Osmanlı devleti zamanında iken, bundan çok önce, insanların nasıl bir meslek seçeceklerine kendileri karar vermezlerdi. Onların içinde yaşadıkları çevre meslek seçiminde etkili olurdu. Eğer zengin ve güçlülerin olduğu bir semtte kişi yaşıyorsa buna göre bir mesleği olurdu. Genelde insanlar babalarının mesleklerini icra ederlerdi. Babadan öğrendiklerini devam ettirirlerdi. Yüzlerce meslek içinden bir tanesini seçmek zorunda kalmazdı.
Günümüzde ise öğrenciler hangi mesleği seçeceğine kendileri karar verir durumdadır. Öğrencilerin yüzlerce meslek içinden hangisini seçeceği kendisine kalmıştır. Yüzlerce meslek arasından hangisini seçeceğini belirlemek bugünlerde öğrencilerin en büyük problemlerindendir.
Öğrenci: hocam hangi mesleği seçmeliyim,
Rehber öğretmen: A mesleği seçersen bu yararları şu zararları var. B mesleğini seçersen bu yararları şu zararları var. İsterseniz A mesleğini isterseniz B mesleğini seçebilirsiniz.
Öğrenci: Peki hocam siz benim yerimde olsanız hangisini seçerdiniz
Rehber öğretmen: Ama ben siz değilim ki.
Böylece konu hakkında bilgisiz olan bilgisizliğine göre tercihte bulunmak zorunda kalıyor.
Batı dünyasının bize sunduğu, daha doğrusu sanayi devriminin ortaya çıkarttığı, daha çok seçim daha özgür, daha mutlu insanlar felsefesi bugünkü problemlerin nedenidir. Sanayi çağı, insanların daha mutlu olmasının şartını insanların daha özgür olmalarına bağlamıştır. İnsanların daha özgür olmaları için ise daha fazla seçim yapmalarına bağlıdır. Bu, içinde yaşadığımız toplumun bizi daha mutlu yapmaya çalışırken nasıl daha mutsuz olduğunu gösteriyor.
Bir elektronik markete gittiğinizde cep telefonu almak istediğinizde karşınıza yüzlerce farklı cep telefonu çıkar ve siz hangisini seçeceğine bir türlü karar veremezsiniz. Hangi cep telefonu alsanız diğerini almadığınız için pişman olacaksınız. Bu da sizin aldığınız cep telefondan yeteri kadar doyum almamanıza neden olur. En iyi cep telefonu da alsanız, birkaç gün sonra aldığınız telefondan daha iyisi çıkacağı için yine pişman olacaksınız.
Tercih döneminde öğrenciler de hangi mesleği seçecekleri konusunda bir türlü karar vermezler. Çünkü hangi mesleği seçerlerse seçsinler sonunda pişmanlık duyacaklar. Hangi mesleğin on yıl sonra ne getireceği ne götüreceği tam olarak kestirilemez. Bu yüzden de en iyi mesleği seçseniz de bir süre sonra sizi pişmanlığa sokacak nedenler ortaya çıkacaktır. Örneğin sizin meslekle ilgili bir kanun değişikliği yapıldığın zaman, bu değişiklik hoş olmayan sonuçlar doğurabilir.
Rehber öğretmenler öğrencilerin hangi mesleği seçeceklerine, öğrencileri yerine kendileri karar veriyorlar. Eskiden bu daha fazla oluyordu. Lakin şimdi rehberlik değerlerine daha fazla bağlı rehber öğretmenlerin sayısının artması ile son karar öğrencilere bırakılmıştır. Öğrencilerin yerine rehber öğretmenin karar vermesi, hastasını tam tanımayan bir doktorun hastasına yanlış ilacı vermesine benzer. Eğer kararı öğrenci verirse o zaman da çok şey bilmeyen hastanın hangi ilacı alacağına kendisi karar vermesine benzer. Bilmeyen karar verdiği zaman bilmediği için yanlış karar verme ihtimali çok yüksektir.
Bu yüzden tercih yapacak arkadaşlara önerim kendi hayallerindeki mesleği tercih etsinler, mesleğin getireceği mutluluk, meslek icra ederken ortaya çıkar. Çünkü yaptığınız işin getireceği mutluluk, maddi değil manevi olursa uzun süreli olur.
2 thoughts on “Hangi Mesleği (Bölümü) Tercih Etmeliyim”