Üniversitede öğrenim gören ve ileride görecek olan öğrenciler için süpriz değişiklikler olacağını daha önce yazmıştık. YÖK yatay ve dikey geçiş işlemlerinde çeşitli değişikliklere gidiyor. Bugün resmi gazetede yayınlanan değişikliğe göre öğrencilerin programa yerleştirilirken kullanılan YGS-LYS taban puanları yatay geçişlerini de etkileyecektir.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna göre, yatay geçişle gelen öğrencilerin önceki diploma programından aldığı ve başarılı olduğu derslerin intibakı yapılarak, bu derslere ilişkin daha önce alınan notların transkripte işlenmesi gerekecek.
Öğrencinin, yan dal programına devam edebilmesi için ana daldaki not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması gerekecek. Bu şartı sağlayamayan öğrencinin yan dal programından kaydı silinecek. Öğrencinin başarılı olduğu ve ana dal programına sayılmayan dersler, genel not ortalamasına dahil edilmeksizin transkript ve diploma ekinde yer alacak.
YATAY GEÇİŞ
Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, hazırlık sınıfı da dahil yatay geçiş için başvuru yapılabilecek.
Programa yatay geçişe ilişkin başvuru takvimi, öğrenci kontenjanına ilişkin esaslarla yatay geçişlere ilişkin usul ve esaslar Yükseköğretim Yürütme Kurulunca tespit edilecek. Belirlenen usul ve esaslar uyarınca öğrencilerin başvuruları yükseköğretim kurumlarının ilgili kurulları tarafından değerlendirilerek yatay geçişleri kabul edilecek. Başvurunun kontenjandan fazla olduğu durumlarda ÖSYS puanı en yüksek adaydan başlayıp sıralanarak kontenjan kadar adayın yatay geçişi kabul edilecek.
Bu arada, ikinci ve çift ana dal yapacak öğrencilerin başvuru şartlarıyla ilgili bazı düzenlemelerin de yer aldığı yönetmeliğe, “Hükümlerin uygulanmasında ortaya çıkacak sorunların giderilmesinde Yükseköğretim Yürütme Kurulu yetkilidir” ifadesi eklendi.
Ayrıca, yönetmeliğin 22’nci maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırıldı.
AA