2016 MESLEK LİSESİ MEZUNLARINA EK PUAN VERİLECEK Mİ?

Ygs-Lys

EK PUAN bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilere tanınan bir ayrıcalıktır. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrencilerin yerleştirme puanları hesaplanırken, diğer tüm öğrenciler gibi diploma notları 500’lük sisteme dönüştürüldükten sonra 0,12 ile çarpılmaktadır. Ayrıca bu okullardan mezun olanlar okuduğu alanın devamı niteliğinde olan bir lisans programı seçtiklerinde diploma notları 500’lük sisteme dönüştürüldükten sonra 0,6 ile de çarpılarak ham puanlara eklenmektedir.

2016 yılında yayınlanan “2016 ÖSYS” kılavuzunda Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) aldığı karar doğrultusunda ek puan ayrıcalığı kaldırıldı. EK puanların kaldırılacağı 30.03.2012 tarihinde yayınlanan kanun ile belirlenmişti. Ek puanın kaldırılması ile ilgili olarak kılavuzda aşağıdaki ifade geçmektedir.

“Bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarının mezunlarının, Tablo 3A’da ve Tablo 3B.1’de belirtilen yükseköğretim lisans programına yerleştirilirken OBP’nin 0,06 katsayısı ile çarpımından elde edilecek ek puanları da yerleştirme puanlarına eklenecektir. Bu ek puanlardan yararlanmak için adayların ilgili puan türünde 180 veya daha yüksek puan almış olmaları gerekmektedir. Ek puanlar, 30.03.2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için Tablo-3A ve Tablo-3B1 kapsamında ek puan hesaplanmayacaktır.”

Buradan çıkaracağımız anlamda şudur; 30.03.2012 tarihinden sonra meslek lisesine kayıt olan öğrencilere ek puan verilmeyecek.  Eylül 2012 yılında meslek lisesine kayıt olan öğrenciler 2016 Haziran’ında mezun olacakları için ek puan alamayacaklar. 2012 yılından önce kayıt olan ama mezun olamamış olan öğrenciler ek puandan yararlanacaklar.

Ek puanın tekrar geri gelmesi için bir kanun değişikliğinin yapılması gerekir. Bu konuda YÖK’ün doğrudan yaptığı bir çalışma yok. Çalışmayı yapacak olan Milli Eğitim Bakanlığı’dır. Ocak ayından YÖK başkanı   Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç  MEB’e ilgili çalışmanın yapılması için dileklerini aktardıklarını söylemişti. O günden bu güne bir değişiklik olmadı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.