LYS’ye Çok Az Kaldı, Nasıl Ders Çalışmalı?

Ygs-Lys

Diğer aylara göre öğrencilerin daha fazla çalışacakları bir aya giriyoruz. Sıcaklığın artması çalışmaları zorluyor. Yine kişilerin tamam mı yoksa devam mı dedikleri bir aya giriyoruz. Bu ayda ipin ucunu bırakanlar sınavlarda sıkıntı çeken adaylar oluyor.

Bu dönemde çevresel etkenler ders çalışma üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Kişinin motivasyonunu düşürecek çeşitli öğeler ortaya çıkmaya başlıyor.  Pikniğe gitme istekleri, dışarıda gezme, eğlenme v.b. etkenler adayların performanslarını en çok etkileyen faktörlerdir.

Bir yarışta son düzlüğe gidildiğinde depar yapmak gerekir ki derece alınabilsin. LYS için de son düzlükte bulunuyoruz, havlu atanlar gelecekleri ile ilgili kararları erteleyenlerdir. Terinin son damlasına kadar mücadele edenler ise gelecekleri ile ilgili daha erken karar veren ve bundan pişman olmayacak kişilerdir. Hep şu örneği veririm; 30 yıl için 30 gününüzü feda eder misiniz? 30 yıl boyunca rahat bir hayat yaşamak için bu 30 gün feda edilir. Bugün çekilen sıkıntı gelecek için büyük avantajlar sağlayacaktır.

Yapılması gerekenlerden biri zihinsel olarak kendimizi yeniden hazırlamaktır. Daha sonra ise aşağıda bahsedeceğim şekilde ders çalışmaktır.

Son bir aya girerken nasıl bir çalışma planı yapılmalıdır?

Son bir aya girerken aşağıdaki önerilere göre ders çalışırsanız faydanıza olacaktır.

  1. Ders çalışma ortamınızı düzenleyin. Masanızda ders araçları dışında hiçbir şey olmamalıdır.
  2. Ders çalışmayı bir alışkanlık haline getirmek için hergün aynı saatlerde ders çalışmaya başlayın.
  3. Çalışacağınız dersle ilgili materyaller çok uzağınızda olmamalıdır. Ders araçlarını almak için ikide bir yerinizden kalkmamak için önceden araçlarınızı hazırlayın.
  4. Oturacağınız koltuk ne çok rahat olmalı ne de çok rahatsız edici olmalıdır.
  5. Sessiz bir ortamda çalışın.
  6. Ders çalışırken, ders çalışın. Müzikle ilgilenmek, yemek yemek, sakız çiğnemek dikkatinizi dağıtacağı için bunlardan kaçının.
  7. Hangi konulara çalışacağınıza karar verin. Eksik olduğunuz konuları gözden geçirin. Hiç bilmediğiniz, orta düzeyde bildiğiniz ve çok iyi bildiğiniz konular olacaktır.
  8. Çok iyi bildiğiniz konularla ilgili bolca soru çözün. Orta düzeyde bildiğiniz konuları birkaç gün içinde öğrenmeye çalışın. Hiç bilmediğiniz konuları öğrenmek için yazarak öğrenme yöntemini uygulayın. Hiç bilmediğiniz konular az soru çıkan konular ise bunlara çalışmayı bırakabilirsiniz. Ama çok soru çıkıyorsa bir kısmını öğrenmeye çalışın.
  9. Olabildiğince bu dönemde çok soru çözmek faydalı olacaktır. Eksiklerinizi daha rahat görebileceksiniz.

Hepinize Başarılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir