Michael Sky’a göre “(yaşamdaki) gerçek zorluğun, zeki, güç verici ve tamamen yetkilendirici inançlar arasında seçim yapmak, bunlara tutunmak ve bunlarla yaşamak olduğunu” biliyor muydunuz? Ben Sky’a inanıyorum. Kendi becerilerinizi tanımak ve onlara inanmak, özimgenin ve özdeğerin temelini oluşturuyor. Doğal eğilimlerinizi tanıyarak yeteneğe dönüştürmenin önündeki en büyük engel korkudur: belirsizlik korkusu, güvenli alanınızın ötesine geçme korkusu, onaylanmama korkusu, kaybetme korkusu ve tabii, kendinden şüphe etme. Bu korkuların, üretkenliği öldürdüğünü, kişiyi yıkıma götürdüğünü ve doyurucu bir yaşam sürme yetinizi sınırladığını görmek için bilimadamı olmak gerekmiyor. Peki, korkuyu yenip eyleme geçmek için ne yapmanız gerekir? Korkuyla nasıl yüzleşirsiniz ve yaşamdaki seçimlerinizi yönetmesini nasıl reddedersiniz?
Yanıt, basitçe, küçük adımlar atmak ve yeni alışkanlıklar yaratmak için her gün bilinçli seçimler yapmaktır. Bu yazı, size gizli yeteneklerinizi nasıl değerlendireceğinizi gösterecek ve bir saatten kısa sürede amaçlı bir yaşam sürmeye başlamanızı sağlayacaktır!
Başlamak için, bir günlüğe ya da yeni bir deftere ihtiyacınız olacak. Bu, sizin “Yaşam Dersleri Çalışma Kitabı”nız olacak. İlk dersiniz, hangi doğal becerilere sahip olduğunuzu belirlemek. Bunu yapmak için, kendinize aşağıdaki temel soruları sorarak ve yanıtlarınızı çalışma kitabınıza yazarak bir “Etkinlikler Listesi” oluşturun:
1) Yaşamdaki tutkunuz nedir? (Her zaman neyi yapmak istediniz?) 2) Hangi aktiviteler sizi mutlu ediyor ve eğlendiriyor? 3) Hangi yetenekleri geliştirmek isterdiniz? 4) Çocukken hangi konularda iyiydiniz?
Bu sorularla ıstırap çekmeyin. Aklınıza gelen ilk yanıtı yazmalısınız ve bu soruları yanıtlamak, 10 dakikadan uzun sürmemeli.
Sonra, Etkinlikler Listenizi değerlendirin. Bu etkinlikleri gerçekleştirmek için hangi yeteneklere ihtiyaç vardı (ya da olacak)? Çocukken, sevdiğiniz sporu yapmak ya da ait olduğunuz kulüplere katılmak için enerjik, korkusuz, rekabetçi ya da yaratıcı olmanız gerekiyor muydu? Şu anda ev halkını idare etmek ve kardeş kavgalarını yatıştırmak için iyi bir iletişimci, adil ve şefkatli mi olmanız bekleniyor?
Ofiste sorunları çözen ya da kararları alan kişi siz misiniz? Veli-Öğretmen Birliği’nin lideri olarak hırslı ve özgüven sahibi misiniz? Taşındığınızda, değişikliğe kolay uyum sağladınız mı? Komşularınız, sizi eğlenceyi seven bir sosyal koordinatör olarak mı görüyorlar?
Değerlendirmeniz esnasında, yan sayfada bir “Beceriler Listesi” yapın. Bu listeyi, yukarıda verilen ve uygun olduğuna inandığınız diğer soruları yanıtlayarak oluşturun. Yanıtlarınızı yazın ve liste, sandığınızdan uzun olduğunda şaşırmayın!
Şimdi, ikinci dersiniz, basit bir egzersiz: Gittikçe artan bu beceriler listesine bakın. Her maddenin yanına “(Buraya beceriyi yazın) –im/-ım” yazın. Örneğin, listenizde “sorun çözücü” varsa, “Ben bir sorun çözücüyüm” yazın.
Büyük ihtimalle, kendinize “Neden bunu yapıyorum?” diye soruyorsunuz. Nedeni, şu basit “-im/-ım” ifadesinin, niyet ve inançlarınızın önünü açmasıdır. Kendinize, akranlarınıza, arkadaşlarınıza, ailenize ve evrene özimgenizi gösterir ve listelediğiniz becerilerisahiplenmenizi sağlar.
Bu becerileri bir kez sahiplendiniz mi korkunuzu yenebilirsiniz. (Bu işe kendinizi adadığınızı, eğlenceyi sevdiğinizi, yaratıcı ve iyi bir iletişimci olduğunuzu bildikten sonra neden korkacaksınız ki?) Kendinizi kendinizden şüphelenerek ve başarısızlıktan korkarak sabote etmek yerine, en büyük özleminizin hayalini kurabilirsiniz.
Bu süreçte bir sonraki ders, “Kişisel Öncelikler Listenizi” yaratmaktır. Bunu yapmak için, kendinize yine bazı temel soruları sormalısınız:
1) Şu anki öncelikleriniz neler? En önemli şey aileniz mi? Şu aralar kariyerinizi ilerletmeye mi odaklandınız? 2) Kendiniz ve yaşamınız hakkında en çok değer verdiğiniz şey nedir? Dürüstlük ve doğruluk, sizin için en önemli şeyler mi? Statü ve prestij, sizi daha mı çok motive ediyor? Ruhani yönünüz mü, ilişkileriniz mi önemli? 3) En çok kime hayranlık duyuyorsunuz, neden? Onların davranışlarını hangi değerler yönlendiriyor? Onlarla hemfikir misiniz? Onların elde ettikleriyle aynı sonuçlara mı ulaşmak istiyorsunuz? Bu soruları yanıtlamak, 10 dakikadan uzun sürmemeli. Burada anahtar, ilk ve gerçek yanıtınızı esas almaktır. Bu yanıt, genellikle özgün bir yanıttır, gerçekte olduğunuz kişinin yanıtıdır.
