Din Dersi YGS’ de zorunlu olmaktan çıkarılıyor

Genel

Öğrenci seçme ve yerleştirme merkezinin bugün yapmış olduğu basın açıklamasına göre din dersi zorunlu olmayan adaylar YGS’ de din dersi sorularını cevaplamayacaklardır.

Yüksek Öğretim Kurulu’nun 01.02.2013 günü yapmış olduğu toplantıda alınan karar gereği din dersi zorunlu olmayan ya da farklı müfredata tabi olan öğrenciler yüksek öğretime geçiş sınavında din kültürü ve ahlak bilgisi soruları yerine felsefe sorularını çözeceklerdir.

Bu konuda ÖSYM şöyle bir açıklama yaptı;

2013-YGS Sosyal Bilimler Testinde toplam 45 soru bulunacaktır. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 45 cevap alanı bulunacaktır.

Tüm 2013-YGS adayları ilk 35 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır. Tüm adaylar soru kitapçığında yer alan ilk 35 sorunun tamamını cevaplayacaklardır.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini yasal olarak almak zorunda olan tüm adaylar Sosyal Bilimler Testinin ilk 40 sorusunu cevaplandırmakla yükümlüdür. Bu durumdaki adaylar 41., 42., 43., 44. ve 45. felsefe alanı sorularını cevaplandırmayacak ve cevap kâğıdının ilgili alanında herhangi bir işaretleme yapmayacaklardır.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini yasal olarak almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler Sosyal Bilimler Testinin ilk 35 sorusunu cevaplandırdıktan sonra aynı testin 41., 42., 43., 44. ve 45. felsefe alanı sorularını cevaplandıracaklardır. Bu adaylar, cevap kâğıdında 41., 42., 43., 44. ve 45. cevap alanlarını dolduracaklardır. Bu durumdaki adaylar, soru kitapçığındaki 36., 37., 38., 39. ve 40. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanı sorularını cevaplandırmayacaklar, cevap kâğıdının ilgili alanında herhangi bir işaretlemede bulunmayacaklardır.

Değerlendirme;

Cevap kâğıdının Sosyal Bilimler Testi alanında 36., 37., 38., 39. ve 40. cevap alanlarında herhangi bir işareti olanların bu cevapları dikkate alınacak değerlendirme bu cevaplar üzerinden yapılacaktır. Cevap kağıdının 36., 37., 38., 39. ve 40. cevap alanlarında herhangi bir işareti bulunanlar, aynı zamanda cevap kâğıdının 41., 42., 43., 44. ve 45. cevap alanlarında da işaretleme yapmışlarsa bu adayların 36-40 arası işaretlemeleri değerlendirmeye alınacak; 41-45 arası işaretlemeleri dikkate alınmayacaktır.

Cevap kâğıdının Sosyal Bilimler Testi alanında 36-45. cevap alanlarında herhangi bir işareti bulunmayanların değerlendirme işleminde ilk 40 soru dikkate alınacaktır.

Yapılan açıklamaya göre ÖSYM kimin din dersini zorunlu olarak alıp almadığını öğrenmeye çalışmayacak, öğrencilerin sınavda çözdükleri sorulara göre değerlendirme yapacaklardır. Din dersi gören öğrenciler de isterlerse felsefe testindeki ek beş soruyu çözecekler ancak bu ek beş soruyu çözdüklerinde din sorularından hiçbirini çözmemiş olmalılar.

Ya da din soruları kendilerine kolay geldi ise o zamanda 41-45 arası felsefe sorularını çözmeyecekler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.