2014 TEOG KONTENJANLARI VE YEP PUANLARI

Sbs

2014 Yılında lise yerleştirme işlemleri geçen yıllara göre farklı bir şekilde yapılacaktır. Öncelikle okulların taban puanları ve kontenjanları 4 Temmuz tarihinde açıklanacak. 7 Temmuz tarihinde ise öğrencilerin liseleri tercih etmek için kullanacakları Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) açıklanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı daha önce 2014-2015 eğitim öğretim yılı için geçerli olacak usul ve esasları açıklamıştı.  Yapılan açıklamaya göre bu yıl tercihlerde çok farklı yollar izlenecek. Öğrencilerin tercih yapmadan önce mutlaka bu alanda deneyimli olan rehber öğretmenlerinden yararlanmaları gerekir.

İLLERE GÖRE LİSELERİN TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ. 

Öncelikle tüm liseler YEP puanları ile öğrenci alacak. Yani sınavsız öğrenci alan okul olmayacak.

Meslek liselerini tercih edecek adaylar öncelikle okula yerleştirilecek, bir yıl okuduktan sonra puanlarına, yeteneklerine ve okul başarılarına göre istedikleri bölümleri seçebilecekler. İlk yerleştirmede bölüm seçilmeyecek, okul seçilecek.

Anadolu öğretmen liseleri ise kaldırılıyor, durumlarına göre bu okullar sosyal bilimler, Anadolu veya Fen liselerine dönüştürülecek.

Merkezi sınava giren ya da girmeyen her öğrencinin bir YEP puanı olacak.   Önemli noktalardan bir ise tercihte bulunmak için herhangi bir taban puan uygulamasının yapılmayacağıdır.

A Grubu ve B Grubu Tercih Ne Demek?

Henüz tam olarak açıklığa kavuşmamış olan bu iki kavramın ileride daha net olarak anlaşılacağını düşünüyoruz.  Anladığım kadarı ile öğrenciler 15 adet okul tercih edecek eğer bunlara yerleşmez ise B grubu tercihlerine bakılacak. B grubu tercihleri ise okul türüne göre yapılacak. Yani aday sadece Anadolu liselerine yerleşmek istediğini belirttiğinde B grubu tercihlerinde sadece Anadolu lisesi olanlara bakılacak. Bu tahmini bir yorumdur, detayları tercih kılavuzunda göreceğiz.

Adayların tümü tek seferde okullara yerleştirilecek, herkes bir okula yerleştikten sonra adaylar daha sonra okullar arasında nakil olabilecekler. Nakiller ise nakil için başvuranların puan üstünlüğüne bakılacak.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.