Okul Öncesine Değerler Eğitimi, 1-2-3’lere Din Dersi

Haber

Antalya’da toplanan Milli Eğitim Şurası aldığı kararlar ile Türkiye gündemini değiştirme amacı güdüyor. Değerler eğitimi ana sınıfında/okul öncesinde, din dersi ise 1,2, ve 3. sınıflarda zorunlu olsun önerisi için komisyon kuruldu.

Eğitim Bir Sen’in okul öncesinde ‘değerler eğitimi’ ile ilkokul 1’inci, 2’nci ve 3’üncü sınıflarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu hale getirilmesi yönündeki önerisi görüşülerek, komisyon kararı alındı. Eğitim Bir Sen Genel Başkan Yardımcısı Ali Yalçın okul öncesi verilecek olan ‘değerler eğitimi’nin de din ve ahlaki konularnı içerdiğini söyledi.

Komisyonun bu kararı, şura genel kurulunda görüşülecek. Eğitim Bir Sen Genel Başkan Yardımcısı Ali Yalçın, Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri grubunda alınan karara ilişkin şu açıklamalarda bulundu:“Okul öncesi döneminde çocuklara değerler eğitiminin verilmesi önerimiz oldu. Bu öneri komisyon tarafından tartışıldı ve oylanarak kabul edildi. Bunun bir ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.

Yine ilkokul düzeyinde 1, 2 ve 3’üncü sınıflarda, anayasanın 24’üncü maddesi gereği ilkokul 4 ve ortaokullarda zorunlu olan din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin bu üç sınıfta verilmeyişinin şurada görüşülmesini özellikle teklif ettik. 1, 2, 3’üncü sınıflarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin Anayasa’nın zorunluluğu ilkesi gereği verilmesi önerimiz oylanarak kabul edildi.”

DEĞERLER EĞİTİMİ, DİN VE AHLAKİ KONULAR

Yalçın, okul öncesi ‘değerler eğitim’yle ilgili bir soru üzerine ise, “Bizim önerimiz okul öncesinden itibaren din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin verilmesi şeklindeydi. Ancak komisyon kararı yazılırken okul öncesi için ifade ‘değerler eğitimi’ olarak yazıldı. Değerler eğitimi de zaten din ve ahlaki konulardır” diye konuştu.

VELİLERDEN CİDDİ TALEP VAR

Bu önerileriyle ilgili kararın, alt komisyondan şura genel kuruluna gelecek konular arasına alındığını kaydeden Ali Yalçın, “Bunun bir zorunluluk, ihtiyaç ve talep olduğunu düşünüyoruz. Velilerin bu konuda ciddi talebi var. Çünkü Avrupa’da din eğitiminin zorunlu, seçmeli olduğu yerler var. Belçika’da özellikle Katolik okullarında özellikle çocukların okula, derslere duayla başladığı, yine çocukların okul öncesi ve ilkokul düzeyinde kiliselere götürülerek, ayinlere katıldığı ve din adamlarının derse gelip bizzat iştirak ettiği uygulamalar var” diye konuştu.

OLAYA PEDAGOJİK YAKLAŞILMASI GEREKİYOR

Türkiye’de bu meseleye ideolojik bakıldığını belirten Ali Yalçın, “Halbuki olaya pedagojik yaklaşılması gerekiyor. Çünkü çocuklarda ruhsal, bedensel, fiziksel gelişimi, sosyo- kültürel faaliyetleri konuşurken çocukların ahlaki ve dini değerler bakımından beslenmemesi, bu konuda ihmal edilmesi doğru bir yaklaşım olmazdı. Bunun tartışılması ve velilerin talepleri doğrultusunda şura gündemine getirilmesi gerekiyordu. Eğitim Bir Sen olarak biz bu konudaki talebi şura gündemine taşımak için alt komisyonda gündeme getirdik. Alt komisyonda konu taraflarca, tüm katılımcılarca tartışıldı, uzun bir tartışma oldu ve sonunda oylanarak şura genel kuruluna gelmesi kabul edildi” diye konuştu.

Eğitim Sen ile Eğitim İş sendikalarının temsilcilerinin ise bu öneriye ret oyu verdikleri kaydedildi.

Bu haberi şuradan aldım: http://onedio.com/haber/okul-oncesine-din-dersi-komisyondan-gecti-413530

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.