Her yıl yaklaşık 2 milyona yakın adayın katıldığı Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın baraj puanı YÖK tarafından değiştirildi. 2016 yılının üniversite adayları için ilk şaşırtıcı haberi YGS baraj puanının yükselmesi oldu. YÖK, YGS baraj puanını 140’tan 150’ye çıkardı. Daha önce 140 baraj puanını aşmak için 16 net yapmak yeterli idi.
2016 yılından itibaren geçerli olacak uygulamaya göre YGS barajını aşmak için en az 20 net yapmak gerekiyor. Bilindiği gibi YGS’de 4 yanlış bir doğruyu götürmektedir. Yani 20 doğru soru yapmak yetmiyor, 20 tane net yapmak gerekiyor.
150 Baraj Puanı Ne İşe Yarıyor?
150 baraj puanı iki yıllık bir örgün, açık öğretim ön lisans veya lisans ve özel yetenekle öğrenci alan programlara girmek için gerekli olan asgari puandır. 2015 ve ondan önceki yıllarda 140 olan baraj puanı 2016 YGS ile beraber uygulanmaya koyulacak.
AMAÇ
Baraj puanın yükseltilmesindeki amaç adayların başarı düzeylerini üst bir noktaya taşımaktır. YÖK’ten yapılan açıklamada “baraj puanının yükselmesi adayların başarılarını %10 kadar etkileyecektir. Daha önce 16 netlik bir başarı yeterli iken şimdi 20 net gerekiyor.” deniliyor. Bu da adayların üniversiteli olmadan önce daha fazla çalışmaları anlamına geliyor.
YÖK tıp, hukuk ve mühendislik programları için de geçen yıl başarı sırasına dayalı bir baraj getirmişti. Oradaki barajın da amacı öğrencilerin üniversitelerdeki bilgileri daha rahat alabilecek donanımlara sahip olmasını sağlamaktı.
Her yıl binlerce kontenjan boş kalırken YÖK’e barajı kaldırın diye seslenenler bu haber epey kızmışlardır. Baraj puanının olması bence de gerekiyor. Matematikte dört işlem bilmeyenlerin üniversite okuması doğru değildir. Bu kişiler hem üniversite için hem de toplum hayatı için kalifiye olmayan eleman demektir.