Yıllarca öğretmenler MEB’in kapısında bekledikten sonra Milli Eğitim Bakanlığı iyi bir iş yaptı. Kendisini bundan sonraki on yıl için lazım olabilecek öğretmenlik alanlarını açıkladı. Aslında yapması gereken iş çok basitti; ellerinde bulunan istatistiklere kaç öğretmene ihtiyaçları olacağını zaten hesaplayabilirdi. Ama devlet işler karınca hızı ile yürüdüğünden ve problem olmadan da olaylara müdahale etme rızası olmadığından bugüne kadar ne MEB ne de devletin diğer kurumları ihtiyaçları olabilecek eleman sayılarını hesaplayamadılar.
Bugün Milli Eğitim Bakanlığı elinde verileri kullanarak, doğum oranlarına, öğrenci sayılarına ve var olan öğretmen sayılarına bakarak en 15 yıllık bir projeksiyon çizebilir. Yine de bu gün yapılan basın açıklaması öğrencilerin tercihlerini belirlemede çok etkili olacaktır. Dilerim devlet bütün organlarında var olan meslek eleman ihtiyaçlarını bir önce belirler de öğrenciler hatalı kararlar vermemiş olurlar. Örneğin şu anda devlette ve özel sektörde çalışan inşaat mühendislerinin sayılarını ve ihtiyaçların ne kadar olduğunu açıklayabilir.
Milli Eğitim Bakanlığının basın açıklamasına önümüzdeki on yıl boyunca ihtiyaç duyulacak öğretmenlik alanları en çok olandan en az olana kadar.
1-Rehber Öğretmen,
2-İlköğretim Matematik Öğretmenliği,
3-Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği,
4-Türkçe Öğretmenliği,
5-Beden Eğitimi Öğretmenliği,
6-Fen ve Teknoloji Öğretmenliği,
7-Sosyal Bilgiler Öğretmenliği,
8-İngilizce Öğretmenliği,
9-Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği,
10-Almanca Öğretmenliği,
11-Görsel Sanatlar/Resim Öğretmenliği,
12-Müzik Öğretmenliği,
13-Teknoloji ve Tasarım Öğretmenliği,
14-Biyoloji Öğretmenliği,
15-Matematik Öğretmenliği,
16-Coğrafya Öğretmenliği,
17-Kimya Öğretmenliği,
18-Fizik Öğretmenliği,
19-Felsefe Öğretmenliği,
20-Tarih Öğretmenliğidir.
Yalnız şunu da belirtmekte fayda en alta doğru indiğimizde ihtiyaç yok denecek kadar azdır. Kpss de öğretmen olmak için sınava giren kişi sayısı 260 bin civarındadır. Konu ile ilgili basın açıklaması için tıklayınız