20 kişilik 2-C sınıfında genç bir öğretmen, öğrencilere bilgisayar dersi veriyor. Sınıfa hâkim, öğrencilerle iletişimi gayet iyi. Aslında o öğretmen değil, eğitim fakültesi öğrencisi.
Eğitim fakültelerinin teoriğe dayalı eğitim sistemine son vermek için Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretmen yetiştirmeye farklı bir model getirdi. ‘Okulda üniversite’ modeliyle öğretmen adayları birinci sınıftan itibaren ilkokul, ortaokul ve liselerde derse girecek. Anlaşmalı okullarda öğretmen adayları önce yardımcı öğretmen olacak sonra aday öğretmen, fakülte dersleri de okul ortamında işlenecek. Üniversiteliler BJK ve Bahçeşehir kolejlerinde derslere girmeye başladı bile.
Eğitim fakültelerinde sadece 4. sınıfında öğretmen adaylarına okullarda staj hakkı tanınıyor. Bu hem yeterli gelmiyor hem de pek çok öğretmen adayı için pasif oldukları bir modelle işliyor. 3. sınıf öğrencisi Berran Patan “Proje sayesinde sınıf yönetimini gerçekten öğreniyoruz. Kitaplardan değil, uygulayarak öğreniyoruz” , 4. sınıf öğrencisi Ufuk Dindar “Teorik eğitim havada kalıyor. Farkındalık kazandım okul ortamı gördükten sonra” dedi. Bahçeşehir Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı’ndan Berna Göloğlu bu yıl başlayan eğitimin daha da yayılarak devam edeceğini belirtti.
‘Doktor hastanede, öğretmen okulda yetişsin’ Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel anlayışın değişmesi gerektiğini vurguladı: “Tıp eğitiminde doktorlar hastanede yetişiyor da öğretmenler niçin okulda yetişmiyor? Öğretmen adayı üniversite içinden çıkmalı. Okulda pratik yapılmadan öğretmen yetiştirme sistemi düşünemeyiz. Bunu biz de keşfetmedik dünyada pek çok yerde böyle. Öğretmen yetiştirmede bir model oluşturmak istiyoruz.”