Kendini Gerçekleştirme Nedir?

Eğitim

İnsanların ihtiyaçlarını belli aşamalara göre sınıflandıran Abraham Maslow kendini gerçekleştirme kavramı için “ insan ne olabiliyorsa, o olmalıdır.” Diyor. Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarişisi için çok sayıda eleştri gelse de o, her insanın kendine özgü ihtiyaçlarının olabileceğini de kabul eder.

İnsanların dünya da varolmalarının bir nedeni var. Her insan bu dünyaya varolan kendini cehverini ortaya çıkarmak için gelir. İhtiyaçlar hiyerarişisinde olduğu gibi herkes her aşamayı aşamaz. Bazı insanlar hayatlarını güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için harcarlar. Bazıları ise sevgi ihtiyaçlarını giderdikten sonra hayatlarının sonlarına ulaşırlar.

Peki kendini gerçekleştiren insanlar hangi özelliklere sahip olurlar?

Maslow kendini gerçekleştiren insanların özelliklerini şöyle sıralmaktadır:

Kendini Kabul ve Gerçekçi Olma: kendini gerçekleştiren insanlar kendilerini olduğu gibi kabul ederler, diğer insanlar  ve çevreleri ile gerçekçi ilişkiler kurarlar. Olanı olduğu gibi kabul ederler.

Probleme Odaklanma : Kendini gerçekleştiren bireyler, başkalarına yardım etme ve dış dünyadaki sorunları çözmek için problemin merkezine odaklanırlar. Problemi çözecek enstrümantalerle uğraşırlar, problem dışındaki öğelerle ilgilenmezler. Bu insanlar kişisel sorumluluklarının farkındadırlar. Etik anlayışları sıradan insanlardan çok farklıdır.

Spontanelilik: Sıradan insanlar davranışlarını diğer insanların davranışlarına göre değerlendirirler. Davranış ve düşünceleri bu bakımdan sıradışıdır.

Özerklik ve Yanlızlık : kendini gerçekleştiren bireyler kendi iç dünyalarına odaklanmayı biliyorlar. Kendi potansiyellerini geliştirme eğilimdedirler. Başkaları belli bir gruba, düşünceye veya ideolojiye bağlı olarak hareket ederken bunlar bağımsız olurlar.

Takdir Ederler : Dünyadaki güzellikleri görmek daha fazla çaba gösterirler. Güzel bir şeyi gördüklerinde ise takdir etmesini bilirler. Hayranlık, şaşkınlık ve tatmin olma duygusu ile olayları değerlendirirler.

En üst Deneyime Sahiptirler:  Bu insanların diğer insaların deneyimlerini bilirler. Her türlü olayı denedikten sonra dinginliğe ulaşmışlar. Popüler bir deyimle nirvanaya ulaşmışlardır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir