Adalet
Katil ve kahramanlar yetiştiriyoruz. Öğrencinin kahraman mı yoksa katil mi olacağına biraz da biz katkı yapıyoruz. Tolstoy’un yaprak düşme olayında bahsettiği gibi bir yaprağın düşmesi için bir çok nedenin bir araya gelmesi gerekiyor. Rüzgar, yer çekimi, istek, zaman, basınç, dalın taşıma gücü vb. gibi bir çok etken yaprağın düşmesinde etkili olur.
Bizler öğretmenler olarak onların adalet duygularına zarar vermeden eğitim yapmalıyız. Konuşmamız, bakışımız, gülüşümüz, pekiştireçlerimiz hep adaletli olmalı. Hiçbir öğrenciyi kayırmamalıyız. Bazen farkına varmadan öğrenciler arasında adaletsizlikler yapıyoruz. Bazen farkına vararak, daha önce bizde öfke oluşturan davranışlarını hatırlayarak. Öğrenci ne yapmış olursa olsun, kimin çocuğu olursa olsun biz sadece onun o anki davranışına göre olayı değerlendirmeli ve ona göre karar vermeliyiz.
Bizler aynı zamanda hakimleriyiz. Daha suç işlememiş olan kişilerin kararını yaptığımız davranışlarla belirliyoruz. Bu yüzden toplumda daha iyi bireyler istiyorsak öğrencilerimize karşı adil olmalıyız.
Sınıfa Giriş
Derse zamanında girmemiz öğrencilerde derse ve okula karşı kayıtsız olmadığımız, onlara değer verdiğimiz, zamana önem verdiğimiz algısı oluşturacaktır. Derse on dakika geç gelen öğretmen öğrenci gözünde işini önemsemeyen, öğrencileri sevmeyen, dersi değersiz gören öğretmen algısı oluşturacaktır. Derse her zaman aynı zamanda gitmemiz davranışlarımızda tutarlılıklar oluşturacak, öğrenci gözünde disiplinli öğretmen profili oluşturacaktır.
Derse ilk girdiğimizde hemen yerimize oturmamız, kendine güvenmeyen öğretmen algısı oluşturur. Öğrencileri tam olarak susturmadan, sınıf düzeni oluşturmadan onları yerlerine oturtmamalıyız. Tüm öğrencilerin ayağa kalktıklarını kontrol etmeliyiz. Bazı öğrenciler ilk derslerden itibaren “horoz” rolünü oynamaya başlar. İlk derslerde onları susturursak bir daha sesleri çıkmaz. Öğretmen masasına oturmadan önce sıraların arasında dolaşmak fayda sağlar.
İlk ders öğrencilerin öğretmenleri tarttığı derstir. Öğretmen kaç kilo olduğunu öğrenci ilk derste öğrenir. Bizler de kendi öğrencilik yıllarımızı hatırlarsak biz de aynı şeyi yapardık. Öğretmenle ilk dersi işlediğimizde bu dersin nasıl geçeceği hakkında karara varırdık. Dolayısı ile ilk derse çok önem vermeliyiz.
Yoklamalar
Yoklamaları her zaman öğretmen almalıdır. Öğrencileri yoklamalarla uğraştırmamalıdır. Yoklamayı öğretmen aldığı zaman öğrencileri daha kolay hatırlaması da kolaylaşır. Kendi işimizi kendimiz yapalım.
Tebeşir- Silgi gibi malzemeleri almak için sınıfı terk ettiğimizde ya da bunlarsız sınıfa girdiğimizde savaşa teçhizatsız giden asker profili oluşturur. Derse girmeden önce tüm malzemelerimizi hazırlayarak gitmeliyiz.
Tahta kullanımı
Tahtayı düzenli kullanmak sınıf disiplininde önemli bir etkendir. Tahtayı düzenli kullanan öğretmen, düzenli disiplinli öğretmen algısı oluşturur.
Tahtayı kullanırken sırtımızı tümüyle öğrencilere dönmemeliyiz. Yarı dönük bir şekilde tahtayı kullandığımızda sınıfın yarısını göz hapsinde tuttuğumuz için öğrencilerin gürültü yapmasını engellemiş oluruz.
Tahtayı kullanırken yazdığımız yazının tahtanın ne kadarını tutacağını önceden hesaplamalıdır. Yazıyı uzaktaki öğrencinin de okuyabileceği puntta yazmalıdır.
Elinde Kitap İle Ders Anlatan
Elinde Kitap İle Ders Anlatan öğretmen hiçbir şey bilmeyen öğretmendir. Kitaptaki bilgileri bilgisayar gibi tekrarlayan biridir. Bu öğrencide “saygı duyulacak biri” düşüncesi oluşturmaz.
Bilgi güçtür. Öğrenci sınıfta gerçekten bir şeyler öğrendiğini hissetmeli, bu duygu ile coşmalıdır. Öğrenci öğretmen gerçek bilgi kaynağı olarak görmelidir. Bilgiye ulaşmak için ona saygı duymalıdır. Hiç kitap kullanmayın demiyorum ama ona sadece bazı bilgileri hatırlatmak için bakan biri olun.
Bir şeyi bilmediğiniz zaman bilmediğinizi söylemeniz yalan söylemenizden daha iyidir.
Öğrencilere mükemmel biri algısı oluşturmaya çalışmayın, insan olduğunuzu hissettirin.
Tutarlılık
Yapamayacağınız şeylerin sözlerini vermeyin ve bundan bahsetmeyin. Bir şeyi yapacağınız zamanda mutlaka onu yapın. Bir şey yanlış ise herkese yanlış olsun. Bir kuralınız varsa herkese uygulayın yada hiç uygulamayın.
Söz hakkı verilecekse herkese verilmelidir. Parmak kaldırmadan konuşana söz hakkı vermeyin. Ne kadar ısrar etse bile onun parmak kaldırmasını bekleyin.
Göze göze gelmek
Öğrencilerle göz göze gelmeye çalışın. Onları bakışınız ile susturmaya çalışın. Ona yaklaşmak onun mahrem alanına girmek onu susturmak için kullanılabilir.
Sınıf kuralları oluşturmak
Öğretmenler sınıfta uyulacak kuralları öğrencilerle beraber oluşturmalıdır.
Devamsızlık takibi
Her sınıf öğretmeni kendi sınıfından sorumlu olarak öğrencilerinin hangilerinin düzenli ya da düzensiz olarak gelip gelmediklerini kontrol etmelidir. Bunun için öğretmen arkadaşlarımızın gönülden çalışması gerekir. Sahip oldukları sınıfı benimsemeleri onların daha başarılı olmaları için ellerinden gelenleri yapmalılar.
Ekip olabilmek için yapılması gerekenler.
- Kılık kıyafet
- Yazılı tarihleri
- Yazılı kağıtlarının niteliği
- Yazılı sonuçlarının bir hafta içinde duyurulması
- Sözlü uygulamalar
- Ödev verilmesi, takip ve değerlendirilmesi
- Öğrencilerin sınıfta izin alarak konuşması
- Defterlerin kaplı olması
- Derse zamanında girilmesi ve çıkılması
- Derse girişte önce yoklama alınıp, defterin imzalanması
- Konuşurken hiç kimsenin sözünün kesilmemesi
- İlk derse gelmeyen öğrencinin evinin aranması
- Sınıftaki gürültü seviyesi konusunda belli bir ölçünün olması