soru cevap

Soru Cevap

soru cevap köşemizde yorum kısmına aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz. En yakın zamanda sorularınıza cevap vermiş olacağız. En yakın zamandan kastım en fazla bir günlük ara verebiliriz. soruları sormak için başlığa tıklayın

2.359 thoughts on “soru cevap

  1. hocam ben meslek lisesi öğrencısıyım ygs 6 başarı sıralamam 110.000 bana yardımcı olurmusunuz sizce ne yapmalıyım 2 yıllık geçiş hakkımımı kullanıyım yoksa 4 yıllık açıköğretimden mi devam edıyım 2 yıllık okursam 2 yıl okuyup bırakmıcam dgs yi yapamazsam eğer açıköğretimden devm edıcem ama hangi bölüm okursam benım için daha iyi olur onuda bilmıyorum kendı bölümüm muhasebe sizce ne yapmalıyım ?

    1. Muhasebe güzel bölümdür. İyi bir şekilde değerlendirebilirsen faydasını görürsün. Am bu iş seni mutlu etmiyorsa farklı alanlara geçiş yapabilirsin. Seni mutlu edecek işleri öğrenmeye çalış. Gitmek istediğin bölümleri tercih et. Gelmezse bir daha denersin. İki yıllıktan da devam edebilirsiniz.

      1. hocam muhasebeden başka hangi bölüme gidebilirimki sizin önerdiğiniz bir bölüm var mı peki ?

        1. İşletme, Çalışma ekonomisi, Bankacılık, finans, lojistik gibi bölümler var ama size hangisi uygun olur onu ben bilemem.

      2. hocam merhaba benım oypm 350 ve yüzdelik dilimim 21.93 istanbulda tercih edebileceğim hangı lıseler var ne onerırsınız (bide benım puanıma anadol varmi)

        1. Anadolu liseleri zor gözüküyor. Buradaki excell dosyasını indirdikten sonra İstanbul’u seçin ve yüzdelik dilimi de küçükten büyüğe göre sıraladıktan sonra size uygun olabilecek okulları görürsünüz.

  2. merhaba hocam çağdaş türk lehçeleri ve edebiyatları bölümü nasıl bi bölüm puanları bu sene ykselirmi çalışma alanları nasıl

    1. Bu yıl puanları yükselir. Sonuçta bu bölümden mezun olanlar da Edebiyat öğretmeni olabiliyor. Genel de Öğretmen oluyorlar.

  3. merhaba hocam benim mf4 siralamam 136 bin ben afyon electric-elektronik(mtok) muh. istiyom onunda sirasi 142 bin ama gecen yilki kontejan 28 iken bu yil 14 e dusmus gelmeme ihtimali var mi.

  4. mrb hocam ben 2. sınıf i.ö öğrencisiyim bu sene 1.öğretime yerleşirsem 3.sınıf 1.eğitmden başlayabiliyor muyum?yani hocam eğer kesin olarak başlayacaksam kaydımı yapacam ne olur bilgi verin kimse bu konuda yardımcı olamıyor?şimdiden çok teşekkürler

    1. Benim bildiğim başlayamıyorsunuz. Bu konuda üniversite ile görüşünüz. Telefon açabilirsiniz.

  5. bayanlar için gıda müh. mi yoksa endüstri müh. mi uygundur
    hangisinin calışma alanı daha geniş
    işbulma da prblem oluşturur mu

    1. ikisi de bayanların rahatlıkla çalışabilecekleri mühendislik alanlarıdır. Endüstri mühendisleri daha çok işletme-idare arasında çalışırken gıda mühendisleri ise işletme alanında daha çok çalışırlar. İş bulma konusu ise daha çok kişinin girişimciliği ile alakalı olsa da sorun oluşmaz diye biliyorum. Yine de bu alanda çalışan kişilere danışmak en doğru olanıdır. Endüstri ve Gıda mühendisleri ile konuşursanız daha detaylı bilgi alırsınız.

    1. Bilgisayar mühendisleri evde de çalışma imkanlarına sahip oldukları için bayanlara uygun bir meslektir. Anne olma durumlarını düşünerek söyledim. Yoksa yaptıkları iş bakımından bayanların rahatlıkla yapabilecekleri bir meslektir. Yazılım, Ağ sistemleri, İnternet programcılığı gibi alanlarda bayanlar çok rahatlıkla çalışabilir. Bilgisayarın girdiği her yerde çalışma imkanlarına sahiptir.

      1. Peki bilgisayar mühendisliğinde bir işe girebilmek çok mu zordur?Çevremde kime sorsam çok fazla kurslara gitmen kendini çok fazla geliştirmen gerek diyorlar.Bu her mühendislik için geçerli değil mi?Bilgisayar mühendisleri için hepsinden ayrı bir geliştirme mi söz konusu?

        1. İşin uzmanı olman gerekiyor. Bütün mühendisliklerde durum böyledir. Kurstan ziyade kendini bir alanda iyi bir şekilde yetişmen gerekiyor. Bilgisayar mühendisliğinin dezavantajlarından biri mühendislik diplomasının diğer mühendislikler gibi etkisinin olmamasıdır. Özel kurslar yoluyla kişiler bir mühendis kadar bilgisayar kadar bilgi sahibi olabiliyorlar. Örneğin inşaat mühendisliğinde diploma işe yarıyor. İmzayı atabilmek için diploma sahibi olmak gerekiyor. İnşaat ile ilgili teknik çizimleri başkası da yapabilir ama imza atamadığı için çizim bir işe yaramıyor. Bilgisayar mühendisliğinde ise senin bir şeyler üretmen lazım. Kurs yoluyla da bir şeyler üretilebildiği için mühendisin imzasına gerek olmuyor. Buna dikkat etmeni isterim. Bütün mühendisliklerde kendini çok iyi geliştirdiğin ve işinde çok başarılı çözümler sunduğun zaman her zaman istediğin işe girersin.

  6. Ben sbs ye girdim.Yüzdelik dilimim 2.92 istediğim lise 2.74 ile alıyor.Bu liseye girme ihtimalim ne kadar?

  7. merhaba hocam benim kardeşim meslek lisesi mezunu ve tıbbi dökümantasyon ve sekreterlik bölümünü tercih etti. ama bu bölümün puanları tercih kılavuzunda çok düşük olan devlet üniversiteleri var. bu bölümde sağlık lisesi mezunları öncelikli midir ondan mı puanları düşük.

    1. Sağlık meslek liseliler önceliklidirler. Yerleştirme öncelikleri kısmında 12,D,3,94 gibi öğeler varsa oralara YGS puanı ile yerleşmek çok zordur. Düşük olarak gözüken puan sağlık meslek liseli öğrencinin OBP puanıdır.

  8. hocam ben 63 bindeyim 70 ve 72 binlik istediğim yerler var ama ben üniversite olarak 72 binlik yeri istiyorum tercih listemde öne yazdığımda bir ihtimal tutmazsa 70 binlik yerde mi olmuyor yani ölü tercih mi oluyor ?

    1. 72 bin tutmazsa 70 bin olan yer tutabilir. iki binlik fark değişebilir. Ölü tercih olarak gözüküyor ama sorun değildir. bu şekilde tercih edebilirsiniz.

  9. Hocam sizce bilgisayar mühendisliği nasıl bir meslektir? Geleceği var mıdır? Yoksa başka bölümler önerir misiniz?

    1. Bilgisayar mühendisliğinin bilgisayarla uğraşmaktan hoşlanan biri için çok güzel meslektir. Ama sıfırdan bilgisayara başlayacak biri için ise sıkıntı oluşturabilir, sonuçta sevmeyebilirsiniz. Geleceği olan bir meslektir. Gelirleri çok hızlı artabilecek bir meslektir. Elektrik-Elektronik veya inşaat mühendisliği alternatif olabilir. Tabii kişinin özellikleri çok önemlidir. Birini iyi tanıdıktan sonra, onun nasıl bir çevreye sahip olduğunu bildikten sonra öneride bulunmak daha doğrudur. Eğer bilgisayar ve yazılım ile alakalı iseniz seçiniz, yoksa farklı bir alana yönelin.

