IQ nedir? (Intelligence Quotient)

Eğitim Genel

zeka katsayısı anlamına gelen IQ, İnsanların yaşlarına göre bilişsel yeteneği (zeka) ölçmek için kullanılan bir sayıdır. Ortalama insan Iq’su 90 ile 110 arasında kabul edilir. Yani orta düzey zekaya sahip insanların IQ’su 90 ile 110 arasındadır. 120 ise üstün zekalıların zeka düzeyini gösterir.

Dünya nüfusunun %68’i 85 ile 115 IQ derecesine sahiptir. 70 ile 130 IQ’ya sahip olanlar ise nüfusun %95’ini temsil eder. Bu şu demek oluyor; insanların büyük çoğunluğu normal zeka düzeyine sahiptir. 70’in altında IQ’ya sahip olanlar anlama yetenekleri bakımından sorunlu bireylerden oluşur. 130 ve üzeri puan alanlar ise üstün bir entelektüel yeteneğe sahiptirler. Nüfusun 1% 136 veya daha yüksek bir IQ sahiptir. Her toplumda çok zeki insanlar olabildiği gibi çok düşük zekaya sahip insanlar olabilir. Ülkenin gelişmişliği ve yapısı da IQ testlerinden alınan puanları etkiler. Örneğin Japonların dünya da en yüksek IQ derecesine (115) sahip olduğu söylenir. Ancak bu sadece bir ortalamadır. Japonlarda da düşük ve yüksek zeka düzeylerine sahip insanlar var.

En Yüksek IQ Nedir?

Guinness Rekorlar Kitabına göre, en yüksek IQ derecesi 228 derece ile 10 yaşında iken alan Marilyn vos Savant adlı kişidir. Çok zeki olan insanların zekasını ölçmek gerçekten zordur. Ama santranç oyuncuları bu konuda genelde iyidirler. Geçmişte kalan insanların zekasına bakılırken onların yaptıkları işlere ve ortaya çıkarttıkları ürünlere bakılır.

En Akıllı İnsan Kimdir?

Ben kimsenin bu soruya doğru cevap vereceğini sanmıyorum. Ancak bazı psikologların yaptığı araştırmalara göre bugüne kadar en yüksek zeka düzeyine sahip olan kişi Leonardo Da Vinci’dir. Da Vinci’nin 220 IQ derecesine sahip olduğu bilinir. Genelde çok zeki olarak bilinen Albert Einstein ise 160 civarı IQ düzeyine sahip olduğu kabul edilir.

IQ nasıl Ortaya Çıktı?

İlk bilinen zeka testi Binet Zeka testidir. Bu test özel eğitim gerektiren çocukların belirlenmesi için bir rehber olarak ortaya çıktı. Binet zeka testi istihbarat amaçları için ortaya çıkarılan bir test değildir. Binet zeka testinin üzerinde bir çok değişiklik yapıldıktan sonra simon-binet ya da Stanford-Binet testi daha popüler olmaya başladı. Günümüzde de en çok kullanılanı Stanford-Binet testidir. Amerikan Bilimler Akademisi IQ testinin yirminci yüzyılın en önemli bilimsel keşifleri arasında saymaktadır.

IQ zekayı ölçmeye  gerçekten elverişli midir?

Bu soruya kesin bir cevap vermek mümkün değildir. Çünkü zeka soyut bir varlıktır. Bu yüzden doğrudan ölçebilme imkanına sahip değiliz. Ama eldeki testler de bu güne kadar çok iyi sonuçlar verdi. Bu yüzden kullanılmaya devam ediliyor. Bütün bunlara rağmen binlerce çalışanın/çocuğun geleceği bu testlerle belirleniyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.