Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) efsaneleşmiş öğretmenlerinden Prof.Dr. Muhan SOYSAL’ın strateji yönetimi dersini, üniversitenin öğretim üyeleri bile kaçırmak istemezdi.
Yine bir strateji yönetimi dersinde Prof. Dr. Muhan, tepegöze bir Picasso resmi koydu. Herkes pür dikkat resmi inceliyordu. Ancak tarzı zaten kübik olan sürrealist resimde sanatla fazla ilgilenmeyenlerin anlayabileceği çok az şey vardı. Bozuk perspektifli bir oda, sarı saçlı yaratığa benzeyen bir şey… Etrafında başka yaratıklar, yerde yine bir yaratık ve arkadaki şekli bozuk içi parlak dikdörtgenin içinde başka bir şeyler daha…
On dakika kadar hiçbir açıklama yapmadan sınıftakileri izleyen Soysal, daha sonra Picasso’ nun resmini alarak yerine başka bir resim bıraktı. Velaskez’ in ünlü Las Meninas adlı tablosu olan bu resimde, sandalyenin üzerinde oturan sarı uzun saçlı bir küçük kız, onun saçını tarayan genç bir kız, etrafında başka genç kızlar ve bir cüce ile ön planda bir köpek, arkada kapının önünde, elinde fırça ile bir ressam bulunmaktaydı.
Öğrenciler, ancak ikinci resmi gördükten sonra Picasso’ nun resmindeki öğelerin ne olduğunu ve bu resmin Velaskez’in tablosuna bir gönderme olarak yapıldığını fark etti.
Sınıftakilerin durumun farkına vardıklarını gören Prof.Dr. SOYSAL, dersin hakkını verecekti:
“Hayatta hiçbir şey Velaskez’ in resmi kadar belirgin ve net değildir. İş hayatı, gerçekleri size Picasso’ nun resmindeki gibi gösterir. Picasso’nun resmine bakıp, Velaskez’in Meninas’ını görebilenleriniz başarılı olacak, diğerleri kübik şekillere bakıp yanlış anlamlar çıkarmaktan, gerçekleri hiç göremeyecek.”