İş Mülakatlarında Sorulan Sorular ve Yanıtları

Kişisel Gelişim

Bir işe girmek ilk başvuru yapanlar açısından sıkıntılı geçmektedir. İlk başvuru yaptıktan sonra işveren sizi görüşmeye çağırmışsa hemen telaşlanmaya başlarsınız.İş görüşmesinden önce acaba bana sorulacak sorulara doğru cevaplar verebilecek miyim? Cevaplarım onları tatmin eder mi? Beni işe alırlar mı?

Bu firmada çalışmayı çok istiyorsunuz. Hayalinizdeki işe alınmanız için tek engel son görüşmedir. Son görüşme onaylanırsa işe alınacaksınız. Ama o görüşmede karşınıza öyle zor sorular gelmektedir ki nasıl cevaplayacağınız konusunda çok az fikriniz var. Bu yazıda size tam da bu konuda yardım etmek istiyoruz.  İş görüşmesine hazırlıklı gitmek ve o görüşmeden olumlu sonuçlar alarak dönmek istiyorsanız, bu yazının devamını okumalısınız. İşte size bir iş görüşmesinde karşınıza çıkacak sorular ve o sorulara verebileceğiniz doğru cevaplar.

En Zayıf Yönünüz Nedir?

Bir iş görüşmesine gittiğinizde işveren sizin pozitif ve negatif yönlerinizi öğrenmek ister. Bunu da size sorduğu sorularla elde eder. Verdiğiniz cevaplar işverenin sizi almaması için bir neden oluşturacaktır. Böyle bir soru sorulduğunda hemen kendinizi övmek yerine daha farklı cevaplar verebilirsiniz.Mesela “Ben her şeye evet demem, işime bağlıyım ama mantığıma da çok güvenirim” şeklinde cevap vermeniz daha doğru olacaktır. Bunu söyledikten sonra iş hayatında ne kadar etkin olduğunuzu, işlere ve olaylara katkınızın neler olduğunu söyleyebilirsiniz. Bu tür sorularda karşıdaki kişinin güveninin kazanmak, dürüst olduğunuzu göstermek asla negatif durumlarınızı belirtmeyin. En zayıf tarafınızı söylediğinizde bu işveren için işe yeterli eleman olmadığınız anlamı doğuracaktır. Görüşmenin odak noktası sizin zaaflarınız değil, yetenekleriniz olmalıdır.

Ne kadarlık bir ücreti hak ettiğinizi düşünüyorsunuz?

İlk görüşmede maaştan bahsetmek doğru değildir. Ancak konu bir şekilde buraya gelecektir. İşveren ne kadar maaş istediğinizi sorduğunuzda bir rakam söylemeyin. Konu daha sizin maaşınızın ne kadar olacağı değildir. Sizin işletme için neler yapabileceğinizdir. İlk rakamı işveren söylesin. Siz bu rakamın biraz üstünde bir miktar söyleyebilirsiniz.  .

Sizi neden işe almalıyım?

Bu soru işe alımınıza belirleyen kritik derecedeki sorudur. Sizi işe alması için ciddi bir neden olmalıdır. Sizdeki özellikler diğer iş arayanlarda olmamalıdır. Görüşmeden önce mutlaka bu soruya ilişkin açık ve net ifadeleriniz olsun. Sizi öne çıkaracak 3-5 özelliği bulun. Örneğin; “Takım çalışmasına yatkınım.”, “Bir grubu yönetebilecek özelliklere sahibim.”, “Sorunları kolayca ve yaratıcı bir şekilde çözüme ulaştırırım.” gibi özellikler sıralayabilirsiniz. En önemli referanslarınız ise geçmişinizdir.

Son işinizde sevmediğiniz şey neydi?

Sizi elemek için sorulan sorulardan biri de son işinizde sevmediğiniz yani olumsuz olan özelliğinizdir.

Sizi işe almamak için sorulan taktik sorulardan biri de budur. Eski işinizi veya patronunuzu kötüleyen bir konuşma yeni işe alınmanızı engelleyecektir. O yüzden hiçbir şekilde eski işinizi ve çalışma koşullarını kötüleyecek şekilde konuşmayın. Eski işinizin sizin gelişiminiz için gerekli olanları sağladığını ve kendinizi daha da geliştirmek için yeni bir işin peşinde olduğunuzu belirtin. Eski işimde her şeyi öğrendim. Şimdi de yeni şeyler öğrenmek istiyorum, diyebilirsiniz. Bu şekilde konuşmanız işverenin size vereceği her göreve hazır olduğunuzu göstermiş olursunuz.

Önümüzdeki yıllarda kendinizi nerede bulmak istersiniz?

 

Bu soruya verebileceğiniz en saçma yanıt “hiçbir fikrim yok.” Şeklinde olur. Aklınızda geçen düşünceniz bu olsa bile kesinlikle dile getirmemelisiniz. Böyle bir cevap verdiğinizde bu şu anlama gelir; “hayatımla ilgili net hedeflerim yok. Bana vereceğiniz iş ile ilgili bir hedefim de yok. Bu işte ilerisi için bana pek güvenmeyebilirsiniz.” Böyle bir cevap yerine ise; “ benim hayatımla ilgili net hedeflerim var. Mesela ileride uluslararası bir şirkette üst düzeyde bir yönetici olmak istiyorum. Bir kariyer hedefim var ve bu kariyer hedefimi ise sizin şirketiniz aracılığıyla gerçekleştirmek istiyorum.” Diyebilirsiniz.

Verdiğiniz/vereceğiniz yanıtlardan çok kendinize ne kadar güvendiğiniz daha önemlidir. Kendinize güvenin ve kendinizi en şekilde ifade etmeye çalışın. Görüşmeden önce prova yapın, ayna önünde konuşun, kendinize inanın, gerisi gelir.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir