Kaç Soru Çözmek Gerekir?

Öğrenci

İyi bir eğitim almanın yolu sınavlardan geçer. Sınavlardan alacağınız puanın yüksekliği alacağınız eğitimin kalitesini de gösterir. Bunu bilen öğrenciler daha yüksek puanlar almak için ellerinden geleni yapmaya çalışırlar. Her sorunun öğrencinin kaderini belirlemede çok önemli olduğu sınavlara giriyorsunuz ve bunu şansa bırakmak istemiyorsunuz. Bu yüzden de kaç tane soru çözerek hedefinize ulaşabileceğinizi öğrenmek istemektesiniz.

Sınavlara körü körüne çalışmak yerine stratejilere dayanarak çalışmak, çalışmanızın verimli olmasını sağlar. Burada konu ettiğimiz stratejiler hem YGS-LYS hem de SBS sınavlarına hazırlananlar içindir.

Çok soru çözmek mi yoksa çok konu mu çalışmak gerekir? Konuya mı ağırlık vermek gerekir yoksa soru çözmeye mi? Ne kadar soru çözmeli?

Sıralayalım

  1. Öncelikle ne kadar bilgi eksiliğinizin olduğunu öğrenmek için soru çözmek veya deneme yapmak gerekir.
  2. Soruları çözerken önce çıkmış olan soruları çözün ki soruları kavrayanız ve eksik olduğunuz noktaların farkına varınız.
  3. Ne kadar çok soru çözseniz bu deneyiminizi artıracaktır. Farklı soru tarzlarına aşına olmuş olursunuz. Nasıl bir çırak ilk başta acemilik çekerse siz de soruları ilk gördüğünüzde acemilik çekeceksiniz ama zamanla bu işin ustası olacaksınız.
  4. Konulara göre farklı sayıda soru çıkmaktadır. En çok sorunun çıktığı konulara ağırlık vermek ve bu konuları öğrendikten sonra yeterli soru çözmek gerekir.
  5. Bir konu hakkında kaç tane soru çözmek gerekir? Bunun sınırı nedir? Bir konu hakkındaki her türlü soruyu rahatlıkla kendi başınıza çözebilme aşamasına geldiğinizde yeterli soru çözmüş olursunuz. Bu da soru sayısının konuya ve kişiye göre değiştiğini göstermektedir.
  6. Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır. Bu yüzden bir konu hakkında uzman oluncaya kadar soru çözmeniz gerekir.
  7. Yeterli uzmanlığa ulaştıktan sonra zamanla yarışabilecek düzeye de gelmek gerekir. Bir soru rahatlıkla çözebiliyorsunuz ama bu soruyu on dakikada çözüyorsanız bu iyi değildir. Sınavda her soru için size bir dakika veriliyor.
  8. Hangi konuda eksikliğiniz fazla ise ona daha fazla ağırlık vermek gerekiyor. Bunun içinde çok sayıda soru çözmek gerekir. Çok sayıda soru çözmezseniz karşınıza çıkan soru tiplerinde eksikliğinizin olup olmadığını öğrenemezsiniz.
  9. Konu eksikliğinin dışında şu nedenlerden de soruları çözmekte zorluk çekebilirsiniz.
    1. Dikkat eksikliği
    2. Anlama yetersizliği
    3. Konuya yabancı olma
    4. Konuları birbirine karıştırma
    5. Konular/ dersler hakkında aşırı güven

Her zaman sizden daha iyi birilerinin olduğunu ve sizin de her zaman bir öncekine göre daha iyi olabileceğinizi unutmayın. Sınavlar bir sıralama sınavlardır. Siz bir soru çözmediğinizde sınavdaki başarı sıranızı başkasına vermiş olursunuz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.