Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Çocuk Ergen Birimi’nden Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Birsen Şentürk Pilan, okula yeni başlayacak çocukların ailelerinin uyum sürecinde neler yapması gerektiği konusunda bilgi verdi. Okula yeni başlayacak olmanın hem öğrenci hem de aile için zor bir süreç olduğunu söyleyen Uzman Dr. Birsen Şentürk Pilan, bu süreçte ailelerin üzerine önemli görevler düştüğünü vurguladı.
Dr. Pilan, “Aile için de zor bir süreç, ilkokula başlayan çocuk evden ilk kez ayrılıp dış dünyayla yüzleşiyor. Kendisinin nasıl bir çevrenin beklediğini kafasında kuruyor. Bu yüzden çocuğun okula uyum sürecinin hızlandırılması içim aileye önemli görevler düşüyor. Aileler, bu süreçte çocuklarıyla birlikte okulu gezebilir, öğretmeniyle tanışabilirler, birlikte okul alışverişi yapabilirler. Anne babalar için de zor bir durum olduğu için ailenin de kaygıları olabilir. Çocuklarının güvenli, emin ellere teslim ettiklerini bilmeleri aileler için çok önemlidir” dedi. Çocukların okulun ilk günü öncesindeki gecede erken yatırılmaya çalışılmasının doğru olmadığını söyleyen Dr. Pilan, “Çünkü uyku düzeni hemen değişen bir düzen değildir. Öncesinden bunu yapmak, bir hafta 10 gün öncesinden bu düzene alıştırmak gerekir” diye konuştu.
ÇOCUK BOCALAYABİLİR
Okula yeni başlayan çocuklarda bocalama döneminin normal olduğunu ifade eden Dr. Pilan, “Evdeki rahat yaşamın ardından okulda ilk kez kurallarla karşılaşan çocuklar bocalayabiliyor. Oyun döneminde derslere geçişte zor olabiliyor. Zaten ilk 1 ay uyum süreciyle geçiyor. İlk aylarda bu tür zorlanmalar normal” dedi.
Bazı çocukların kolay adapte olduğunu da vurgulayan Dr. Pilan, şunları söyledi:
“Ancak kendi başına bir şeyler yapamayan çocukların adaptasyon süreci diğerlmerine göre uzun olabir. Çocuklara kendi başına bir şeyler yapma alışkanlığının kazandırılması gerek. Dersler başlayınca ailelerin en sık yaptığı şeyin çocuklarını kıyaslamak. Bu çocuk üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilir.”
Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Pilan, bunun hiçbir olumlu etkisi olmadığı gibi aksine olumsuz bir etki yarattığını açıkladı.
SERBEST KIYAFET AİLELERİ ZORLAYABİLİR
Serbest kıyafet yönetmeliğine de değinen Dr. Pilan, serbest kıyafet kararı alan okullarda maddi durumu güçlü olmayan öğrencileri ve aileleri zorlayabileceğine dikkati çekti. Çocukların da tüketim çağı içinde yetiştiğini hatırlatan Dr. Pilan, “İlk başlardan itibaren çocuklar tüketim kültürü içinde her şeyi istiyor. Aileler de bunları bir şekilde temin ediyor. Bu kez okulda arkadaşlarının üzerinde daha güzel bir şey gördüğünde çocuk kendini kötü hissedebilir. Aileden gördüğünü talep edebilir. O açıdan sorun oluşturabilir” dedi. Dr. Pilan, bu durumunun tüketim kültürüne alışan çocuklarda da psikolojik sorunmara neden olabileceğini kaydetti