PwC Türkiye’nin yaptığı araştırmaya göre, işe yeni başlayanlar arasında en çok ücreti hukukçular kazanıyor. 25 sektörden 84 şirketle yapılan anket sonuçlarına göre bunu, iş geliştirme, iç denetim, Ar-Ge ve bilgi işlem bölümleri takip ediyor.
PwC Türkiye İnsan Kaynakları Hizmetleri’nin, iş hayatına yeni başlayacak olan kişilere ve işverenlere yön göstermesi için her yıl yürüttüğü Başlangıç Ücretleri ve Yan Haklar Araştırması’nın sekizincisini gerçekleştirdi. 21 farklı çalışma alanında, 25 farklı sektörden 84 şirketin yer aldığı, başlangıç ücreti ve yan haklarının ele alındığı araştırma sonuçlarına göre, başlangıç ücretlerinde hukuk ve proje yönetimi alanlarında çalışacak kişiler en yüksek ücretleri alıyor. Bu alanları iş geliştirme, iç denetim, Ar-Ge, bilgi işlem ve diğer fonksiyonlar takip ediyor. Çağrı Merkezi ve Müşteri Hizmetleri alanları ise en düşük ücret grubu olarak göze çarpıyor.
İŞVERENLERİN YÜZDE 80’İ YENİ MEZUN İŞE ALACAK
Gerek yetiştirmek üzere gençleri istihdam eden şirketlere gerekse iş arama sürecindeki yeni mezun gençlere rehber niteliğindeki araştırmanın yöneticisi PwC Türkiye İK Hizmetleri Kıdemli Müdürü Murat Karakaş öne çıkan diğer sonuçları şöyle özetliyor: “1980 sonrası doğumlu çalışanların oranı 2010 yılında yüzde 29 iken 2011 yılında yüzde 35’e, 2012’de ise bir önceki yıla göre yüzde 8.5 artış sağlayarak yüzde 43.5’e gelmiş durumda. Özellikle Perakende, Bilişim ve Teknoloji sektörlerinde bu oran yüzde 60 seviyeleri civarında. Bununla birlikte katılımcı kurumların yaklaşık yüzde 80’i 2012’de yeni mezun işe alımı yapmayı planlıyor. İşgücü devir oranlarına bakıldığında perakende, bilişim ve teknoloji sektörlerinin diğerlerine kıyasla yüksek oranlara sahip olduğu görülüyor.”
ÜCRET ZAMLARINDA ÇOĞUNLUK YÜZDE 5’TE KALDI
Ücret artış oranlarında 2012 ücretleri belirlenirken katılımcıların tamamına yakını yüzde 5’in üzerinde zam yapmışken, yüzde 30’u ise yüzde 10’un üzerinde zam yapmış durumda. 2012 yılında ortalama ücret artış oranı ise yüzde 9.3 olarak gerçekleşti. Fazla mesai, izin uygulamaları gibi konularda genelde minimum değerler baz alınmış durumda. Sağlık sigortası, yaygınlaşmış gibi görünmekle beraber başlangıç pozisyonları için hayat sigortası, bireysel emeklilik sigortası ve dizüstü bilgisayar olanakları da artış göstermiş görünüyor.
“MOTİVASYON İÇİN YARATICI DÜŞÜNMEK GEREKİYOR”
Çalışma hayatında artık hiç olmadığı kadar farklı nesillerin bir arada çalıştığını söyleyen PwC Türkiye İK Hizmetleri Direktörü Murat Demiroğlu, yeni nesil çalışanların beklentilerinin de çok farklı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Çalışma hayatında hiçbir zaman olmadığı kadar farklı nesiller bir arada çalışıyor. Tüm bulgular bir arada değerlendirildiğinde farklı ücret, yan haklar ve ödüllendirme uygulamalarıyla başta yeni nesil olmak üzere çalışanların nasıl motive olabileceği ile ilgili yaratıcı düşünmek gerekiyor.”