Başarılı Bir Sınıf Yönetimi İçin On İpucu

Eğitim Öğretmen

Sınıf yönetimi, eğitime yeni başlayan öğretmenler için en büyük korkulardan biridir. Ancak sınıf yönetimi bir günde halledilecek bir olay değildir. Sınıf yönetimi bir beceridir. Bu yazıda okullarda başarılı bir sınıf yönetiminin ipuçlarından bahsetmek istiyorum. Bu ipuçlarının, okullarda disiplin sorunlarını azaltmaya ve aksamaların önüne geçilmesine yardım edeceğini umuyorum.

 

  1. 1.       Planlı başlamamak

 

  1. Birçok öğretmen plansız bir disiplin ile yeni eğitim yılına başlar. Öğrenciler sene başında hemen öğretmeni tartmak için mücadele ederler. Öğretmenin disiplin anlayışını öğrenmek için ipuçları ararlar. Öğrenciler sene başında küçük hareketlerle sınıf disiplinini bozmaya çalışırlar. Öğretmenin verdiği küçük tavizler daha sonra sıkıntı oluşturur. Var olan imtiyazlarınızı bir yıla yayacak şekilde plan yapmalısınız. Bunu için “gülmeyi yılbaşından sonra” yapın.

 

  1. 2.       Adalet

 

  1. Öğrencilerden saygı bekliyorsanız tüm öğrencilere adil davranmak zorundasınız. Aynı olay için sevdiğiniz – sevmediğiniz, başarılı – başarısız hangi öğrenci olursa olsun aynı tepkiyi vermek zorundasınız. Eğer tüm öğrenciler için adil olmazsanız, haksızlığa uğrayan öğrenciler kendi haklarını elde etmek için ısrarcı olacaklar. Bu da öğrencileri etiketler. Etiketlenen öğrenci de etiketi gibi davranmak için mücadele edecektir.

 

  1. 3.       Mümkün olduğunca az kesinti ile derse devam etmek

 

  1. Eğer sınıfta ders işlenirken bir aksaklık olduysa onu hemen düzeltmeye çalışın. Öğrenciler kendi aralarında konuştuklarında veya sınıfta bir tartışma yaşanıyorsa hemen müdahale etmelisiniz. Sınıfın değerli zamanını bazı öğrenciler için heba etmeyin çünkü diğer öğrenciler için o zaman değerlidir.

 

  1. 4.       Öğrenciler önünde çatışmalardan kaçının

 

  1. Sınıfta çatışma olduğu zaman bunun bir kazananı bir kaybedeni olur. Eğer çatışmada kazanan siz olursanız öğrenci arkadaşları tarafından alaya alınır ve siz o öğrenciyi bir daha kazanamazsınız. Eğer çatışmada kazanan öğrenci olursa o zaman da sizin karizmanız yerlerde sürünür. Bir daha kolay kolay sınıfı toparlayamazsınız. Bu yüzden çatışma olabilecek durumları sınıf dışında değerlendirin.

 

  1. 5.       Yerinde espri yapın.

 

  1. Sınıfta her şeyin rayına oturması için bazen bir espri yapmak yeterli olur. Ancak çoğu zaman öğretmenler küçümseme ile mizahı karıştırmaktadır. Mizah yapmak sınıfı eğlenceli yaparken, iğnelemek ise sınıfla olan bağınızı bozar. Komik olan şeylerden bahsedin ama söyledikleriniz başkalarınıza zarar vermesin.

 

  1. 6.       Sınıfta yüksek beklentilerde bulunun

 

  1. Öğrencilerin davranışlarını daha iyiye götürecek beklentiler bulun ve bunları öğrencilerle paylaşın. Beklentilerinizi öğrencilerle samimi bir şekilde konuşarak paylaşın. Örneğin “ ben konuşurken lütfen sessiz olun ve konuşmak için parmak kaldırın. Birbirilerinize saygı duyun ve herkesin fikrini söylemesine müsaade edin.” Diyebilirsiniz.

 

  1. 7.       Minik dersler

 

  1. 40 dakika boyunca öğrencilerin dikkatlerini sürekli derste tutmak zordur. Bu yüzden öğretmenler öğrencilerin sıkıldıklarını anladıklarında serbest çalışma etkinliği adı altında öğrencilere süre vermektedirler.  Derse hiç planı olmadan gelen öğrenciler için azap dakikaları başlar. Bunun yerine öğretmenler ders içinde 5 – 10 dakikalık güncel konularla ilgili konuşmalar ya da bir beceriyi edindiren öğretiler yapabilirler. Öğrencilerin ilgisini çekebilecek bir şiir, hikaye okumak onları rahatlatır.

 

  1. 8.       Tutarlı olun

 

  1. Öğretmenin yapabileceği en büyük hatalardan biri kuralları her zaman uygulamamasıdır. Eğer istenmeyen bir davranışı görmezden gelirseniz ve ertesi gün küçük bir ihlal için sıkıntı oluşturursanız, öğrenciler arasındaki saygınızı hızla kaybedersiniz. Öğrencilerden saygını kaybedersen onları derse teşvik etmekte çok zorluk çekersin. Aynı davranış için aynı tepkiyi vermek zorundasın.

 

  1. 9.       Sınıf kuralları anlaşılır olmalı

 

  1. Sınıf kurallarını sınıfla beraber belirleyin ve kendi görüşlerinizi mantıklı bir şekilde öğrencilere benimsetin. Sınıf kuralları açık seçik olmalıdır. Sınıf kurallarını ihlal edenlerin karşılaşacakları sonuçları da sınıfla beraber açık bir şekilde sene başında belirleyin.

 

  1. 10.   Her gün yeniden başlayın

 

  1. Daha önceki günün veya günlerin sonuçlarını sınıfa getirmeyin. Öğrencilerin daha önce yaptıkları yanlışları tekrar yapacakları beklentisi içinde olmayın. Onları her gün yeniden keşfediyormuş gibi değerlendirin. Yoksa sizin etiketlediğiniz öğrencinin normal bir davranışı size anormal gelebilir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.