı kanunun 2. Maddesi ile 2547 sayılı yasanın 45. Maddesine göre meslek liselerinde okuyan öğrenciler kendi istekleri doğrultusunda iki yıllık programlara yerleştirme önceliklerine göre yerleştirilirler.

Yerleştirme önceliği nedir?

Meslek liseli öğrencilerin yükseköğretim programlarına yerleştirilirken kullanılan değerlerdir. Meslek liseliler sınavsız geçişle bir programa yerleştirilirken aşağıdaki önceliklere bakılır.

  1. Birinci öncelik en son mezun olanlarındır, bunlar arasında eşitlik varsa
  2. Okulu türüne bakılır, Önce Anadolu teknik liseliler, olmazsa Teknik lise veya Anadolu meslek liseli o da olmazsa meslek liselilere yer verilir. Bunlar arasında da eşitlik bozulmazsa
  3. Aynı METEB içinde olana yani kendi ilini tercih edene öncelik verilir, yine eşitlik bozulmazsa
  4. Orta öğretim puanı en yüksek olanı alırlar, yine eşitlik bozulmazsa
  5. Yaşı küçük olana öncelik verilir.

Kaç Defa sınavsız Geçişten Yararlanabilirim?

ÖSYS kılavuzunda sınavsız geçişten yararlanma sınırı belirtilmemiştir. Bir aday istediği kadar sınavsız geçişten yararlanabilir.

Sınavız Geçişi Geçen Yıl Kazandım Ama Gitmedim, Tekrar Kullanabilir miyim?

Evet, sınavsız geçişi kullanmış ve bir programa yerleştirilmiş olsanız bile yeniden tercih etme ve başka bir program okuma hakkınız var. Bunu defalarca tekrar edebilirsiniz.

Sınavsız geçişle bir bölüme yerleştim gelecek yıl puanım kırılır mı?

Sınavsız geçişle bir bölüme yerleşen adayların bir sonraki yıl okul puanlarında kırılma olmaz.

Sınavsız geçişle bir bölüme yerleştim ek yerleştirmeye başvurabilir miyim?

Sınavsız geçişle bir programa yerleşen adaylar ek yerleştirmeye başvuru yapamıyor.

Sınavsız geçişle sadece kendi ilimdeki okulları mı tercih edebilirim?

Hayır, diğer tüm il ve ilçelerdeki okulları da tercih edebilirsiniz. Ancak yerleştirme yapılırken öncelik kendi ilini tercih edenlerinin olduğunu unutmamalısınız.

Sadece YGS ücretini yatırdım, bu şekilde YGS’ye başvuru yapmış olur muyum?

Sınavın sadece banka ücretini yatırarak başvuru yapmış olmuyorsunuz. Aynı zaman ÖSYM’nin internet sitesinde veya bir liseye giderek YGS başvurusunun diğer işlemlerini de yaptırmanız gerekiyor.

Sınavsız geçişten yararlanırken diploma ile üniversiteye mi başvuru yapıyoruz?

Sınavsız geçişle bir önlisans programına yerleşmek için öncelikle istediğiniz yerleri tercih etmelisiniz. Tercihlerinizden biri çıkarsa o zaman gidip üniversiteye kayıt olabilirsiniz. Her sınavsız geçiş hakkı olan mutlaka bir yere yerleştirilecek diye bir şey yok. Yerleştirme önceliklerine göre hangisi daha uygun ise o yerleştirilir.

Sınavsız geçiş için ne zaman başvurabilirim?

Sınavsız geçiş başvuruları YGS başvuruları ile beraber yapılmaktadır. YGS başvuruları her yıl OCAK ayında yapılmaktadır. YGS başvuruları yapılırken sadece sınavsız geçiş hakkından veya hem sınava girerek hem de sınavsız geçişten yararlanabileceğinizi belirtiyorsunuz.

Sınavsız geçiş için başvurumu yaptım şimdi ne olacak? Tercihimi ne zaman yapacağım?

Tercihler ise her yıl YGS-LYS sonuçlarının açıklanmasından sonra yapılmaktadır. Temmuz ortasına denk gelir. ,

Sonuçlar ne zaman belli olur?

Sınavsız geçiş tercih sonuçları ygs-lys tercih sonuçları ile beraber açıklanır. Tercih işlemleri bittikten 4-5 gün sonra açıklanır.

ÖSYM benim sınavsız geçişle tercih yaptığımı nereden bilecek?

ÖSYM senin hangi okuldan ve bölümden mezun olduğunu bilmektedir.  Bir bölüme tercih ettiğinde bu bölümün senin sınavsız geçişle gidebileceğin bir bölüm olup olmadığını değerlendirir. Eğer sınavsız geçişle gideceğin bir bölüm ise sınavsız geçişle yerleştirilir. Diğer durumda ise YGS-LYS puanı ile yerleştirir.

Tercih yaparken sınavsız geçişten yararlanmak istediğimi belirten bir kod var mı?

Böyle ayrı bir kod veya işaretleme kutucuğu yok.  ÖSYM senin mezuniyet alanına göre sınavsız geçiş isteğini anlar.

Açık öğretimdeki programları sınavsız geçişle okuyabilir miyim?

Evet, okuyabilirsiniz. Ancak her bölüme değil, sınavsız geçiş yapabileceğiniz bölümleri okuyabilirsiniz. Hangi bölümlere sınavsız geçişle yerleşebileceğinizi buradan öğrenebilirsiniz.

Çok eski yıllarda mezun oldum, ben de başvuru yapabilir miyim?

Evet, başvuru yapabilirsiniz. Mezuniyet yılının çok eski olması bu hakkın olmadığı anlamına gelmez. İsterse 1980 mezunu olun yine başvuru yapabilirsiniz.

Kesin yerleşir miyim?

Bu tercih ettiğiniz bölüme sizin yerleştirme önceliği özelliklerinize bağlıdır. Bazı bölümlerde çok sayıda bölüm olduğu ve aday sayısı az olduğundan tercih eden herkes yerleşebilirken bazı bölümlerde ise kontenjanların az olması ve adayların ise çok olmasından dolayı çok zor yerleşilmektedir.

Düz lise mezunuyum, sınavsız geçiş programlarını tercih edebilir miyim?

Düz lise mezunları da sınavsız geçişle yerleşilen programları tercih edebilirler. Ancak bunların yerleşebilmeleri için geçiş hakkı olanların yerleşilmiş olması gerekir. Eğer bir bölüme meslek liseli adaylar dolduramazsa ygs puan üstünlüğü ile diğer adaylar doldurur.

Meslek liseliler her bölüme sınavsız geçişle yerleşebilirler mi?

Meslek liseliler ÖSYS kılavuzundan Tablo 6C’deki kendi alanları ile ilgili programlara sınavsız geçişle yerleştirilirler. Diğer bölümler için düz liseliler gibi YGS puanı ile yerleştirilir.  Tablo 6C’deki programlara buradan bakabilirsiniz.

 

 

 

 

1 thought on “Sınavsız Geçiş Hakkında En çok Sorulan Sorular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir