Nasıl Verimli Çalışırım?

Eğitim

Bir yerlere varma hedefindeki öğrenciler, hedeflere ulaşmak için doğru strateji ve yöntemler elde etmek istiyorlar. Bir şeyleri öğrenmek kadar önemli olan bir diğer nokta ise nasıl öğrendiğimizdir. Hangi yolları kullanırsak hedefimize, daha verimli bir çalışmaya ulaşabiliriz? Sınavlar, birer yarış olduğuna göre hangi yöntemleri kullananlar daha başarılı olmuştur?

Ders Çalışmaya Başlamadan önce 

Şunu bilmeniz gerekiyor. Her insan belli bir potansiyel ile dünyaya gelmektedir. İnsandan sahip olmadığı yetenekleri göstermesini bekleyemeyiz. Her insanın kendine özgü yetenekleri var. Hiçbir insan yeteneksiz değildir. Bazılar bu yetenekleri kullanabildikleri, üretebildikleri ve bu ürünleri satabildikleri için diğer insanlara göre daha yetenekli gibi gözükürler. Aslında her insanın başkasına gösterebileceği bir yeteneği vardır. İnsan doğuştan getirdiği potansiyeli değiştiremez. Yani doğuştan uçma yeteneği olmadığı için insana uçmayı öğretemeyiz. Ama uygun şartlar oluşturarak sahip olduğu yetenekleri geliştirmesini sağlayabiliriz.

Hedef Belirleme

Neden verimli çalışmak istiyorsunuz? Neden zamanınızın bir kısmını ders çalışmaya ayıracaksınız? Ders çalışma sizi nereye götürecek? Bu sorular hedef belirlemeden yapılacak ders çalışmanın verimli olmayacağını göstermektedir. Verimli ders çalışmak için, ders çalışmanın, sınava hazırlanmanın, sınavı kazanmanın bizim için ne kadar önemli olduğunun farkına varmak gerekiyor. Bir sınavı kazanarak hayatınız mı değişecek yoksa hayatınızda önemli bir engeli aşmış mı olacaksınız? Öncelikle hedef belirlemek gerekiyor. Arkasından yapacağımız ders çalışmanın bu hedefin neresinde olduğuna karar vermek gerekiyor.

Hedefler üçe ayrılır

Uzun vadeli hedefler ( Yaşam hedefi,10 yıllık hedefler, iş-meslek ve aile biçimini belirlemeye yönelik)
Orta vadeli hedefler (Bir aylık, 1 yıllık hedefler, sınavları kazanmak, liseyi- üniversiteyi kazanmaya yönelik)
Kısa vadeli hedefler (Bir hafta, bir aylık hedefler, denemede istenilen puanı almak, bir derste istenilen başarıyı yakalamaya yönelik)

Plan Yapma

Hedefleri belirledikten, bunları zamana yaydıktan sonra sıra bu hedefleri gerçekleştirmek için plan yapmaya gelir. Ders çalışma planı, ne zaman, nerede, nasıl ve niçin sorularına cevap verilerek oluşturulur. Niçin sorusuna hedef belirleyerek cevap vermiş oldunuz. Nasıl sorusuna ise yatarak mı¸ uzanarak mı, yazarak mı yoksa müzik dinleyerek mi çalışacağınıza karar vermektir. Ne zaman sorusuna ise televizyon izledikten sonra mı, yatmadan evel mi çalışacağınıza karar vermektir. Nerede sorusuna ise kafede mi, kanepede mi, tv önünde mi çalışacağınıza karar vermektir.

 

Ders Çalışma Planı Neler Yer Almalı?

• Hangi derse haftanın hangi günü çalışılacağı ve sınav tarihleri
• Geçmiş konuların tekrarı
• Hazırlanacak ödevlerin neler olduğu ve zamanı
• Planda yer alıp da yapılamayan etkinliklerin ne zaman tamamlanacağı
• Dinlenme, sinema, spor gibi ders dışı etkinliklerin zamanı

 

Ders Çalışma Programı Yaparken Şunlara da Dikkat Edin

Dersin kolay ya da zorluğuna göre zaman ayrılmalı. Kolay olan derslere daha az zaman, zor olan derslere ise daha çok zaman ayrılmalı.
Birbirine benzeyen konular arka arkaya çalışılmamalı, konular birbirine benzediğinden karıştırılabilir. Hale ile jale’ yi karıştırmak gibi.
Ders çalışma saatleri her gün aynı saatlere denk gelmelidir. Her gün saat 20:00 ile 21:00 arasında matematik çalışmak gibi. Her gün aynı saatlerde ders çalışmaya başladığınızda, bir süre sonra, bu alışkanlığa dönüşecek ve zorlanmayacaksınız. Bir türlü ders çalışmaya başlayamıyorum, şeklindeki bahaneleriniz kalmayacaktır.
Herkesin verimli olduğu saatler farklıdır. Bazıları sabahın ilk saatlerinde verimli olur, bazıları gece yarılarında daha verimli olur. Bir hafta boyunca kendinizi gözlemleyin ve en verimli olduğunuz, ders çalışırken yorulmadığınız, saatleri belirleyin. Sonra zor olan dersleri bu saatlerde çalışın.
Bedeninizi çok yorduktan sonra, T.V izledikten sonra, bilgisayarla oynadıktan sonra ders çalışmak verimli olmaz. Sabahın erken saatleri herkes için verimli olan saatlerdir. Çünkü uyku süresince beyin dinlenmiştir ve bilgiye açıktır. Ama onu diğer şeylerle yorduktan sonra ders çalışmak kendimizi kandırmaktır.
Bir konuyu ezberlemek istediğinizde bunu uyumadan önce çalışın, böylece siz yatarken beyniniz sizin yerinize bilgiyi uygun şekilde hafızanıza yerleştirmeye çalışır.
Çalıştığınız yer, çalışma üzerinde büyük etkiye sahiptir. Kanepede uzanarak ders çalışmak, ders çalışmak gibi görünmektir. Uygun bir masada, sandalyeye oturarak çalışmak gerekir. Masanın üzerinde dikkatinizi dağıtacak hiçbir araç olmamalıdır. Sadece çalışacağınız defter veya kitap olmalıdır. Ders çalışma odanızda posterlerin, afişlerin, müzik setinin, bilgisayarın olması kendinizi derse vermeniz önünde engel oluşturacaktır. Geleceğinizi oluştururken kısa bir zaman için bunlarda vazgeçmelisiniz.

Hepinize çalışmanızda başarılar dilerim.

1 thought on “Nasıl Verimli Çalışırım?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir