2012 Ek Yerleştirme Koşulları

Genel Ygs-Lys

ÖSYM 2012 ek yerleştirme kılavuzunu yayımladı. Şimdi merak edilen soruların cevapları da alınmış oldu.

Lisans programlarından herhangi birine yerleşen adaylar ister kayıt yapsın ister yapmasın, 2012 ek yerleştirmeye başvuru hakkı bulunmuyor. Yani 2012 ilk yerleştirme herhangi bir yere yerleşen sonra bu yeri beğenmeyenlerin ek yerleştirme hakkı bulunmamaktadır.

Merak edilen sorulardan biri ise acaba ÖSYM üniversite baraj puanını düşürüp düşürmeyeceği idi. Bu sorunun cevabı ise şu ifadede geçmektedir. 2012-YGS/LYS’de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan tüm adaylar Tablo 4’teki yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebileceklerdir. Bu tablodaki açık öğretim programları en az 140 puan alınması koşuluyla tercih edilebilecektir.

 

Yeni açılan programlara kimlerin başvuru yapacağı da önemli bir soru idi. Yeni açılan bir bölüme 180 ‘ den fazla puanı olan tüm adaylar başvuru yapabileceklerdir.

 

Ancak daha ilk yerleştirmede öğrenci alan ve taban puanı oluşan bölümlere ise o taban puandan daha yüksek puanlara sahip olanlar tercih yapabilecekler. Diyelim İstanbul Teknik Üniversitesi işletme mühendisliği bölümü 488,982 puan ile kapanmış ama öğrencilerden üç tanesi kayıt yapmadığı için üç kişilik kontenjan açığı oluşmuş işte böyle bir bölümü tercih edebilmek için öğrencinin ilgili puan türünde 488,982 puandan daha yüksek puana sahip olması gerekir.

 

2012 özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar ise ek yerleştirme de bulunabilecekler.

 

 

Açık öğretimin kontenjanlı bölümlerine yerleşen adaylar ise ek yerleştirmeye başvuru yapamayacaklardır. Açık öğretimin kontenjansız bölümlerine yerleşenler ek yerleştirmeye başvuru yapabileceklerdir.

 

Önemli bir nokta coğrafya gibi öğrencilerin zorla gidebildikleri bölümlere ise 140 ile açık öğretim fakültelerinde girebilmek mümkün olmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.