soru cevap

Soru Cevap

soru cevap köşemizde yorum kısmına aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz. En yakın zamanda sorularınıza cevap vermiş olacağız. En yakın zamandan kastım en fazla bir günlük ara verebiliriz. soruları sormak için başlığa tıklayın

2.359 thoughts on “soru cevap

  1. hocam ek yerleştirmede kırıkkale hukuğu kazansam ve burda 1.sınıfı yüksek ortalamayla bitirsem eğer, 2. sınıfta kontenjan olursa ankara hukuğa yatay geçiş yapma imkanım varmı.taban puan şartı aranıyormu benim taban puanım ankara hukuğa yetmediği için yatay geçiş hakkım olmazmı.bilgilendirirseniz sevinirim.

    1. Öncelikle Ankara hukuk fakültesinin kontenjanı olması gerekiyor. Yatay geçiş yönetmeliğine göre geçiş yapmak için ya okul notlarının yüksek olacak ya da okula giriş puanınız yüksek olacak. Senin derslerin yüksek olursa yatay geçiş yapabilirsin. Ancak son sözü gideceğin üniversite söyler.

    1. Anne ya da baban memur ise ve farklı bir şehire tayinleri çıkmışsa bunu belgelendirmen lazım. Tabii her okul alır mı? onu bilmem.

  2. Hocam meraba ben sorum şu ben çocuk gelişimi okudum bu sene mezun oldum ancak kendi bölümüme mi yoksa bölüm dısı tercih yapsam karar veremedim ilk tercihte yerlesemedim ek tercihlerde dıs ticaret, lojistik, pazarlama,maliye,muhasebe ve vergi uygulamaları bölumü düsünüyorum bu bölumlerden hangisinin gelecegi iyi onu merak ediyorum birde kendi bölümü mü tercih edersem ek puan geliyor ya bu bölumleri tercih edersem okulun verdiği puanla ( kendi bölümüme 70 bölüm dışı 40 ek puan verliyor ) yani yerleştirme puanımla yerleşicekmiyim yoksa ygs puanimla mı yerlesicem bunu merak ediiyorum ygs puanlarrim
    Ygs 1: 159
    Ygs 2: 157
    Ygs 3: 226
    Ygs 4: 215
    Ygs 5: 209
    Ygs 6: 187

    Okul puan verdiğinde
    Ygs 1: 204
    Ygs 2: 203
    Ygs 3: 271
    Ygs 4: 261
    Ygs 5: 254
    Ygs 6: 233

    Kendi bölumumu tercih edersem
    Ygs 4 284
    Ygs 5 277
    Ygs6 256

    Hanggi puanlamayla yerlesicem ben şimdi bunlara göre ve sizde hangi bölumlerin önü açık ??? Şimdiden teşekkürler.

    1. Bahsettiğin bölümler önleri açık olan bölümlerdir. Yalnız bu bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşemezsin. Yerleşmen için ygs puanlarına ihtiyaç var. Onları da zaten yazmışsın. Bu bölümlerden sadece pazarlama bölümü için bilgiye değil, pratiğe ihtiyaç var, derim. Pazarlama bölümünü okumaktansa dışarıda bu işin pratiğini yapmak daha avantajlıdır.

      1. peki hocam dış ticarete puanım yeter mi yerleşebilirmiyim ? ve nasıl bölüm önü açık mı ?

        1. ygs 6 ile alıyor okulun aldığı puan 158 benim puanım okul puanıyla 233 sadece ygs puanım 187 kontejanı 110 kişi alıyor 72 kişi yerleşmiş benim yerşleşebilme şansım var mı ?

        2. Bu alanı bitirdiğinde garanti olarak iş sahibi olursun diyemiyorum. İş sahibi olman biraz çevren biraz da senin yeteneklerine bağlı olacaktır. Dış ticaretle ilgili olur, bu alanı yakından takip eder ve bu alanda kendini geliştirirsen meslek sahibi olabileceğini düşünüyorum. Şuan ki bilgilere göre %95 yerleşirsin.

          1. Peki hocam ek tercihte ben yatay gecisimi de kullanmak istiyorum çanakkalede ikinci ögretim yatay gecisle alıyor 358 puanla kapatmıs bende geliboluda oturuyorum benim ygs 4 puanım 284 obp 385 ek puan 70 geldi ek yerlestirmede yatay gecisimi yazsam yerlesebilirmiyim yoksa dış ticaret mi tercih edeyim hangisine yerlesme olasılıgım daha yuksek ??

          2. Bahsettiğin sınavsız geçiştir. Yatay geçiş aynı üniversitede farklı bölümler arasında ya da üniversiteler arasında yapılan yer değiştirmedir. Karıştırmayalım. Sınavsız geçişle yerleşmek için YGS puanına değil OBP’ye bakılır. Şu anki bilgilere göre de Çanakkale çocuk gelişimi bölümü doludur. Tercih edemezsin. Ancak ek yerleştirme kılavuzunda boş kontenjan olursa tercih edebilirsin. Yine de ek yerleştirme de çocuk gelişimi bölümüne yerleşmek çok zordur.

          3. hocam birşey daha sorucam ek kontejan açıklandı biliyosunuz bilgi üni. tam burslu 4 tane bölüm var istediğim kontejanları 4 yeni açıldıkları için puansız alıyor ben çocuk gelişimi mezunuyum ygs 2 203 puan bu bölümleri ilk tercihlerime yazsam yerleşebilirmiyim yoksa yerlemem dış ticaret bölümünü mü en başa yazıyım

          4. Bunları tercih edebilirsin ama senden daha iyi bir puana sahip olan biri varsa o yerleşir yoksa sen yerleşirsin. Onlardan sonra Dış ticaret yazabilirsin.

  3. iyi akşamlar hocam bn yapı denetimi vrmek istyom ikinci terchlermde, arkadşm 190 puanla yerleşmş benimde 188 szce ikinci terchlermde muş gelir mi meslek cıkışlı oldgum için matematk ypmıyom ondan kötu yanı

    1. İyi akşamlar. Taban puanlara baktım Muş yapı denetim (i.ö)’de 23 kişilik boş kontenjan var ve puanı da 163 olduğu için yerleşme ihtimalin çok yüksek.

  4. Merhaba Hocam
    Ben üniversiteye hazırlanıyorum daha doğrusu hazırlanmaya calısıyorum ders calısmak ıstemıyorum cok cabuk sıkılıyorum ertelıyorum sonra calısıyorum diyorum sonrada calısamıyorum ama stres kaygıda yapıyorum

    Ben herseyın farkındayım aslında calısmazsam kazanamam kazanamassam çok üzülürüm bı sene daha bu stresın altına gıremem ailemın ve benım emeklerım boşa gider diyorum butun olacakların farkındayım ama calısmıyorum ıstek gelmıyor ıcımden yapamayacagım yetistıremeyecegım korkusuda var bıraz .

    Ve tüm bunlara ragmen hedefim PDR-PSİKOLOJI hal böle olunca ailemde bana guvenmıyor yanı cunku calısmıyorum onlarda haklı ve ben bu ıkı bölumden baska hıc bölüm ıstemıyorum
    Ben cok dusunup az calısıyorum yanı pdr yle ılgılı herseyı arastırıyorum sureklı sorular soruyorum bilen kişilere daha puanımın yetıp yetmeyecegını bılmeden hangı unv daha ıyıdır ıs kosulu varmıdır okusammı okumasammı özel unv okunurmu gıbı sorular soruyorum ama yınede bı ıcraat yok bende kaç net yapasam kaç puan alırım ben süreklı arastırıyorm süreklı hayal kuruyorum ama bu hayallerımı gercekleştirecek olan adımları bır turlu atamıyorum ne yapmalıyım ne önerırsınız

    Şimdiden tesekürler, iyi calısmalar

    1. PDR-Psikoloji gibi bölümleri okumak istiyorsun ama bunun için yeterli bilgiye sahip değilsin. Başka şeylerle kendini oyalıyor, derslerine gereken önemi vermiyorsun. Ben böyle anladım. Korkuyor olabilirsin. Yapamamaktan korkuyor olabilirsin. Eğer bu bölümleri çok istiyorsan şundan emin ol ki, istediğine ulaşacaksın. Bunun için senin de emek vermen gerekiyor.
      Yapamama korkusundan başka şeylere yönelmen, zaman geçirmene yarar ama sorunu çözmez. sorunu çözmek için gerekli cesarete sahip olmak ve mücadele etmek gerekir. Belki iki seneni bu bölümleri kazanmak için vereceksin ama sonuçta değecekse neden olmasın. Meslek bir insanın hayatının yarısını oluşturur, mesleğinde mutlu isen hayatında da mutlu olursun. Gereken çabayı gösterdiğinde sende bu bölümlere sahip olacaksın.
      Derslerde zayıf olabilirsin, yapman gereken onları daha iyi hale getirmektir. Hayal kurmak iyidir ama sürekli hayallerle yaşamak kötüdür. Derslerinde başarılı olmak için olabildiğince en temele inmen gerekiyor, sonra oradan yukarıya doğru çıkacaksın.

      Başarılar diliyorum.

      1. ben o cesaretı ve mucadeleyı görmüyorum kendımde o cesarete ve mucadeleyede calısarak sahıp olacagım degıl mı ? bırde ben üstümde baskı kuruldugu zaman daha cok calıstıgımı gözlemledım hanı yapma zorunluluğu hıssettgımde mesela yapmadıgımda ceza verıldıgınde daha cok calısıyorum sızce hocalarımın ustumde baskı kurmalarını ıstemelıyım bu bır sue sonra bana bı zarar verır mı hanı yanı kazanmak degılde ceza almamak ıcın calısmak olmus oluyor ozamanda ama yınede calısıyorum sonucta bırde bu yontemı denemeyı dusunuyorum bu hakkında ne dusunuyorsunuz bu yontemı uygulamalımıyım gelecegım ıcın

        1. cünkü ıkıncı sene tekrar hazırlanmayı da göze alamıyorum hazırlanmam dıyorum kendımce ama ılerısı ne gösterır bılemem

          1. Demek ki bu bölümlerin senin değeri o kadar çalışmaya değmiyor. Her şey değerinde güzeldir.

        2. Bir şeyi yapma cesaretine sahip olabilmek için ondan biraz başarılı olmak gerekir. Yaptıkların sana cesaret versin, yaptıklarından cesaret al. Yapmadıklarınla kendini kıyaslama. Herkesin yapmadığı, yapamadığı o kadar çok şey var ki…
          Senin üzerinde baskı yapmalarını isteyebilirsin. Belki senin zoruna gidecektir, belki sana zarar (zarar değil de zarar zannedebilirsin) verecektir ama sonuçta sana fayda sağlayacaktır. Onlardan yardım isteyebilirsin.

  5. Hocam ek yerlestrmede 2 yıllık hemsırelık veya 2 yllık att yazsam. Atması varmı ?sonunda acıkta fln kalrmym bıde ek yerlestrmede bu bölmlrde kontejyan olrmu?

    1. İki yıllık hemşirelik bölümü yoktur. Boş kontenjan olursa att yazabilirsiniz. Yanlız bu yerleşeceğiniz anlamına gelmez, açıkta kalabilirsiniz.

  6. hocam ben kız meslek lisesinde tm bölümünde okuyrum. zihinsel engelliler ögretmenliğini istiorum ve ygs 4 yani sözel ağırlıklı alan bir bölüm. matematiğim çok iiyi değil matematikten cok fazla net yapamazsam puanım ck düşük olurmu yani sözelim çok iyi anck tm ci olduğum için mat nasıl etkiler_?

    1. Sözel’in çok iyi ise senin matematiğe çalışman faydanadır. Sözelciler zaten matematik yapamıyorlar; Sen sözelin üzerine matematik de eklediğinde çok avantajlı olursun.

  7. hocam alesin gelmesi fen – edebiyat fakültelerini nasıl etkileeyecek ? bir bilgi verirmisiniz. formasyon işi nasıl olacak

    1. Ales zaten daha önce de vardı. Fen-edebiyat fakültelerini tercih edecek adaylar üzerinde pek etkili olmayacak. Ales’e girdikten sonra düşük bir puanla öğrenciler formasyon alabilecekler. Geçen yıllarda olduğu gibi. Ales fen-edebiyatları çok değiştirmeyecektir.

  8. merhabalar ben kız meslek lisesi çocuk gelişimi bölümü son sınıf öğrencisiyim bu sene üni sınavına hazırlanıcam ama kafam karışık eşit ağırlık olduğum için matematiğim yetersiz ben ygs 5den sınava giricem sonra lysnin bütün sınavlarına giricem tercihimde sağlıktan TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKERLİĞİNİ seçebilirmiyim acaba olabilir mi ?şimdiden teşekkürler 🙂

    1. Seçebilirsiniz yalnız bu bölümü YGS puanları kazanmak biraz zor. Yüksek puanlar yapmalısınız.

  9. merhaba hocam bu sene manisa önlisans maliye kazandım bölüm hakkında biraz bilgi verirmisiniz ?

    1. Maliye Önlisans Programının Tanıtımı
      Maliye programında, maliye konusunda çalışacak ara insan gücünü yetiştirmek amacı ile eğitim yapılır. Kamu sektöründe ve özel sektörde mali konulara ilişkin sorunlara, bilimsel yöntemlerle gerekli çözümleri geliştirecek elemanlar yetiştirilir. Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası, Kamu İktisadi Teşebbüsler, DPT, Mahalli idareler, Sayıştay yanında bankalarda ve özel sektörün değişik kuruluşlarında çalışılabilir.

      Özellikle kamu kurum ve kuruluşların muhasebe – finansman, mali-idari işler ve stratejik planlama-proje bölümlerinde ve bunun yanında özel sektör kurum ve kuruluşlarında muhasebe ve finansman departmanında nitelikli çalışanlar yetiştirmektir.

      İki yıllık eğitim süresince programda ağırlıklı olarak muhasebe, finans, hukuk ve mevzuata yönelik dersler verilmektedir. 3’ncü yarıyıldan itibaren mesleki derslere ağırlık verilmekte ve bunlara ek olarak muhasebe ve finans dersleri de bilgisayar destekli olarak sürdürülmektedir.

      Programdan mezun olanlar, iki yıllık ön lisans diplomasına sahip “Maliye Meslek Elemanı” unvanı alarak görev yaparlar.

      Programdan mezun olan öğrenciler direkt olarak iş hayatına başlayabilecekleri gibi, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ilgili fakültelerin;

      Bankacılık
      Bankacılık ve Finans
      Bankacılık ve Finansman
      Ekonomi
      İktisat
      Kamu Yönetimi
      Maliye
      Sermaye Piyasası
      Sigortacılık
      Sigortacılık ve Risk Yönetimi
      Siyaset Bilimi
      Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
      Uluslararası Finans
      Uluslararası İşletme
      Uluslararası İşletmecilik
      Uluslararası Ticaret
      Uluslararası Ticaret ve Finansman
      Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
      bölümlerine geçiş yaparak lisans derecesi ile öğrenimlerini tamamlayabilmektedirler. Ayrıca Açık Öğretim Fakültesi’nin ilgili bölümlerine sınavsız olarak kayıt yaparak bu bölümlerden 3. sınıftan itibaren öğrenim görebilmekte ve lisans derecesi ile mezun olabilmektedirler. Öğrenciler, Açık Öğretim Fakültesi ve diğer Fakültelerin ilgili bölümlerinden mezun oldukları takdirde ilgili yasal süreci tamamlayıp “Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir” de olabilmektedirler.

  10. Hocam merhaba ben anadolu üniversitesi açık öğretim edebiyat bölümüne yerleştim yanlış tercih kurbanı oldum ek tercih yapma şansım varmı acaba puanim 3.37teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir