Kişisel Gelişim Nedir?

Eğitim Genel

 

Kişisel gelişim nedir? İnsan neden kendini daha fazla geliştirsin? Şu andaki konumu onun için yeterli değil midir ki daha fazla kendini geliştirsin? İnsanların kişisel olarak kendilerini geliştirme istekleri kendi ihtiyaçları mı? Yoksa başkaları için mi insanlar kendini geliştirmeye çalışıyor? Eskiden de insanlar kendini geliştirmek için mücadele eder miydi?

Kişisel gelişim ile ilgili insanın aklına bunlar gibi bir çok soru gelmektedir. Bunları biraz açmaya çalışalım; kişisel gelişim ne olduğundan başlayalım.

Kişisel gelişim insanın var olduğu durumu beğenmeyip bundan daha iyi bir duruma varmak için yaptığı mücadeledir. İnsanlar aç gözlü varlıklar olduklarından, kendilerini de beğenmeyip kendilerinin daha iyi bir duruma gelmesi için mücadele ediyorlar. İnsanın aç gözlü olması ve hep daha iyisini istemesi onun doğasındadır. Bazı insanlar ise var oldukları konumdan gayet de memnundurlar. Onları şimdilik konumuz dışında bırakıyoruz.

Peki, insanlar neden konumlarını beğenmiyorlar? Çünkü içinde yaşanılan toplumsal düzenler, onların kendi konumlarında kalmayı seçtikleri zaman, yaşamalarını zor hale getiriyor.  Toplumda eğer ayakta kalmak istiyorsan muhakkak kendi konumunu daha iyi hale getirmek zorundasın. Toplum bir yandan bunu insana yüklerken diğer yandan ise birey de bunu istiyor. Aç gözlü olduğundan. Toplum hep aynı kalana iyi gözle bakmaz. Onun, hep farklı olan yanını ister. Bu yüzden değişimden yanadır. Değişim için de bireylerin kendini geliştirmeleri gerekir.

İnsanların kendilerini geliştirmeye çalışma nedenlerinden biri de toplumsal düzendir.  Kapitalist toplumda insanlar daha fazla satış yapmak için kendilerini geliştirme çabasındadırlar. İnsanlara ihtiyaçları olmayan şeyleri ihtiyaçlarıymış gibi göstermek için kendini geliştirmiş bireylere ihtiyaç vardır. Kapitalist toplum insanlara ihtiyaçları olmayan şeyleri satma derdindedir. Bunun için kendini çok iyi geliştirmiş bireylere gereksinim duyulur. Bugün Amerika’da en çok satılan kitapların başında kişisel gelişim kitaplarının gelmesinin nedeni kapitalist düzendir. Şöyle bir bakın kişisel gelişim kitaplarına acaba hangisinde bireyin ahlaki gelişimi daha çok önemsenmektedir? Cevap hiçbiri. Çünkü ahlak para etmiyor. Bu yüzden kişisel gelişim kitaplarının amacı ahlakı geliştirmek değil. Satıcı sayısını  artırmaktır.

Demek istediğim, kişisel gelişim olayı kapitalizmin doğurduğu bir evlattır. Bu düzende yaşamak istiyorsanız o zaman da buna uymak zorundasınız. Yani kendinizi bilgi, birikim, yetenek, güzel konuşma, dil v.b konularda geliştirmek zorundasınız.

Unutmadan şunu da ekleyeyim sizin başkalarına anlatacak o kadar çok geliştirdiğiniz yön var ki bunları öğrenmek için geçmişinize bakmanız gerekir. Kişisel gelişim metre ile ölçülebilen bir özellik değildir. Her insan bir şekilde kendini geliştirmiştir. Önemli olan bunu görebilmek ve bunun üzerine bir şeyler ekleyebilmektir. Neler başardığınızı bilmeden yola çıkarsanız yolun sonuna ulaşamazsınız.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir