İnternette paylaştığı sorusunun çözümü için 1 ay süre tanıyan 56 yaşındaki matematikçi, “Bill Gates’in de ciddi anlamda rakibiyim. Mevcut bilgisayar ve hesap makinesi teknolojilerini çöp sepetine atabilecek çalışmalarım var. İmkan verilirse bunların daha gelişmişini yapabilirim.” dedi.
Bilgisayar teknolojisinin altyapısı olan asal sayılar üzerine 16 yıldır çalışma yürüten, 2 çocuk babası matematik öğretmeni Aydın Cerit, www.haber1919.com internet sitesinde yayınladığı 1 milyon TL ödüllü sorusunun çözülmesini bekliyor. Sorusunu çözen kişinin çıkmayacağını düşünen Cerit, daha önce de 1 ay ücretsiz yemek, emekli maaşı, 10 bin TL, dükkan, daire, yat ve 2012 model sıfır km Mercedes otomobil ödüllü sorular sormuştu. Sorularını çözenin çıkmadığını söyleyen Cerit, sorusunu doğru yanıtlayana 1 milyon TL vereceğini belirtiyor.
İŞTE CERİT’İN 1 MİLYON TL’LİK SORUSU
NASA ve IMF’nin yanı sıra Microsoft’un patronu Bill Gates’e, İstanbul temsilcisi aracılığıyla matematik soruları gönderen öğretmen Cerit, Amerika’daki matematik şirketi EFF’nin 10 milyon basamaklı asal sayıya ulaşanlara vereceğini vadettiği 100 bin dolarlık ödül için müracaatını yapmıştı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Öğretmenliği Bölümü mezunu Aydın Cerit, 1 milyon TL ödüllü sorusunun büyük yankı uyandırdığını belirterek, sürenin 15 şubatta sona ereceğini bildirdi.
Sorunun çözümünde katrilyon çarpı katrilyon büyüklüğünde bir sayı ortaya çıkacağını belirten Cerit, “Çözen çıkmayacağını düşünüyorum. Çünkü buna benzer sorular da yapmış ve çözebilen çıkmamıştı. Çözmeye çalışanlar var. Takipçisi de giderek artıyor. Çözen çıkarsa taahhüdümü yerine getireceğim. Bu ödül şimdiye kadar verilmiş en büyük ödül. Sorum, matematik açısından sağlam ve pürüzü yok. Kendine göre bir hesaplama yöntemi yapabilenler soruyu çözebilirler.” dedi.
Soru ve cevaplarıyla teknolojinin insan beyni karşısında yetersiz kaldığını göstermeyi amaçladığını vurgulayan Cerit, “Çalışmalarım, matematik ve sayıları ilgilendiren her şeyle ilişkili. Asal sayıların modüler yapısını rahatlıkla hesaplayabiliyorum. Bunlar halka teknoloji olarak dönecek. Hesap makinelerinin, bilgisayarların, güvenlik sistemlerinin işlemi artabilir. Banka ve stratejik güvenlik işlemlerinde mevcut teknolojilerin kıramayacağı şifreler yapabilirim. Hesap makineleri 14, bilgisayar 32 basamaktan öteye geçmezken bunları çok geride bırakan hesaplamalar yapabiliyorum. Bunlar teknolojiye yardımcı olacak çalışmalardır.” bilgisini verdi.
Microsoft’un patronu Bill Gates’e meydan okuyan matematikçi Cerit, “Bill Gates ve ekibine de İstanbul’daki temsilcisi vasıtasıyla bir soru gönderdim. Soru yerine ulaşmış. Ben 6 saatte çözdüm ama onlara 6 ay süre verdim. Bin rakamlı sayıyı asal çarpanlarına ayırabilecek misiniz dedim. Aradan 1 ay geçti. Cevap geleceğini de sanmıyorum. Bill Gates’in de bu anlamda ciddi rakibiyim. Çalışmalarımı, sayılarımı teknolojiye aktarabilirsem bilgisayarlar etkisiz kalacak. Bilgisayar teknolojilerini geliştirip, mevcutlarını çöp sepetine atabilirim.” ifadelerini kullandı.
Sayıların gücünü hesap makinesi ve bilgisayara bağlı tüm sistemlere taşımayı hedefleyen Cerit, bununla ilgili ekip kuracağını da sözlerine ekledi. Cerit’in 1 milyon TL ödüllü matematik sorusu ise şöyle;
(7+30 üssü n) dizisi veriliyor. Buna göre,
a) İlk 169 asal tam sayıdan kaç tanesi bu dizinin terimlerini tam böler?
b) Bu asallar hangileridir?
c) Bölen bu asalların dizinin diğer hangi terimlerini tam böldüğünü gösteren kuralları çıkarınız.
d) Dizinin ilk 11 terimini asal çarpanlarına ayırınız
e) 1789379615459’a tam bölünen dizinin terimi var mı, varsa bu sayıya tam bölünen dizinin baştan 2. teriminde ‘n’ kaçtır?