2017 YGS-LYS’de Olabilecek Önemli Değişiklikler

Genel Ygs-Lys

2017 ÖSYS başvuru gününe çok az kaldı. Bu yıl yine öğrencileri telaşlandıran yeni değişiklikler oldu. Her yıl öğrenciler sınav sisteminde olabilecek değişikliklerin stresini yaşamaktadırlar. Bu stresi yaşamamaları da imkansız; çünkü YÖK öğrencilerin kaygılarını boşa çıkartmıyor, her yıl bir değişiklikle karşımıza çıkıyor. Gelelim 2017 yılındaki önemli değişikliklere:

  1. Sınavsız geçiş kaldırıldı. Meslek lisesi öğrencilerin kendi alanlarının devamı niteliğindeki iki yıllık programlara OBP puanları ile yerleşme dönemi ortadan kaldırıldı. 1999 yılından bu yana uygulanmaktaydı.
  2. Öğretmenlik programlarına başarı sınırı getirildi. Öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için 240 bin başarı sırasını geçmiş olmak gerekecek.
  3. Açık Uçlu Sorular Gelecek. Daha önce bu konuda örnek sorular yayınlanmıştı. Bir hazırlık vardı. Şimdi uygulanacak. Ama korkulacak bir şey yok; çok sayıda açık uçlu soru sorulmayacak.
  4. Başarı sırası barajları devam edecek. Geçen yıllarda tıp, mimarlık, mühendislik fakülteleri için getirilen  başarı sırası baraj uygulaması bu yıl da devam eder.
  5. YGS ile Öğrenci alan programlar LYS ile alacak. İlahiyat, zihinsel engelliler öğretmenliği ve Okul öncesi öğretmenliği LYS’ye alınıyor.
  6. TS puan türünün önemi artıyor. İlahiyat, zihinsel engelliler öğretmenliği ve Okul öncesi öğretmenliği programları büyük bir ihtimalle TS-1 ile öğrenci alacak.
  7. Beden eğitimi öğretmenliği için LYS’ye girmek zorunlu oluyor. Beden eğitimi öğretmenliğinin TM-2 ile alınacağı gözüküyor.
  8. Meslek liseliler için katsayı getirildi. Meslek liseli olanlar kendi alanlarının devamı niteliğindeki iki yıllık bölümleri seçtiklerinde ek puan alacaklar. Diploma notları 0,3 ile çarpılacak.
  9. Sözel grupların avantajı arttı. Özellikle YGS ile öğrenci alan bazı öğretmenliklerin TS’ye geçmesi bu puan türünün önemini arttırdı.
  10. Felsefe grubu dersleri daha önemli hale geldi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.