soru cevap köşemizde yorum kısmına aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz. En yakın zamanda sorularınıza cevap vermiş olacağız. En yakın zamandan kastım en fazla bir günlük ara verebiliriz. soruları sormak için başlığa tıklayın
soru cevap köşemizde yorum kısmına aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz. En yakın zamanda sorularınıza cevap vermiş olacağız. En yakın zamandan kastım en fazla bir günlük ara verebiliriz. soruları sormak için başlığa tıklayın
Pdr icn fen yapmaya gerek var mi yapilirsa yarari olur mu ve kazanmak icn hangi derslerdn ne kadar yapmak gerekiyo ortlama kac puanla güzel bi yere yerleşilir ?? Ve bn sayisalcydm 12. Sinifa gectm bölümü mu degstrmk istiyorum sizce ne yapayim esit agrliktan kaybm olur mu olursa ne olur ? Ve sıralama da öne gecmek icn en cok hangsnden yapılmalı ?? Cok soru sordm ama k b lutfen 🙂
1. PDR için fen yapmasan da olur ama yapmak ekstra avantaj sağlar.
2. PDR’yi kazanmak için Matematik-Türkçe-Sosyal Bilimler-Edebiyat-Matematik-2 ve Geomatri-2 testlerini çözeceksiniz. Kaç net puan için ise buradaki puan hesaplamayı kullanabilirsiniz.
3. Sayısal alanında okuyorsanız TM’ye geçmeye gerek yok. TM’ye geçtiğinde okumadığın dersleri okumak zorunda kalacaksın. Bunun yerine Edebiyata hazırlan.
4. YGS’deki fen testleri yapman ve matematikte iyi olman sana avantaj sağlar.
Ama eger Fende kalsam okul puanim da düşüş olacak sonucta hem sayisal derslere hemde ayrıca edbyt cografyaya calisp kendmi bu kadar zorlamaya gerek var mi rahat rahat tmden gircm hem okul puanim yukselir hemde en azından sinavda gorecegm yerleri okulda da görmüş olcm öyle dusunyrm yani sizce ??
Bu şekilde düşünüyorsanız doğrudur. Ben sayısalda zaten dersleri rahatlıkla verebileceğinizi düşünmüştüm. TM’den mezun olmanız için vermeniz gereken fark dersleri var onları bu senede verebiliyorsanız, TM’ye geçebilirsiniz. TM derslerinin ne kadar olduğu da kişiye göre değişir. Bazı sayısalcı öğrencilere çok zor gelebilir. TM derslerini Fen derslerinden daha yüksek puanlarla vermeyi düşünüyorsanız, TM alanına geçiş yapabilirsiniz.
Daha kolay olur diye düşnyrm bana avantaj olur tm ye gecmek peki hangi dersleri alttan vermem gerekiyor .?
Bunu öğrenmeniz için okuduğunuz lise türünde haftalık olarak okutulan derslere bakmanız gerekiyor. Orada gördüğünüz dersleri görmediklerinizden çıkardığınızda fark dersleri karşınıza çıkacaktır.
Hımm anladım peki cok tsk ederim her sey icin ..
Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünde okuyanlar ve mezunları boşuna KPSS ye hazırlanmasın
Çünkü MEB de artık böyle bir kadro yok. diye birşey okudum bi yerde böyle bir durum söz konusu mu ben kpssden yüksek bir puan aldığımda öğretmen olamıyack mıyım? tşk ederim
Okul öncesi öğretmenliği okuyanlar KPSS’ye hazırlanacaklar. MEB’te böyle bir kadro var. KPSS’den yüksek puan aldığınızda atanırsınız.
merhaba ben 4 yıllık unv bıtırdım şimdide yös sınavı ile optisyenlık okumak ıstıyorum 88 dogumluyum girme olanagı varmıdır yös sınavı ıle optısyenlık bolumune
Sınavsız geçiş hakkınız varsa yani sağlık meslek liseli ve optisyenliği tercih edebilecek bir konumda iseniz devlet üniversitelerine gelecek yıl yerleşebilirsiniz. Aksi durumda ise özel üniversitelerde optisyenlik okuyabilirsiniz. Optisyenlik için YÖS’e değil YGS’ye girmek gerekiyor.
hocam türk dili ve edebiyatı geleceğini nasıl görüyosunuz ? gerek öğretmenlik gerek diğer alanlarda ?
İyi bir edebiyatçı olmanın avantajları var. Edebiyat yeteneği güçlü olanların gazetelerde, yayın evlerinde, dergilerde, internet sitelerinde iş bulma imkanları olur. Öğretmenlik için atanma çok zor. Kpss’den yüksek puan almak gerekir.
4-5 yıla kadar pdr nın durumu ıs ımkanları kppss ıle atanması nasıl olcktır? onu en acık olan meslekelr hanglerıdır ve ögretmenlıklerde de hangılerının onu kapanmamıstr?
4-5 yıl için pdr alanında çok kötüye doğru bir gidiş olmaz. Atanma durumları yine iyi olur. Bu yıl pdr’den atanmak için sınava girmek yeterlidir. 5 yıl sonra belki 50 puan almak yeterli olacaktır. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Özel Eğitim Öğretmenlikleri ve Teknoloji Tasarım Öğretmenliği alanları ise en çok ihtiyaç duyulan, önü kapanmayan öğretmenlik alanlarıdır.
hocam ege ün tarih bölümüne yerleştim istihtam olanakları nasıldır sizce
Tarih bölümünün istihdam olanakları yok denecek kadar azdır. Kendinizi tozlu arşivlerde çalışan biri olarak görürseniz iş bulma imkanınız olabilir. Sadece Tarih bölümü olmanız durumunda işsiz kalırsınız. Daha öğrencilik yıllarında dergiler için, gazeteler için yeni, orjinal makaleler yazarsanız iş bulabilirsiniz. Aksi durumda ne öğretmenlik ne de devlet memurluğu yakın gözükmüyor.
Mrb hocam ziraat mühendislik bölümù hakkında bilgi verebilir misiniz ?
Bir dönem önemli olmayan mühendisliklerden sayılıyordu ama günümüzde tarımla uğraşan insan sayısının azalması ve gıdaya olan ihtiyacın giderek artması bu alanda mühendis ihtiyacı artmış bulunuyor. Ziraat mühendisi olmak isteyenin gerçekten de bu işle ilgilenmek hoşlanması, bu alanla ilgili olması gerekir. İş bulur muyum endişesinden çok ben nasıl daha verimli, daha sağlıklı ürünler yetiştirebilirim endişesine sahip olması gerekir. Bu durumda hem sağlam bir geliri hem sevdiği bir işi olur.
mrb hocam ben ikinci tercihlerde kaldım yanlış terchler yüznden ben meslek çıkışlı ve sözelciyim sınavda hic matematiğe bakmadım bile bu yuzden ygs1 188,yapı denetimi istiyom benim arkadşımda benım gibi meslek cıkışlı 198 puanla yerleşti bende versem gelebilir mi tşk şimdiden
Kontenjan kalırsa yerleşebilirsiniz.
meraba hocam iyi günler ben pdr bölümüyle ılgılı soru sormak ıstiyorumm. Anadolu Ünivesitesı pdr yı kazanabılmek ıcın ygs ve lys de ortalama kaç net yapmam gerekıyor ?
Kaç net yapmanız gerektiğini buradan hesaplayabilir, Anadolu üniversitesi pdr puanlarına ise şuradan ulaşabilirsiniz. Okul puanınızı da ekleyeceksiniz. Diploma notunuzu 0,6 ile çarptığınızda okuldan gelecek puan belli olur.
teşekürler sağolun. ben bırcok sitede hesaplamıstım ama kesınlıgıne guvenemıyordum burdan hesaplayınca cevabımı aldım
hocam hangi üniversiteleri ne kadar kişi tercih etti nerden öğrenebilirim?
ÖSYM yaklaşık bir ay sonra bununla ilgili istatistikleri verecektir. Oradan öğrenebilirsiniz.
okul öncesi öğretmenliği hakında ne düşünüyorsunuz ve atama durumlaru nasıl tşk ederim
Okul öncesi öğretmenliğinin son yıllardaki atanma durumları idare eder vaziyettedir. Gelecek dört-beş yılda ne olur tahmin etmek Türkiye şartlarında çok zor. Eğitim sistemin çok değiştiği için öngörüde bulunmak zorlaşıyor. Geleceği ile ilgili iyimser bir tahminim de yok. 4+4+4 sistemi okul öncesi öğretmenleri için dezavantajlı oldu.
Tıp puanları neden bu kadar düşük. Geçen yıl aydın adnan Menderes Üniversitesi taban puanı 492 civarındaydi. Şimdi ise 460 civarina gerilemiş. Bunun nedeni nedir?
Başarı sıraları açıklanmadığı için tam olarak söyleyemiyorum. Ama şöyle düşünebilirsin diyelim bahsettiğiniz yer 492 puanla 7000. sıradaki kişiyi almışsa bu yıl da 460 puanla yine 7000. kişiyi almıştır. Yani puanlar bir önceki yıla örtüşmediği için böyle çok fark varmış gibi gözüküyor. Aslında çok da değişen bir şey yok.
hocam benim tm 2 puanım 413.boş kontenjan kalırsa yıldırım beyazıt hukuku tercih edip yerleşme imkanım varmı okul birinciliği ile.son birinci 408 puan ile yerleşmiş
Böyle bir ihtimal var.
hocam yeni oluşan üniversite sıralamalarını nerde bulabilirim?
ÖSYM tarafından puanlar açıklandı ancak başarı sıraları açıklanmadı. Bunun için Eylül ayını beklemek gerekecek. Şimdi bulamazsınız.
hocam ek yerleştirmede okul birincilerinin herhangi bir avantajı var mı
İlk yerleştirmedeki hakları aynı şekilde geçerlidir.
genel kontenjandan son giren kişi 423 puan ile girmiş. mesela bir tane boş kontenjan açılsın buraya 425 puan alan birisi mi yerleşir yoksa ben mi yerleşirim.öncelik okul birincilerine mi veriliyor.
425 puan alan başvuru yapabilir. Senin puanın daha düşük olacağı için başvuru yapamazsın. Ek yerleştirmeye başvurmak için en son oluşan puandan daha yüksek puana sahip olmak gerekir.
hocam kusura bakmayın tam anlayamadım.şimdi benim puanım oraya giren son birinciden daha yüksek ama genel kontenjandan giren son kişiden ise daha düşük.bu durumda orayı tercih edemiyorum öyle değil mi.birincilik o zaman ek yerleştirmede bir işime yaramıyor heralde.
Aynen öyle