İnternetin hayatımızda etkisini tartışmanın anlamı yok. Bugün hemen hemen her evde internet var. İnsanlar su ve elektrik aboneliği yaptığı gibi internet aboneliğini de yapıyorlar.
İnternet sadece bilgiye ulaşılan bir mekan değildir. Aynı zamanda insanların kimlik ve kişilik profillerinin de oluştuğu mecradır. Kimlik bireyi diğerlerinden ayıran, onu kendine özgü yapan tüm öğelerdir. Bireylerin kimlikleri onların işe alım sürecini doğrudan etkilemektedir.
Sosyal medya organları bireyleri tanımak için kullanılabilecek en basit ve en hızlı araçtır. Birini işe almak istediğinizde onun neler yaptığını, nelerden hoşlandığını ve hangi sosyal-siyasal düşüncelere sahip olduğunu kişinin sosyal medya hesabından öğrenebiliyorsunuz.
Bu sebeple Facebook gibi sosyalleşme araçlarında kullanılan ve paylaşılan resim, yazı ve videoların bireyi tanımada faydası çoktur. Bu hem insan kaynakları çalışanları hem de işe girecek adaylar için önemli bir noktadır. Bireylerin üye olduğu sayfalar onun ilgileri hakkında bilgi verir.
Bireyleri artık sanal ve gerçek kimliklerinden ayırt etmek mümkün değildir. Sanal kimliklerdeki olaylar gerçek kimlikleri de şekillendiriyor. İnsanlar sanal dünyada belli bir konum elde etmek için gerçek dünyada yeni girişimler içinde olmaktadır. Örneğin bir dernek ve vakıf çatısı altında yapılan çalışmaların sosyal medya da beğenilmesi, kişiyi daha çok dernek ve vakıflarda çalışmaya iter.
Peki bunlar gerçekten işe yarıyor, çoğunlukla işe yaramaktadır. İnsanların yazdıkları geçmişleri araştırmak için yeterli vakit ve imkan olmayabilir. Ama sosyal medya hesapları kişinin yaptıklarını, vaktini geçirdiği mekanları ve yaptığı paylaşımları bir tıkla önünüze serebiliyor. Bu da bireyi tanımak için fazlası ile avantaj sağlıyor.
Bazı bireyler ise kendilerini sanal ve gerçek dünyada farklı gösteriyorlar. Gerçek dünya sakin biri olarak bildiğiniz biri sanal dünyada çok hırçın biri olarak karşınıza çıkabiliyor. Bireyin farklı kimliği de kişinin kimlik karmaşası yaşadığını gösteriyor. Yeni işe başlayacak veya yeni bir faaliyetin içine girecek bireylerin gerçek kimlikleri kadar sanal kimliklerine özen göstermesi gerekiyor. Aksi halde iş bulma süreci uzuyor.