Ders Başarısı ve Başarısızlığı Hakkında

rehpedia

Ders başarısı nedir? Derste başarılı olmanın ölçütü nedir? Hangi aşamada olan derste başarılı veya başarısız olur? Okula giden-gitmeyen herkesin ders başarısı hakkında bildiği bir şeyler vardır. Bu yazımda derste başarılı olmanın kriterleri üzerinde duracağım

Öncelikli olarak “başarmak” kelimesinin ne anlama geldiğinden bahsedelim.  Başarmak; bir işi daha önce belirlenen şartlara göre bitirmek, yerine koymak, hedefe ulaşmak, doğru bir şekilde yapmak, kazanmak, öne geçmek ve istenilen puanı almak anlamına gelirken, “başarısızlık” ise yerine koyamamak, üstesinden gelememek, bir işi belirnen şartlara göre yerine getirememek, hedefe ulaşamamak, öne geçememek ve istenilen puanı alamamak anlamına gelir.

Okul hayatı yaşayan her birey bir şekilde başarılı ve başarısız olmanın ne demek olduğunu öğrenmiştir. Başarılı olmanın ölçütü öğrenciden öğrenciye değişmektedir. Bazı öğrenciler için sınıfı ortalama bir puan ile geçmek başarı iken bazıları için sınıfın ikincisi olmak başarısızlıktır. Buradaki başarı tanımı kişiden kişiye değişmektedir. Başarının herkes için geçerli bir tanımı yapılmamaktadır.

Oysa herkes için geçerli olan başarı tanımları da var. Örneğin baraj puanı gerektiren bir sınavda barajı geçmek başarılı olmanın göstergesidir. YGS-LYS ve TEOG gibi sınavlarda Türkiye 1001.’si olmak başarıdır. Buradaki başarı objektif olmasına rağmen bu da kişilere göre değişebiliyor. Örneğin 1001. Olan kişi daha fazla net yapmadığı için kendisini başarısız olarak nitelendirebilir.

Demek istediğim başarılı ve başarısız olmanın kesin bir çizgisinin olmadığıdır. Ben öğrencilerime her zaman şunu derdim; yaptığınızın bir adım ötesine geçebiliyorsanız başarılısınızdır. Dünü ile bugünü aynı olan başarılı değildir.

Ders başarısızlığı kişinin dersteki konuları yeteri kadar anlamadığı, anlasa bile bunu davranışa dönüştüremediği şeklinde yorumlanır. Öğrenci aynı dersi gören diğerlerinin seviyesine gelemediği için başarısız olarak kabul edilir.

Ders başarısı ise kişinin konuyu anladığı, konuyu özümsediği, anladığı konuyu davranışa dönüştürebildiği ve sınıftaki diğer öğrencilere göre daha ileride olması ile ölçülür. Yazılı veya sözlü sınavlarda istenilen notları almak başarılı olmak manasına gelir.

Bir de başarıyı görebilmek de gerekir. Bazı aileler çocukları yeteri kadar başarılı olmalarına rağmen bunu göremiyorlar. Öğrencinin kendini başarılı gördüğü nokta ile anne-babasının başarılı gördüğü nokta aynı olmayabilir.

Okulda, sınıfta başarılı olmak aynı zamanda hayatta da başarılı olacağı anlamına getirilmektedir.  Gerçek hayatta başarılı olmanın kriterleri ile okul hayatındaki kriterler aynı değildir. Gerçek hayatta bir işi bitirebilen başarılı olarak kabul edilir. İşi nasıl bitirdiği önemli değildir.

Sonuç olarak belirtmek istediğim başarılı olmanın evrensel bir sınırı yoktur. Başarılı olmak hep daha ileriye gidebilmektedir. Zirveye ulaşmak kadar zirvede kalmak da başarıdır. Zirvede kalmanın yolu da her gün bir adım ileriye gitmekten geçer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir