Her okulun kendine özgü bir öğrenme ortamı vardır. Öğrenmenin gerçekleşmesi için yardımcı elemanlara da ihtiyaç vardır. Okul üniformaları bu yardımcı elemanlardandır. Öğrenmenin gerçekleşebilmesi için öğrencinin kendini mekanla ilişkilendirmesi gerekir. Mekana uyum sağlaması gerekir. Üniversitelerde öğrenme tamamen öğrencinin ihtiyaçlarına göre gerçekleşmektedir. Öğrenci o konuyu, dersi öğrenmek için oradadır. Başka bir amacı yoktur. Liselerde ise öğrenci gerçekten neyi ihtiyaç olarak gördüğünü bilmediği için, öğrenmeyi nasıl gerçekleştireceğini de bilmiyor. Bu yazıda okul kıyafetlerinin bazı pozitif özelliklerinde bahsedeceğim.
Okullarda aynı renkten elbise giyen çetelerin oluşmasını engeller. Öğrenciler kendilerini bir gruba ait göstermek için grubun belirlediği bir şekilde giyinir. Ya da tıraş olur.
Giyim ve ayakkabı hırsızlıklarının önüne geçer. Herkes aynı elbiseyi, ayakkabıyı giydiği için birinin diğerinin eşyalarında gözü olmaz.
Öğrencilere belli bir disiplini aşılar. Okulun belirlediği disiplin kurallarına şeklen de olsa uyar.
Öğretmen ve yöneticilerin “sivil polis” olmasını engeller. Kız öğrencilerin etek ya da şortlarının kısalığını ölçmek zorunda kalmazlar.
Öğrencilerin dikkatlerinin dağıtılmasını engeller. Sınıf arkadaşının farklı renkteki elbiselerine takılmaz. Her gün arkadaşlarından hangisinin daha rüküş olduğunu araştırmaya çalışmaz.
Öğrenciler arasında bir topluluğa ait olma duygusunu aşılar. O topluluğa göre davranmayı öğrenir.
Okul çevresinde okula ait olmayan insanları tanımayı sağlar.
Olumsuz özellikleri olarak da;
Öğrencilerin tek tipleşmesine neden olur.
Bazı anne-babalar için ek bir maliyet getirebiliyor.
Öğrencilerin özgür olmadığı duygusuna neden olabilir.