Karne’deki “Geliştirilebilir” İfadesi Ne Demek?

Genel Haber

23 Ocak günü milyonlarca öğrenci karne alacak. Bazı öğrenciler ilk defa karne heyecanı yaşayacak. Bu yıl uygulamaya geçen bir değişiklikle ilkokul 1, 2, ve 3. sınıf öğrencilerinin karnesinde notlar yer almayacak. Öğrenciler karnelerini aldıklarından not görmeyince çok şaşıracaklar.

2013-2014 Eğitim öğretim yılında öğrencilere dağıtılan karnelerde, öğrencilerin başarıları 1 ile 5 arasındaki rakamlarla ifade ediliyordu. 1 alan öğrenci zayıf (başarısız), 5 alan ise çok iyi olarak nitelendiriliyordu. Bu seneki uygulamada ise öğrencilerin başarıları “Geliştirilebilir, İyi ve çok iyi” şeklinde nitelendirilecek.

Veliler notları değerlendirirken öğrencilerin başarısız olduğunu göremeyecek. Başarılı olduğu alanlara yoğunlaşacak. Notları eski sistemle söylemek isterdim. Ancak yönetmeliğin amacına ters düşmek istemiyorum. Sonuçta yapılmak istenen notu kırık olduğu için anne-babaları tarafından dışlanan çocukların kişiliklerine zarar gelmesini önlemektir. Yukarıdaki ifadeleri tam olarak öğrenmek isteyenler için şöyle düşünebilirler; bir dersi tam olarak öğrenen öğrenci %100, ortaya yakın bir öğrenen bir %50, ortanın biraz aşağısında veya çok aşağıda olan ise %0-%50 arası başarılı sayılır. Yukarıda da üç ifade olduğuna göre 100’ü üçe böldüğümüzde not olarak bir şeyler tahmin edebiliriz. Geliştirilebilir, aslında yere, duruma ve kişiye göre değişen bir kavram olduğu için başarısız olarak değerlendirmemek lazım. Çok iyi kavramı da göreceli bir kavramdır. Öğrencinin tüm dersleri çok iyi olduğu zaman bu onu her şeyi tam olarak öğrendiği anlamı da çıkmaz. İlkokul 1-2-3 sınıflarda yazılı veya sözlü sınavlar yapılmadığı için öğretmenin kanaatine göre notlar verilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.