Başarı İçin Yol Haritası

Genel

 

Yol haritaları birçok şirketin kendilerini başarılı kılmak için ve başarılarını devam ettirmek için kullandıkları araçlardır. Dünyada başarılı olmuş şirketlerin yaptığı, “yol haritasına” göre yürümektir. Sen kendine bir yol edinir ve o yolda yürürsen ALLAH sana “yürü ya kulum” der

Eğer lise, yüksekokul ya da üniversitede okuyorsanız siz de akademik başarı için kendinize bir yol haritası belirlemek zorundasınız. Tek bir yıl için kendinize bir plan yapabilir ya da tüm eğitim hayatınızda geçerli olabilecek bir strateji oluşturabilirsiniz.

Bu yazıda size bilimsel bilgiler ışığında yol haritasını nasıl oluşturacağınızdan bahsedeceğim. Başlamak için hazır iseniz devam edelim. Temel bir strateji beş parçadan oluşur:

1.   Bir Misyon Oluşturma: Misyon aslında senin varoluş nedenindir. İnsanın dünya üzerindeki hedefi onun misyonunu oluşturur. Misyonu olmayanın halinin ne kadar olduğunu siz düşünün. Bir eğitim yılı ya da dört yıl için genel bir misyon belirleyerek yola çıkacaksın. Misyonunu oluştururken hayallerini yazıya dökmüş olacaksın. Bunları kendine amaç edineceksin ve sonra bunları gerçekleştireceğin zamanı belirleyeceksin.

Buraya yazacağın ifade biraz belirsiz olabilir ama daha sonra netleştirmelisin. En yüksek potansiyeline ulaşmak için genel bir hedef belirleyeceksin. Bunu yazarken de kişiselleştirerek yazman gerekir. Yazdıklarınızı gerçekleştirmek için kendinizin özel ve farklı biri olduğunuzu belirtin. Güçlü yanlarınızdan bahsedin. Bir slogan da oluşturabilirsiniz.

Örnek misyon: sınıfı en üst derece ile bitirmek istiyorum. Çevremdeki insanlarla daha fazla sosyal ilişkilere gireceğim. Birkaç sosyal kulüpte faal olarak çalışacağım. Bunlarla ünlü biri olacağım. Sloganım: hayatını zenginleştir ki yıldızlara dokunasın.

2.   Hedefler Seçin: hedefler sizin görevleri gerçekleştirmek için kullandığınız kriterlerdir. Bir yolculuğa çıkıyorsanız karşınıza engeller çıkacaktır. Bu engelleri önceden görmeniz gerekiyor. Bunları ortadan kaldırmak için savunma planları yapmalısınız.

Taarruz hedefleri :

Belirli zamanlarda ödevlerimi yapacağım.

Büyük hedefler yazmak için öğretmenlerle işbirliği yapmak gerekir.

Savunma hedefleri

Boşa harcanan zamanları yarı yarıya azaltacağım.

Enerjimi boşaltmak için tiyatro ve drama gibi faaliyetlere katılacağım.

3.  Her hedefe ulaşmak için plan oluşturma: Eğer belli bir sisteme geliştirmiş olduğunuz bir planınız varsa onu gözden geçirin. Örneğin akşam ev ödevi için 2 saat ayırmışsanız bunun ne kadar uygulanabilir olduğunu değerlendirin.

Rutin planlarınızı incelediğinizde gerçekçi olmaya çalışın. Aynı akşam bağımlısı olduğunuz bir tv programı varsa ödev yapma planınız gerçekleşmeyebilir. Planlarınızı erteletmek yerine bağımlısı olduğunuz programları erteleyin. Bir televizyon programı haftada yaklaşık on saatimizi alır. Bu zamanı almak için yeteri kadar değeri olup olmadığını düşünün.

   4.  Hedefler oluşturma: gerekli ama belirsiz hedefler yerine amacı açık ve ölçülebilir hedefler ortaya koyarsanız amacınıza ulaşırsınız. Bunları gerçekleştirmek için somut araçlara ihtiyacınız olacaktır. Hedefe ne kadar ulaştığınızı sayılarla ifade etmeniz gerekir. Bunu yaptığınızda demek ki iyi yoldasınız. Eğer araçları işe koymak istemiyorsanız sizin bir hedefinizin olmadığını söyleyebiliriz.

Ortaya koyduğunuz hedeflerin sizin için gerçek bir anlamı olmalıdır. Heyecan olsun diye hedef konulmaz. Hedeflerinizi belirledikten sonra kendinize bir sözleşme yapmalısınız. Hedeflerinizden vazgeçmeyeceğinizi bir araca kayıt da yapabilirsiniz. Hedeflerinize ulaşmak için öğrenme stilinizde değişikliklere gidebilirsiniz.

   5.   İlerlemenizi değerlendirin: İlk başta bir stratejik plan yazmak kolay değildir. Bu işte acemi olabilirsiniz. Bu sizin motivasyonunuzu düşürmesin. Şimdi yapmanız gereken hedeflerinizin sizi istediğiniz yere götürüp götürmediğine bakmaktır. Eğer hedeflerinizin kontrolünü yarım yıl sonra yaparsanız bu da doğru değildir. Hedeflerinizi birkaç hafta içinde kontrol etmeli ve amacınıza ulaştırıp ulaştırmadığınızı değerlendirmelisiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir