2012 Kpss Sonuçlarının Anlattıkları

Genel

07-08 Temmuz tarihlerinde yapılan kamu personeli seçme sınavı nihayet bugün açıklandı. Üzerinde bir ay geçmesine rağmen yeni açıklanan kpss sonuçları birçok olayı anlatmaktadır.  

Sonuçlara baktığımızda en başarılı illerin listesinde doğu ve güneydoğudan birçok il çıkmaktadır. Siirt örneğin genel kültür testinde en başarılı il olmuştur. Doğu kamu dışında iş bulma imkanı sınırlı olduğundan insanlar kendilerini ösym’nin yaptığı sınavlara veriyor ve bu yüzden daha başarılı oluyorlar. Batı’da insanlar hem çalışmak hem de sınava hazırlanmak zorunda kaldıklarından sınavlara yeteri kadar vakit ayıramıyorlar. Yine batı’ da iş imkanları biraz çeşitli olduğundan sınavlara yeteri kadar önem verilmiyor. Sadece doğu ve batı karşılaştırması şeklinde olmasın ama iş imkanlarının sınırlı olduğu Bayburt, Kastamonu, Kilis gibi şehirlerde de aynı özellikler geçerli olmuştur.

İlginç bir sonuç ise genel yetenekte illerin başarı durumlarında gözleniyor. Ankara, Eskişehir, Kırşehir gibi iller ygs-lys sınavlarında da başarılı olan iller. Genel yetenek sınavlarında özellikle matematik testi bazı adaylar için zor olmaktadır. Biraz önce bahsettiğim iller ygs-lys sınavlarında matematikte sağlam temellere sahip oldukları için kpss matematiğini de rahatlıkla yapabiliyorlar.

Sonuçların en sıkıntılı tarafı ise Cumartesi günü öğleden sonra yapılan eğitim bilimleri sınavına giren kişi sayısında olmuştur. 299 bin öğretmen devlette bir kadroya sahip olmak için sınava başvurmuştur. Bunların 279 bini sınava girmiştir. Demek ki dışarıda öğretmen kadrosu almak için bekleyen 300 bin civarında öğretmen var. Tabii sınava girmeyip umutlarını kesenleri hesaba katmıyoruz. Yanlış yönlendirmeler, yanlış rehberlik hizmetleri insanların hayatlarında derin yaralar açmıştır. Zamanında bu insanlara bak bu kadar kişi ile tekrar rekabete gireceksin. Öğretmen olmak için kpss kurslarına dershaneye verdiğin kadar para vereceksin. Öğretmen olmak için sınava girip başarılı olman yetmiyor.  MEB ‘in yeteri kadar kontenjan da ayırması gerekiyor. Demiş olsalardı acaba bu bölümleri seçip mezun olurlar mıydı?

Yine de kpss sonuçlarının tüm adaylara hayırlı olmasını demekten başka yapacağımız bir şey yok.

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.