2015 Üniversite Maratonu Başlıyor.

Haber

Yükseköğretim kurulluna bağlı bir üniversitede okumak isteyen öğrenciler için ÖSYS maratonu 5 ocak pazartesi günü başlıyor. Üniversite hayali kuranların ilk başvuru YGS’ye olacaktır.

15 Mart 2015 tarihinde yükseköğretime giriş sınavı yapılacaktır. Bu sınavı başarı ile tamamlayanlar üniversitelere yerleşmek için ilk adımı atmış olacaklar. Türkiye’de, Kıbrıs’ta veya başka ülkeler okumak isteyen öğrenciler öncelikle YGS başvurularını yapmalılar. Türkiye’deki özel veya devlet üniversitesi olsun fark etmez: herhangi bir üniversiteye girmek isteyen YGS’ye başvuru yapmak zorundadır.

Sınavsız geçiş ile bir yüksek öğretim programına kayıt olmak isteyen adaylar da YGS’ye başvuru yapmak zorundadırlar. Bu adaylar YGS’ye girmeseler de tercih yapmak için başvuru işlemlerini gerçekleştirmeliler. YGS’ye giren ve 180 barajını aşan adaylar LYS’ye girme hakkı kazanırlar.

Yükseköğretime giriş sınavında özellikle 9. sınıfta işlenen ortak konulardan sorular sorulacak. Bu sınavdaki sorular genel kültür ve genel yetenek düzeyinde olur.  YGS’deki testlere vereceğiniz önem LYS puanlarınızı da belirleyecektir. Yüksek öğretime giriş sınav puanı %40 oranında LYS puanlarını etkileyecektir.  Çapraz testler diye bildiğimiz; Türkçe-matematik, Fen bilimleri-matematik, Sosyal Bilimler-Türkçe testlerine istediğiniz bölüme göre ağırlık vermelisiniz. Sayısal puan türü ile öğrenci alan programı seçmeyi düşünenler matematik ve fen bilimleri testine önem vermeliler.

Üniversitede bir bölüm okumak isteyenlerin sadece sınavlara başvuru yapması yeterli değildir. Sınavlarda iyi bir puan da almaları gerekir. Sınava kalan son günleri adayların verimli ders çalışarak geçirmeleri faydalarına olacaktır. Sınavlardan iyi puan almak kadar önemli olan bir diğer nokta ise tercihlerdir. Hangi bölümü seçeceğini bilmeyen adayların çalışmaları verimli olmayacaktır. Adayların hem verimli ders çalışmaları hem de Temmuz ayında gerçekleştirecekleri seçimleri düşünmeleri gerekir. Meslekler hakkında bilgi edindikten sonra kendinize uygun bir çalışma planı yapın.

Her yıl üniversiteli olan kişi sayısı artmaktadır. Geleceği parlak olan mesleklere ise daha fazla sayıda kişi yerleşmektedir. Artık Türkiye’de üniversiteli olmanın dışında iyi bölümde okumanın yarışı var.

SINAV İÇİN NE KADAR ÜCRET ÖDENECEK?

YGS sınav ücreti 50 TL’dir. Sınava başvuru işlemlerinizin gerçekleşmesi için para yatırmak yetmiyor. Ayrıca ÖSYM’ye internet üzerinden başvuru da yapmış olmak gerekir. Bunu da eğer daha önce başvuru yapmışsanız kendiniz, başvuru yapmamışsanız bir ösym başvuru merkezi aracılığıyla yapabilirsiniz. Sınavsız geçiş için de başvuracaklar öncelikle YGS’ye başvuru yapmalılar.

 


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.