- Listenizi oluştururken bir önceki yılın taban puanları yerine başarı sırasına dikkat edin. Puanlar değişir ama başarı sıraları değişmez.
- Tercihlerinizi isteklerinize göre oluşturun. İsteklerin yanında istek kadar önemli olan yeteneğinize bakın. Gideğeceğiniz bölüm dört yıl boyunca okuyacağınız ve sonuçta o alanda iş sahibi olacağınız bölümdür. Yeteneklerinize çok aykırı gelen bölümleri tercih etmeyin.
- Liste oluştururken programların özel koşullarını mutlaka okuyun. Başkasının ne dediğinden çok kılavuzdaki bilgiye göre hareket edin.
- Tercih ettiğiniz fakültenin, üniversitenin ve bölümün nerede olduğuna, yerleşim yerine yakın olup olmadığına ve yaşam koşullarının nasıl olduğuna dair fikir edinin. Gideceğiniz okul ilk defa göreceğiniz bir yerse, daha fazla bilgi edinin. “ben burayı mı tercih ettim?” diye kendinize soru sormayacağınız bir yer olmalıdır.
- Listenizi ÖSYM’ye bildirirken programların kodlarını kılavuzdan yazın ve rakamlarla asla oynamayın. Bilgisayarda kendiniz yapacaksanız, detaylı bir şekilde kontrol edin sonra kayıt edin.
- İlk tercihleriniz puanlarınızda yüksek yerler olabilir. Sonra puanınıza yakın yerleri sonra da puanınızın altındaki yerleri, en son ise garanti olabilecek yerleri yazmalısınız.
- Bir daha hazırlanmak bir seçenek olarak kalmalıdır. Daha iyisini yapabilirsiniz. Meslek için bir yıl daha feda edilebilir çünkü meslek demek hayat demektir.