2012 Lys sonuçları açıklandıktan ve kontenjan sayılarının da belli olmasından sonra barajı aşan öğrenci sayılarında büyük bir düşüşün olması ile üniversitelerin bazı bölümlerinin boş kalacak olması problem olarak karşımıza çıktı. Bazı eğitim uzmanları öğrencilerin üniversitesiz, üniversitelerin ise öğrencisiz kalmaması için çözüm yolları bulmaya başladılar.
Bu çözüm yollarından birisi de YGS’de barajı aşıp ama LYS’de barajı aşamayanları iki yıllık programlara giderek bir yıl kayıplarının ortadan kaldırılma çabasıdır. Buna göre LYS ‘de barajı aşamayanlar okumak istedikleri lisans programlarının iki yıllık bölümlerini tercih etmeleri daha sonra isterlerse dikey geçiş sınavı ile dört yıllık bölümlere devam edebilecekleri yönündedir. Eğer isterlerse seneye tekrar YGS-LYS sınavlarına girip daha yüksek puan alabilirler.
Ben bu çözüm yolunun doğru bir yol olduğuna inanmıyorum. Eğer bir öğrenci LYS’de barajı aşacak puanı alamıyorsa bu kişinin üniversiteye gitmesi doğru değildir. Üniversite eğitimi belli bir akademik yetenek gerektirir. Akademik donanımı yeterli olmayan birinin üniversiteye gitmesi hem kendine hem de devletine yapacağı bir zarardan başka bir şey olmaz. Avrupa’nın sayılı üniversitelerinden hangisi acaba akademik yeterliliği olmayan öğrencileri kabul ediyor. Hiç biri. Bazı para peşinde koşan üniversiteler her türden öğrenciyi alıyor. Bunların bilim dünyasına katkıları da ortadadır. Biz de bazı üniversitelerde ya da bazı bölümlerde diyelim doğru düzgün eğitim verilmiyor. Öğrenci yeterli donanım ile üniversiteye gelmediği zaman, üniversitenin yapacağı pek bir şey kalmıyor.
Belli bir akademik yeteneğe sahip olmayan öğrencilerin üniversite köşelerinde harap olmasındansa araba tamircilerinin yanında çalışması hem öğrenci için hem devlet için daha faydalı olur. Siz öğrenciyi sıradan bir üniversitenin sıradan bir bölümüne gönderdiğinizde dört yıl sonra ondan hiçbir şey elde edemeyeceksiniz. Sonra o kişi kpss peşinde harap olacaktır. Ama dört yıl boyunca bir meslek edinmek için iş hayatına atılsa daha mutlu olacaktır. Herkesin üniversite okuması doğru değildir. Geleceğin mesleklerinden birisinin musluk tamirciliğinin olması, herkesin üniversite mezunu olması ile mümkün olacaktır.
Her yerde üniversite açıldı. Dışarıda işsiz olan bir sürü fizik, kimya, tarih, biyoloji bölümü mezun var. Ne olacak bunlar. Öğrenciler liseyi yeni bitirmişler mesleklerden haberleri yok. Önce üniversite mezununa mı yoksa lise mezununa mı ihtiyaç var onları belirlemek lazım.
hocam ygs 2 sıralamam 151.000 mf3 129.000 hemşirelik istiyorum ygs 2 den tercih yaptım kendimden kaçbin kişi yukardandan yazmaya başlamalıyım? teşekkürler
20 bin kadar yukarıdan başlayabilirsiniz. 129 binlik hemşirelik gelmeyebilir ama yine de yazınız.
Hocam ygs barajını aşamadım radyo televizyon sinema istiyordum ama olmadı okul puanıyla ben sözel öğrencisiyim ygs 3 – ygs 4 önemli benim için en yüksek ygs 4 ve 199 puan acaba radyo ve televizyon programcılıgı bölümüne girebilirmiyim hiç yoktan
bide o bölümün devlet üniversitesi puanları 220 ve üzeri tercih yapsam gelirmi sizce 2 yıllk o bölüm ?
Şansınızı deneyin. Belki gelir, sonuçta kaybedeceğiniz pek bir şey yok.
hocam 127 puanla herhangi bir bölüme yerleşebilirmiyim yardımcı olursanız sevinirim
127 puanla barajı aşamadığınız için tercih yapamazsınız. Yani yerleşemezsiniz