Gerçek benliğinizi ve yanıtlarınızı takip etmek önemlidir; çünkü, bunlar sizin gerçek değerleriniz, inançlarınız, öncelikleriniz ve yönlendirici ilkelerinizdir. Bunların ne olduğunu bilerek geleceğiniz için bir yol haritası çıkarmış olursunuz. Bu kilit taşları, gelecekteki başarınızın kıyaslama noktaları ve yaşam yolculuğunuzun fenerleri olarak hizmet eder.
Son dersiniz, mevcut yaşam biçiminizi değerlendirmektir. Kişisel Önceliklerinizi yerine getirmek için becerilerinizden yararlanıyor musunuz? Yanıtı bulmak için kendinize şu soruları sorun. Yine, bu yanıtların size ıstırap çektirmesine izin vermeyin. Aklınıza gelen ilk şeyi yazmalısınız ve bu soruları yanıtlamak, 10 dakikadan uzun sürmemeli:
1) Enerjinizi önceliklerinize, değerlerinize ve yönlendirici ilkelerinize ayırıyor musunuz? 2) Nerelerde yeniden düzenleme gerekiyor? 3) Yeniden düzenlemeyi tam olarak sağlamak için hangi becerilerin öğrenilmesi, geliştirilmesi ya da kazanılması gerekiyor?
Bu yanıtları da Çalışma Kitabınıza yazın. Bu, artık sizin Yaşam Dersleri Çalışma Kitabınız, mevcut durumunuzu belgeleyecek bir araç olacak ve gelecekteki ilerlemenizi tartmanıza hizmet edecek. Bu egzersizi bitirdiğinizde, dünya nüfusunun %99’u gibiyseniz, şu anda bulunduğunuz yer ile olmak istediğiniz yer arasında farklılıklar olduğunu göreceksiniz. Yaşamınızda değer verdiğiniz ve öncelikli olduğuna inandığınız şey ile enerjinizi ayırdığınız şey arasında tutarsızlıklar olduğunu tespit edeceksiniz.
Bu, doğal ve normaldir. Her birimiz her gün büyüyoruz, öğreniyoruz ve değişiyoruz. Kendinize sormanız gereken, yönlendirmeyle büyümek, öğrenmek ve değişmek isteyip istemediğinizdir. Yoksa, toplum denizi tarafından mı yönetilmek istiyorsunuz? Yaşam yolculuğunuzun amacını sahiplenmek mi istiyorsunuz? Yoksa, yolculuk için hazır bekleyen ve varış noktasını bilmeyen bir yolcu mu olmak istiyorsunuz? Kendi yönlendirmenizi yapmak ve yaşam rotanızın kontrolünü elinize geçirmek istiyorsanız, Çalışma Kitabı derslerinize devam etmelisiniz.
Son Dersinize geri dönün. Ne tür farklılık ve tutarsızlıklar tespit ettiniz? Geliştirmeniz, iyileştirmeniz ya da yeniden öğrenmeniz gereken beceriler var mı? Doğal becerilerinizi hünere dönüştürmek, her ay yeni birşey denemek kadar kolay olabilir.
Üstlendiğiniz her aktivite, değerleriniz, inançlarınız, öncelikleriniz ve yönlendirici ilkeleriniz ile uyumlu olmalıdır. Her yeni aktiviteyi Yaşam Dersleri Çalışma Kitabınıza not etmelisiniz. Kazanmak, geliştirmek ya da yeniden öğrenmek istediğiniz becerilere özellikle dikkat etmelisiniz.
Örneğin: İletişim kurma ve ilişki ağı oluşturma becerilerinizi geliştirmek için, size en yakın Rotary ya da benzeri bir kulübe katılın. Yardım ve bağlılık becerilerinizi geliştirmek için, size en yakın hayır kuruluşlarına katılın. Enerji ve dikkatinizi odaklama becerilerinizi geliştirmek için, karate, tai chi ya da yoga öğrenin. Yaratma becerilerinizi geliştirmek için, resim yapmayı, yazmayı ya da bahçecilikle uğraşmayı deneyin. Düzenleme becerilerinizi geliştirmek için, her hafta ofisinizin ya da evinizin bir bölümünü seçin; ortalığı toparlayın ve düzenleyin. Zaman yönetimi becerilerinizi geliştirmek için, günlük, haftalık ve aylık eksiksiz (kişisel ve işle ilgili) programlar oluşturun; kişisel gelişiminize mutlaka zaman ayırın. Yaşam Derslerinize çalışarak, bu egzersizi her tamamlayışınızda, bulunduğunuz yer ile olmak istediğiniz yer arasındaki mesafenin kısaldığını göreceksiniz. Olduğunuz insan ileolabileceğinizi bildiğiniz insan arasındaki farklılık azalacak.
Kendi Yaşam Derslerinize sadıksanız ve değerleriniz, inançlarınız, öncelikleriniz ve yönlendirici ilkeleriniz doğrultusunda bilinçli seçimler yapıyorsanız, dolu dolu ve amaçlı bir yaşam sürmeye başlarsınız. Sizde olduğunu bilmediğiniz becerilerinizi keşfedersiniz ve hem profesyonel, hem de kişisel yaşamda başarılı olmak için bu becerilerden yararlanabilirsiniz.
Kaynak: http://www.kariyetif.com