Kardeş Rekabeti

Anne-Baba

Anne babalar için korkutucu bir durum olan kardeş rekabeti evdeki huzur ve güçlü aile bağı için bir engel teşkil etmektedir. Ebeveynler bu konuda neler yapabilir? Bu problemin üzerinden nasıl gelinebilirler bu yazı sizlere bunlardan bahsedeceğim. Ailede huzuru artırmak ve kardeşler arasındaki bağları yükseltmek için kardeş rekabetini uygun bir şekilde yönlendirmek gerekir.

Anne babaların kardeş rekabetini ortadan kaldırmaları yada ortaya çıkmalarını engellemek için yapması gerekenleri sıralayalım:

1. Çocuklarınızın Duygularını İfade Etmelerine Yardım Edin

Kardeş rekabeti nedeniyle hayal kırıklığına uğrayan çocuğunuzun duygularını ifade etmesine yardım edin. Birisi onun ceketini yada başka bir eşyasını almıştır. Buna ses çıkaramayan kardeşin ağlamasını anlamaya çalışın. Çocuklar kendilerine ait bir eşyanın alınmasına aşırı tepki verebilir. Siz de bu tepkinin olmasın gerekeni biçimini ona anlatabilirsiniz.

Bazen ona duygularını ifade etme ve aynı zamanda durumun anlaşılması için onun sözcüsü olabilirsiniz. “ kardeşin odadaki kitapları dağıttı ve bu da seni sinirlendirdi”

Çocuğunuzun yaşadığı duyguları doğru kelimelerle ifade ettiğinizde sizin onu anladığınızı hisseder. Yapılan bir yanlışlığı birlikte düzeltebilirsiniz. “ hadi gel odandaki kitapları birlikte toplayalım.

2.  Karşılaştırma yapmayın

“kardeşin ne güze yemek yiyor ona bak” dediğinizde kardeşler arasındaki rekabete benzin dökmüş olursunuz. Böyle bir yorum yapmak size kolay gelebilir ama doğru değildir. Her çocuğunuzu kendisine göre değerlendirin. Onu diğeri ile kıyaslamayın. Kardeşler birbirlerine model olabilirler ama bunu kendi halinde bırakmalısınız. Birini diğeri gibi olmaya zorlamamalısınız

3. Bire Bir Zaman Ayırın

Ailede geçen zaman çok önemlidir. Çocuğunuzla birebir zaman geçirmelisiniz. Ona tek ayıracağınız yarım saatlik bir zaman diliminin faydası çoktur. Kendisine sizin tarafınızdan değer verildiğini anlayacaktır. Bu da aranızdaki sevgi bağını güçlendirecektir. Her çocuğunuza ayrı ayrı zaman ayırmanız onlar arasındaki bağı güçlendirecektir.

4.     Her İki Tarafa da bakmaya çalışın

Bazen kardeş rekabetini durdurmak için hakem olmak zorunda kalabilirsiniz. Okula giden çocuğunuzun oyuncaklarını yeni yürümeye başlayan çocuğunuz almak için çığlık atarsa sizin yeni yürümeye başlayan çocuğunu korumaya çalışmanız cazip gelebilir.

Durumu her iki yönden değerlendirin. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz parlak helikopter hakkında sadece meraklıdır. Ama okul çağındaki çocuğunuza bu yeni olanın bir işgal harekâtı olarak gelebilir. Bunun yerine yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun kuralları daha anlamadığını ve bunun zaman alacağını okul çağındaki çocuğunuza açıklayabilirsiniz. Ve çocuğunuza paylaşmayı öğretin. Küçük olana başka parlak bir oyuncak verin ve diğer oyuncakları ortadan kaldırın.

5. Çocuk polisi olmayın

Eğer sürekli çocuk polisi oynarsan, başarılı bir şey elde edemezsin.

Kendiniz için bazı temek kuralları belirleyin. Çocuklar her kavga ettiğinde onların aralarına girmeyin. Onların beraber yaşamaları için temel kuralları birlikte belirleyin.

6. Kendi kendilerine anlaşmalarını teşvik edin

Çocuklarınızı kendi aralarındaki sorunu çözmek için teşvik edebilirsiniz.

Bazen her çocuğunuzun durumunu, onun ne istediğini açıklamak ifade etmek ve onları kendi sözleri ile harekete geçirmek için yüreklendirebilirsiniz.

“ Merve tv izlemek istiyor. Hasan da playstation oynamak istiyor. Yatmaya da sadece 30 dakika var.

Burada her ikisi de kazanma fırsatına sahip olabilir. Tv süresine 15 dakika video oyun süresine 15 dakika ayırdığınızda ikisi içinde sorunu çözmüş olursunuz. Bu şekilde çocuklarınıza sorunları çözmek için uzlaşmayı öğretebilirsiniz.

 7. Barışı övün

Çocuklarınıza sadece kötü bir davranışta bulunduğu zaman müdahale etmeyin. Onların birbirleri ile yaptıkları iyi davranışları övmeyi de bilin. “Kardeşine karşı kibar olduğun için teşekkürler”. Ya da “ bu işi beraber güzelce yaptığınız için ikinizden de gurur duydum” demeniz onların yanlış bir davranışını düzeltmekten daha fazla etkili olacaktır.

8. Kuralları Gönder

Bağırmak, çağırmak, vurmak yerine birkaç basit kural koyarak kardeş rekabetini durdurabilirsiniz. Çocukların kurallara uyabilmesi için kuralların anlaşılır olduğundan emin olun.

Çatışma zamanlarında kuralları hatırlatın. Kurallara uymaları için onları cesaretlendirin. Kuralları ihlal edenlerin zaman aşımına uğramalarını engelleyin. Mümkünse kulları davranıştan hemen sonra uygulayın.

9. Tek Başına Oynamaları İçin Onlara Zaman Verin

Çocukların tek başına oynamaları, onların bağımsızlıklarını kazanmalarına yardım eder. Tek başına zaman geçirmek, çocuğun kendi kendine bir şeyler yapmasını sağlar. Eğer çocuğunuz belli bir yaşın üstünde ise kendi odasında oynayabilir. Küçük ise o zaman da sizin gözünüzün oynamalarına müsaade edin. Çocuk tek başına oynadığı zaman onu takdir edin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.