Birinin Yalan Söyleyip Söylemediğini Nasıl Anlarsınız?

Genel Kişisel Gelişim

Karşımızda bizimle konuşanın söylediklerinin doğru olup olmadığını merak ediyoruz. Bunu öğrenmek istiyoruz. Peki bu nasıl olacak? Bir insanın bize yalan söyleyip söylemediğini nasıl öğreneceğiz? Bu yazıda yalan söyleyenlerin yalanlarını yakalayabileceğiniz çeşitli ipuçlarından bahsedeceğim.

Amacımız karşımızdaki kişinin illahi yalanını ortaya çıkarmak değil. Aradaki iletişimi daha sağlıklı kılmaya çalışmaktır.

İpuçları

 

  1. Yalan söyleyen sizin gözlerinizin içine bakarak değil de farklı yerlere bakarak konuşmaya çalışır. Gözleri sürekli hareket halindedir. Tedirgin, huzursuz ve sinirli bir yapıya sahip olur. Vücut diline bakarak onu tanıyabilirsiniz.
  2. Farklı günlerde farklı hikâyeler, olaylar anlatıyorsa yalan söyleme ihtimali yüksektir. Anlattığı hikâyelerdeki detayları hatırlayarak aradaki çelişkileri gördüğünüzde onun yalan söyleyip söylemediğini anlayabilirsiniz.
  3. Kişi inatla bir şeyi savunmaya çalışırsa onun bir şeyleri saklamaya çalıştığını anlayabilirsiniz.
  4. Sezgilerinize dikkat edin. Ama yeterli kanıt yoksa da kimseyi yalancı diye itham etmeyin.
  5. Yalan söyleyen kişiye karşı anlayışlı olmalı ve onun yalanlarının nedenlerini öğrenmeye çalışmak gerekir. Yalanı size zarar vermek için söylemiş olabilir ya da sizi bazı şeylerden korumak istemiştir bu yüzden yalan söylemiştir.
  6. Kişinin konuşma kalıplarında bir değişiklik olup olmadığına bakın. Kişi normal konuşmalarında durmadan konuşuyor ise son konuşmasında ise duraklayarak konuşuyorsa yalan söyleme ihtimali var.
  7. Tekrarlanan sözcüklerine dikkat edin. Soru sorun. Sorularınıza cevap veremediği yerlerde “ben sana yalan söyler miyim?”, “ben dürüstüm” gibi cümleler kurmaya başlamışsa yalan söylüyor olabilir.

 

Burada söylediklerimiz tamamen genel bilgilerden oluşmaktadır. Bilimsel araştırma sonuçlarında farklı neticeler ortaya çıkabilir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.