Orta Okulda Sınıf Yönetimi

Genel Öğretmen

Orta okulda sınıf yönetimi: Davranış Eylem Planı

Bir öğretmenin en zor becerilerinden birisi sınıf yönetimidir.  Bu ana beceri olmazlardandır. Ne yazık ki ortaokul öğretmeni olarak bu konuda ayakta kalmak kolay değildir.

Herkes sınıfta bir şeyler anlatabilir, önemli olan anlattığımızın bütün yıl boyunca aynı şekilde işlenebilmesidir.

Ders yılı başladığında özellikler yeni eğitime başlayan öğretmenlere, ilk birkaç yıl çalışan öğretmenlerin hoş sürprizleri vardır bekler. Başarılı bir öğretmen olmak için onlara sınıf yönetiminin öneminden bahsederler. Bazı öğretmenler şiddet yoluyla, bazıları da başka yollarla sınıfı kontrol altında tutmaya çalışır.

Aslında okulun ilk günlerinde sınıf yönetimi bir sorun olarak görünmez. Öğrenciler birbirlerini ve öğretmenlerini tam olarak tanımadıkları için birbirleri ile konuşurken özenli davranmaya çalışırlar. Genelde herkes yerinde olur ve kavgalar kolay kolay yaşanmaz. Ama daha sonra her şey değişmeye başlar.

İlk birkaç gün evlilikteki balayı gibidir. Kimse diğerini rahatsız etmeye çalışmaz. İlk haftanın sonunda ya da ikinci hafta sınıf yönetimi gerçekten çok zor bir hale gelmeye başlar.

Bir çok öğretmen bu durumda panik olmaya başlar ve hemen ödül/ceza sistemini devreye sokmaya çalışır. Öğrenciye ya sopa ya da çikolata vermeye çalışır.

Ne yazık ki bu özenle hazırlanmış sistemler de birçok hata var. Bunlar devam eden soruna sadece geçici çözümler sağlar. Aynı zamanda özellikle ceza durumunda öğretmene ve okula duydukları ilgi azalmaya başlar. Ödül durumunda ise  sadece ‘ödül’ için davranmaya başlar.

Daha iyi bir sınıf yönetimi için proaktif bir yaklaşım gerekir. Proaktif sınıf yönetiminde güçlü görünen bir öğretmen profili vardır. Ortaokulda sınıf yönetimi için tüm öğrencileri aktif olarak derste tutmak gerekir. Yani öğrenci ders dışında bir şeylerle ilgilenmek için yeterli zamana sahip olmamalıdır.

Tabii ki öğretmenin öğrencinin davranışına müdahale de bulunacağı zaman da vardır. Eğer öğrencinin uygunsuz bir davranışı varsa bu davranış tanımlanmalı, bu uygunsuz davranışın nedeni belirlenmeli ve sonunda uygunsuz davranışın ‘öğrenci’ tarafından nasıl durdurulacağının planlanması gerekir.

Tüm öğretmenlerin yapması gereken öğrencinin davranış planını oluşturmaktır. Plan için üç iddia ile öğretmen öğrenciyi çağırır:

  1. Bu yaptığın davranışı (davranışın ne  olduğu yazılır) yazıyorum.
  2. Bu davranış uygun değildi
  3. Davranışı tekrar etmemek için plan yapalım

Öğrencinin adı ve soyadını yazdıktan sonra onun imzası ve sözü alınır.

Öğretmenin sınıf yönetiminde kontrolu eline alması için ilk günleri çok iyi kullanması gerekir. Balayı günlerinde biraz sert bir tutum takınan ve bunu uzun süre tutarlı bir şekilde eline alan öğretmen sene sonunu kolay getirir.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir