Bizde öğretilen matematik acaba doğru temeller üzerine mi kurulmuştur?. M.Ö. yaşayan insanların geliştirdiği bir temel üzerine matematiği öğreniyoruz ve öğretiyoruz. Liselerde ve üniversitelerde öğretilen matematik, aritmetik ve cebir üzerine kurulu. Bütün öğrendiklerimiz bu temel üzerine kurulu ve bu temelin tepesinde ise kalkülüs yer almaktadır. Peki biri çıkıp dese ki bu yanlış bir yöntemdir. Matematiğin hedefinde kalkülüs olmamalıdır. Hedef kalkülüs yerine olasılık ve istatistik olmalıdır derse ne yapacağız.
Kalkülüs matematik için önemli bir konudur. Bunun tamamen ortadan kaldırılması gerekir demek doğru değildir. Üniversite birinci sınıfta okuyan fen, matematik, ekonomi bölümü öğrencilerinin mutlaka öğrenmesi gereken bir konudur. Ama günlük hayatta kalkülüs ne kadar işimize yarar?
Günlük hayatta işimize en çok yarayacak olan istatistiktir. İstatistik risktir, hayattır, ödüldür ve rastgeleliktir. Eğer bize matematik yerine istatistik öğretilseydi hayatımız daha eğlenceli olurdu. Çünkü istatistik oyundur, kumardır, geleceği önceden tahmin etmektir. Belki ekonomik sorunlarımız da bu kadar olmazdı. Geleceği daha iyi tahmin eder, eğilimleri önceden görebilirdik.
Dünyanın felsefesi de modernlikten postmodernliğe geçtiğine göre bizimde analog matematikten dijital matematiğe yani istatistiğe geçmemiz gerekir.
Son olarak öğrenciler kalkülüsü öğrenmek yerine ortalamanın standart sapmadan ne kadar uzak olduğunu bilmek daha çok işimize yarar.
Yenirehberlik.com 12.03.12