Çocuğunuza Ahlakı Öğretmek

Anne-Baba

Bir ebeveyn olarak çocuğunuza ahlakı öğretmek istiyorsunuz ama bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsunuz. Ahlaki davranışlar göstermek doğuştan gelen bir özellik değildir. Çocuğun bizzat yaşayarak öğrendiği davranışlardan oluşur. Çocuğun ahlakı ilk önce evde oluşur. Anne-babadan gördüğü davranışları taklit ederek çocuk ahlaki davranış biçimlerini oluşturur. Bu yazıda çocuğunuzun ahlaki davranışlarını nasıl oluşturabileceğinizden bahsedeceğim

 

  1. Ahlaki eylemler örneklerle ortaya çıkar. Ahlaki bir hareket öğretmek için, hareketi modellemek gerekir. Çocuk konuşmaya başlamadan önce taklit etmeyi öğrenir. O yüzden çocuk ahlaki davranışları sizin davranışlarınızda kopya çekerek öğrenecektir.
  2. Öfke gibi duyguları yönetme yöntemlerini öğretmek gerekir. Hoş olmayan davranışlar öfke anlarında ortaya çıkar. Eğer çocuğunuza öfkesini kontrol etmesini sağlarsanız, yanlış davranışların önüne geçebilirsiniz. Kızgın çocuklar için meditasyon ve rahatlatma tekniklerini öğreterek onların rahatlamalarını sağlayabilirsiniz.
  3. Çocuğunuzla birlikte zaman geçirin. Çocuğunuzla birlikte geçirdiğiniz zamanlarda sizin davranışlarınız onun için model olur. Aksi hallerde ise televizyon, öğretmenleri ve arkadaşları onun için model olur.
  4. Çocuğunuzla ondan beklentileriniz hakkında konuşun. Onun nasıl davranması gerektiği konusunda ciddi ciddi konuşun. Kendinden büyüklere karşı nasıl davranması gerektiği konusunda onu bilgilendirin.
  5. Uygunsuz ve ahlaki olmayan davranışlar için net sonuçlar ortaya koyun. Ahlaksız bir davranışta bulunduğunda hangi sonuçlarla karşılaşacağını ona açık bir dille belirtin. Örneğin saygısızca konuşmasından dolayı ona on dakika odadan çıkmama cezası vermeye çalışın.
  6. Ahlaki sorular sorun. Çocuğunuza ahlaki davranışlar öğretirken ona farazi sorular sorarak, onun ne tür düşüncelere sahip olduğunu öğrenmeye çalışın. Örneğin, birisi ile okulda dalga geçerlerse onun ne yapacağını ona sorun. Böyle bir durumda onun hangi durumda davranacağını ve bunun sebebini öğrenmeye çalışın.
  7. Ahlaki davranışlar zamanla olgunlaşır ve yerleşir. Bu yüzden sabırlı olmanız gerekir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.