Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu olan Öğrencilerin Özellikleri

Bilgi

DE/HB olan öğrencilerin akademik alanda yaşadığı problemler şu aüç öğrenme özelliklerinden ez az birinden dolayı ortaya çıkmaktadır: dikkatsizlik, hiperaktivite ve yerinde duramama. Bu özellikler öğrencilerin neden dikkatlerini veremediklerini, ödevlerle ilgili küçük detayları kaçırdıklarını ve okulla ilgili etkinlik ya da ödevleri sürekli tamamlamamış olarak sunduklarını açıklamaktadır.
Araştırmacılar, öğretmenler ve ebeveynler dikkatsizlik özelliğini bu öğrencilerde çoğunlukla gözlemlemektedirler. Bu öğrencilerin öğretmenlerin yönergelerini takip edememelerinin ne nerede olmaları ve ne yapmaları gerektiği konusunda kafalarının karışmasının sebebi dikkatsizlik özellikleridir. Ayrıca öğrenilecek konuya yeterince dikkatlerini veremeyen ya da konunun yanlış özelliklerine dikkate eden öğrenciler kolayca dikkatlerinin dağılabildiğini belirtmişlerdir. Dikkatte oluşan bu problemler öğrencilerin etkinlikler arası değişiklik ya da geçişlerde yaşadıkları sorunların öncelikli nedeni olarak ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra dikkatsizlik sorunun olan öğrencilerde detaylara dikkat edememe ya da düzenli ve etkili bir şekilde öğrenme yaklaşımına sahip olamama sorunları belirlenmiştir.
Bir aktivite ya da hareketin hangi seviyede aşırı fazla ya da ‘hiper’ olduğu konundaki yargı genellikle özneldir ve bundan dolayı hiperaktivireyi tanımlamak çok zordur. örneğin; yapılan aktiviteye hayran olunmuş ilse çocuk hiperaktif yerine enerji ya da gayretli olarak tanımlanabilmektedir. Hiperaktivitenin yaş ilerledikçe azaldığı iddia edilsede, DE/HB olan gençler ve yetişkinler üniversite dersleri ya da iş toplantıları gibi dikkatlerinin yoğunlaşması gereken zamanlarda hayallere dalma veya düşüncelerin ve fikirlerin zihinlerinde devamlı dolanması sebebi ile dikkat dağınıklığı yaşamaya devam edebilmektedirler. Ayrıca aşırı hareketliliğin azalmasına rağmen bireylerin iç dünyasında yerinde duramama hisleri ortaya çıkmaktadır.
Yerinde duramama özelliği hem DE/HB olan öğrencilerde hem de öğrenme güçlüğü olan öğrencilerde sıklıkla görülebilmektedir. Bu öğrencilerin, tamamlanması gereken bir işte ya da çözülmesi gereken bir problemde konunun ilgili bileşenlerine neden dikkatlerini yoğunlaştıramadıklarını ve bir öğrenme ortamında tüm sınıfın dikkatini neden dağıttıklarını yerinde duramama özellikleri açıklayabilmektedir. Ayrıca bu öğrencilerin bir soruyu yeterince düşünmeden hızlı bir şekilde ve düşüncesizce cevaplandırmaya eğilimleri olabilmektedir. Yerinde duramama özelliğinden dolayı bu öğrenciler dersle ilgili bir tartışma konusunu başka bir konuya çekmeye çalışabilmekte, sırasını beklemeden konuşmaya başlayabilmekte ya da bir konuşma ortamında izinsiz olarak araya girebilmektedirler. Bu tür hareketlerinden dolayı sınıf arkadaşları bu öğrencilerle iletişime girmekten çekinmekte ce sonuç olarak bu öğrenciler sosyal olarak kabul edilmemeye başlanmaktadır.
DE/HB olan öğrenciler akademik performansta önemli derecede zorluklar yaşamaktadırlar. Dikkatlerinin kolay dağılabilmesi ve dikkatlerini yoğunlaştıramamaları bu öğrencilerin akademik etkinliklere katılmada akranlarına oranla daha az zaman harcadıkları görülmektedir. Dolayısı ile bu öğrenciler genellikle daha düşük notlar almakta ve okul başarısızlığı riskleri artmaktadır. Bu öğrenciler genellikle uzun periyodlar halinde ders çalışmada çok zorlanmakta ve düzensiz ve unutkan olabilmektedirler. DE/HB olan öğrenciler genellikle yaptıklarını iddia ettikleri ödevlerini bir türlü bulamayabilmekte, ödevlerin teslim tarihini hatırlayamamakta ya da velisine imzalatıp geri getirmesi gereken bir belgeyi unutabilmektedir. Öğretmenlerin çoğu bu öğrencilerin el yazılarının karmakarışık olduğunu, yaptıkları ödevlerin uygun ya da düzenli bir şekilde hazırlanmadığını belirtmişlerdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.