      1. Şuan bu konuda pek fikrim yok aslında.Ama araştırdıkça seviyorum.Yani bir şeyler bilmiyorum şimdilik ama yazılımda kendimi geliştirme fikri hoşuma gidiyor. En azından bir inşaat mühendisliğinden daha yakın bir tercihmiş gibi geliyor. Hocam bir şey daha soracağım.Dil ve konuşma terapisi nasıl bir bölümdür.Sizce bu sene kaç binle kapatır? Bu konuda da bir fikriniz var mı?

        1. Dil ve Konuşma terapisi bölümü geleceği olan bir bölümdür. Bu alanda yetişen eleman da azdır. Bu da iş olanaklarının fazla olduğunu göstermektedir. İki üniversite olması bölümü seçecekler için bir avantajdır. sağlıkla her bölüm iyidir ve iş alanı geniştir. 30-40 bin arasında kapanabilir.

          1. peki hocam çok teşekkür ederim.Son bir soru daha soracağım benim mf3 sıralamam 42 bin.Hacettepe ve anadolu ü.’ni yazmayı planlıyorum.Ama geçen sene anadolu üniversitesi ek kontenjan sonrasında 107.000 ile kapatmış.Sizce bu sene de böyle bir sıralama olur mu? Yani sıralamamın altında bir yere gitmek istemem.

          2. Ek yerleştirme puanları ile ilk yerleştirme puanları arasında fark olabilir ek yerleştirme puanlarına dikkat etmeyin.

    1. Üniversite tercihleri ise internet üzerinden kendiniz yapacaksanız okula onaylatmanıza gerek yoktur. SBS tercihlerini okula onaylatmak gerekir.

  10. hocam mf 3 sıralamam 22391. bütün tercihlerim devlet üniversitelerinden.ilk olarak ege eczacılıkla başladım altına gazi vs. bütün devletteki eczacılıkları yazdım doğuda dahil olmak üzere. altına ist. üni. ftrden başlayarak yne bütün ftrleri yazdm. onun altına tm sıralamamın 4-5 bin aşağısında 2 tane hukuk yazdım (garanti olsn diye 4-5 bin aşağsnda yazdm) onun altınada yne ygs2 puanımın 4-5 bin aşağsnda beslenme diyetetik yazdım bir tane. tercih listesi nasıl olmuş sizce yerleşme olasılığı açıkta kalma olasılığı nedir? şurayı değiştir ya da şu sıralamalarda olan yerlerden yaz dedğiniz varsa söylermisiniz. önerilerinizi bekliyorum.

    1. FTR’lerin ikinci öğretimlerini de yazmışsan sorun yoktur. Hukuk sırıtıyor ama isteğiniz önemlidir. Beslenmeden çok istiyorsanız olabilir. inşallah isteğiniz gerçekleşir. Eczacılık olmayabilir ama Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon’un olma ihtimali yüksek.

      1. hocam ege eczaclk geçen sene 21100 ile almış. eczacılık olmayabilir demişsiniz. ama olma ihtimali daha yüksek değil mi?

          1. hocam ege üniversitesi eczacılık almış 21100 ile geçen sene . bu durumda ne diyorsunuz son olarak yerleşme durumuna (kafam karıştı)?

          2. Söylediğin çok doğru. Eczacılık bu sene 25-26 binlere kadar düşebilir. Devlet üniversitelerinde 230 kadar yeni kontenjan var. Bu durumda Eczacılığa yerleşmek kolay oluyor. Ben diş hekimliği ile karıştırmış olabilirim.
            Uyarın için teşekkür ederim Ceren

    1. Burslar 5 yıl devam eder. Öğrenim hayatı boyunca, okul uzatılmadığı sürece. Tabii bursun verenin şartlarına da bakmak gerekir.

  11. hocam OYP Puanı : 234,326
    Sınav Puanı(SBS) : 289,972 bu puanla hangi iliseye gidebilirim hocam antalyada

    1. Puanlar sizi aldatabilir o yüzden yüzdelik dilimlere yada başarı sırasına göre tercih yapmaya çalışın. Buradaki excell dosyasını indirerek liste hazırlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir